Angol intonáció 07: Kérdések, mint kérések, javaslatok

Angol intonáció 07: Kérdések, mint kérések, javaslatok

“Abbahagynád?” “Miért nem jössz át ma este egy teára?” A példák jól demonstrálják a funkcióváltást: nem kérdezünk, hanem felszólítunk vagy javaslatot teszünk. A fentihez hasonlóan, kérdések formájában angolul is meg lehet fogalmazni kéréseket, utasításokat, javaslatokat stb. Az eltérés természetesen a mondat dallamában van. Erre azonban nagyon oda kell figyelned, mert ha ezt nem jól alkalmazod, egy valódi kérdést teszel fel, amire aztán válasz is érkezik… Ez persze zavart kelt a kommunikációban, hiszen nem ez volt az eredeti szándékod.

Angol intonáció 06: Kérdések javasolt válasszal

Angol intonáció 06: Kérdések javasolt válasszal

Mikor értél haza? Éjfélkor? Ha megfigyeled a fenti példát, hamar felismered, hogy az első kérdés egy valódi kérdés, a második azonban egy előterjesztett, lehetséges válasz a kérdésre. Az élet tele van ilyen típusú “kérdésekkel”. Az angol nyelv is, azonban az eddig megismert emelkedő illetve ereszkedő intonációval ellentétben a dallam először ereszkedik, majd emelkedik. A dolog akkor nehézkes kissé, amikor egyetlen szótagban kell a két mozgást alkalmazni. A példákban találsz ilyet is.

Angol intonáció 05: Kérdések – komment és kritika

Angol intonáció 05: Kérdések – komment és kritika

Elment az eszed? Tényleg elfogadtad azt az alja munkát? Nem látsz a szemedtől? Ezekre a kérdésekre természetesen nincs válasz, hiszen valójában nem kérdések, hanem kritikák. Van egy másfajta kérdés is, ami nem kritikát fogalmaz meg, hanem inkább kommentel: “Hát nem gyönyörű?” “De, az.”
Míg a magyarban vadászni kell az ilyen jellegű mondatokat, addig az angolnak egy jól kiforrott rendszere van: szinte korlátlan a lehetőségünk arra, hogy kommentként vagy kritikaként fogalmazzunk meg valamit.

Angol intonáció 02: kérdőszavas kérdések

Angol intonáció 02: kérdőszavas kérdések

Mikor érkeztél? Hogy mondtad? Mikor érkeztél? Nézd meg az első és és a harmadik kérdést: másképp intonáljuk őket a magyarban, igaz? Az első kérdés célja az információ megszerzése, míg a második esetében a már ismert információ megerősítése. Nos, az intonáció ezt pontosan kommunikálja: a szavak ugyanazok, csakis a dallam képes ezt a plusz hozzátenni. Azonban az angol nyelv intonációja nem olyan, mint a magyar nyelv intonációja…

Angol intonáció 01: igen/nem kérdő mondatok

Angol intonáció 01: igen/nem kérdő mondatok

Intonáció: az angol nyelv dallama. Azonban nem csak dallam, annál sokkal több. Az intonáció kommunikál – a szavaknál is mélyebben. Amikor kérdezünk, másképp kérdezünk, ha megerősítést kérünk, mert bizonytalanok vagyunk, és megint másképp ha nem tudunk valamit. Ha pedig dühünket kérdésbe öntjük, megint másképp… Hogyan kérdezzünk eldöntendő (igen/nem) kérdéseket helyesen? Ebből a videóból megtudhatod.