Kategória: Középhaladó angol nyelvtan

Szenvedő szerkezet: az alap koncepció

A szenvedő szerkezet. Egy szerkezet, ami a magyarban csak elvétve érhető utol, míg az angolt keresztül-kasul átjárja, ráadásul igazán jó magyarázatot még sehol sem találtam: se felkapott nyelvkönyvekben, se videókon. A tanárok valahogy mindig elvesznek a részletekben, ami a fókuszt egy teljesen rossz irányba viszi. Ebben a videóban az alap koncepciót mutatom meg. Egy végtelenül egyszerű gondolatot, ami a szenvedő szerkezet lényege.

Read More

Amikor valami elkészült – Angol igeidők 4.

Ebben a videóban olyan helyzetekkel találkozol, amiben valami elkészült, valaki készen van: Megjavította a polcot. Kitakarította a szobát stb. Persze ennek formának is van neve, de nem akarok rossz emlékeket idézni, ezért csak simán nézd végig a videót és figyelj a tartalomra, és hagyd, hogy a nyelvi forma a tartalmi értéssel együtt átmenjen. Érezni fogod a megkönnyebbülést :)

Read More

Used to – Angol igeidők 2.

Amikor gyerek voltam, naphosszat fociztunk. Meg fára másztunk. Meg bringáztunk – vagányan, faralgatva. Ma videókat szerkesztek :) És néha focizok a srácaimmal. De nem faralgatok a bringával és nem mászok fára. Ebben a videóban megismerheted azt a nyelvi formát, amivel pontosan ezt tudod kifejezni: mi az, amit anno gyakran csináltál, de ma már nem csinálsz.

Read More

Angol nyelvtan 20: Both of, either of, neither of

Választás. Gyakran része az életnek: melyik pizzát kéred? Milyen üdítőt hozzak? Android vagy Windows? Mac vagy PC? Az élet a választásokról szól. Amikor két dolog vagy személy közül kell választani, hogyan tudod kommunikálni választásodat? Mindkettőt akarod? Az egyiket akarod, de mindegy melyiket? Egyiket sem szeretnéd? Ez a videó erről szól: melyiket a kettő közül?

Read More