Trükkös szópárok 04: stone – rock

Trükkös szópárok 04: stone – rock

Nyaralni készülsz. Gibraltár jó választásnak tűnik. Összepakolsz, elutazol. Hatalmas sziklák, haragos tengerpart. Fotók százait készíted a természeti képződményekről és a kőépületekről, a parton kavicsokat gyűjtesz… Szikla, kő, kavics. Ha fenti leírást szeretnéd angolul átadni, melyik szavakat használnád?

Trükkös szópárok 03: skin – leather

Trükkös szópárok 03: skin – leather

Ha minőségi cipőt, táskát, dzsekit akarsz venni, ami sokáig tart, akkor bőr holmit vásárolsz. Ha motorozol és védőruhát akarsz magadnak, bőr felszerelést vásárolsz. Az alapszó mindegyik esetben ugyanaz a magyarban. Aztán ott van a gyümölcsök héja is: banánhéj, narancshéj, almahéj. Az is külső takaró. Sőt, a felforralt és lehűlt tejen képződő hártya szintén “bőr”. Az angol nyelvben 2 szót használunk a fentiek kifejezésére: skin és leather. Melyiket kell használnod az adott helyzetben?

Trükkös szópárok 01: wonder – wander

Trükkös szópárok 01: wonder – wander

Az angol nyelv tele van olyan szavakkal, amelyek vagy nagyon hasonlóak jelentésükben, vagy hasonlóak hangzásukban, de jelentésük teljesen eltérő. Utóbbi esetben az angol nyelvet tanuló könnyen zavarba jöhet. Ebben a videóban két, könnyen összetéveszthető szót tisztázunk: a ‘wonder’ és a ‘wander’ szavakat.