Kategória: Kiejtés, intonáció

Fonetika – A brit angol hangjai 2.

Angol kiejtés.  Az első minta után egy spontán visszajelzés: “… komoly sikerélményt adott, hogy a hangok, amik kijöttek a számon, real English-nek hangzottak. Végre érzek és érzékeltetni tudok különbséget a “man” és “men” között. Nagyon várom a többi videót a témában, addig is napi szinten használva az eddigi anyagokat.”

Read More

Fonetika – a brit angol hangjai

Angol kiejtés. Van pár téves gondolat a témában, amit gyorsan el szeretnék oszlatni, mielőtt a videókhoz ugranánk:
1. A kiejtés lejegyezhető magyarul;
2. Az angol kiejtést nem mindenki tudja elsajátítani;
3. A fonetika nem sokat segít, bonyolultak a jelek.
A helyzet az, hogy a fonetikus jelek egyáltalán nem bonyolultak: 5-6 olyan jel van, ami elsőre furcsa lehet. Íme egy 6 videóból álló mini-kurzus.

Read More

Angol intonáció 07: Kérdések, mint kérések, javaslatok

“Abbahagynád?” “Miért nem jössz át ma este egy teára?” A példák jól demonstrálják a funkcióváltást: nem kérdezünk, hanem felszólítunk vagy javaslatot teszünk. A fentihez hasonlóan, kérdések formájában angolul is meg lehet fogalmazni kéréseket, utasításokat, javaslatokat stb. Az eltérés természetesen a mondat dallamában van. Erre azonban nagyon oda kell figyelned, mert ha ezt nem jól alkalmazod, egy valódi kérdést teszel fel, amire aztán válasz is érkezik… Ez persze zavart kelt a kommunikációban, hiszen nem ez volt az eredeti szándékod.

Read More
Loading

Kosár