Future Perfect Vs. Future Simple: cselekvések sorrendje

Future Perfect Vs. Future Simple: cselekvések sorrendje

Ha egy kicsit már benne vagy az angolban, tudhatod, hogy a jövő idő nem egy nagy bonyolultság az angolban: van egy szavunk, amit használunk, de azon kívül semmi egyéb csavar nincs a dologban – se ragozás, se egyéb más speciális formula.

Ez azonban nem mondható el akkor, amikor összetett mondatokat hozunk létre olyan szavakkal, mint ‘when’, ‘after’, ‘as soon as’, before stb. Amint erre a területre érkezünk, az angol igen kifinomultan képes kommunikálni a cselekvések sorrendjét.

Talán vagy biztos?

Talán vagy biztos?

Az emberi kommunikáció nem mindig fekete-fehér tényeket közöl. Gyakran fejezzük ki véleményünket, bizonyosságunkat vagy épp bizonytalanságunkat egy-egy témában. Nos, a bizonyosságnak is megvannak a fokozatai, ám ebben a videóban a 2 végletre koncentrálunk: a talán-ra és a tuti-ra. Két szót használ az angol ezek kifejezésére, azonban ezek használata kérdéseket vethet fel, amelyeket itt és most szétoszlatunk.

Angol nyelvtan 16: “would prefer” and “would rather”

Angol nyelvtan 16: “would prefer” and “would rather”

Képzeld el, hogy egyik jó barátoddal vagy pároddal sétálsz a belvárosban és megéhezel. Mit egyetek? Egyből jönnek az opciók: gyorsétterem, szendvicsbár, puccos étterem, speciális konyha… Aztán mindenki megfogalmazza, hogy mit szeretne. Gyakran azonban ezek az igények nem találkoznak. Az egyik fél felvetését a másik fél ellenvetése követi valahogy így: “Én inkább olasz étterembe mennék.” Vagy épp így: “Én jobban szeretnék ma gyors kaját enni.”

Angol nyelvtan 06: negatív szerkezetek 2.

Angol nyelvtan 06: negatív szerkezetek 2.

Állító vagy tagadó egy mondat? Ez könnyű! Ha benne van a “nem” szó, vagy egy szinonimája, akkor a mondat tagadó – ezt még egy kisiskolás is tudja! Valóban tudja. Tagadó vagy állító gondolatok az alábbiak? Alighogy, ritkán, csak, mindössze… Nyilvánvalóan állító gondolatok, hiszen állító mondatokban használjuk őket – legalábbis mi, magyarok. És az angolok? A videóból megtudhatod…

Angol Nyelvtan 04: Happen

Angol Nyelvtan 04: Happen

Ma reggel így keltem: el fogom veszíteni a munkámat, utána kimegyek a Trafalgar térre és találok egy 5 fontos bankjegyet, utána belebotlok egy régi ismerősbe – nem tudom, hogy Londonban van-e, de nem számít: ez a mai tervem…

Furi, ugye? A dolgok nem így működnek. Egyszerűen csak megtörténnek, nem tudjuk irányítani őket. Ebből a videóból nyelvi magyarázatot és példákat kapsz arra, hogy hogyan tudod az ilyen gondolatokat igazán angolosan megfogalmazni.