Kategória: Problémás szavak

Trükkös szópárok 14: “take care of” or “look after”?

Az életben igyekszünk vigyázni, felügyelni dolgainkra, tulajdonunkra, embertársainkra: vigyázunk a kertre, rendben tartjuk a házunkat, vigyázunk a gyerekekre, vagy épp valakit megkérünk, hogy vigyázzon rájuk, vigyázunk a ruhánkra stb. Van az angolban 2 kifejezés, ami gyakran fejtörést okoz: melyiket is kellene használnom? “Take care of” vagy “Look after”?

Olvass tovább

Trükkös szópárok 11: irritable, irritated or nervous?

Vizsga előtt állsz, sok minden múlik azon, hogyan szerepelsz. Van, akinek a tenyere izzad; van, akinek a keze remeg; van, aki nem tud megállni… Az ember természetszerűleg ideges. Van, aki ilyenkor különösképpen harapós hangulatban van, mindenre ugrik. Az angol nyelv szókincsét képezik a fenti gondolatok, azonban valamiért a tanulók fejében könnyen összekeverednek. Ebben a videóban kontextusban láthatod őket és könnyen megértheted őket: nervous, irritable, irritated.

Olvass tovább

Trükkös szópárok 09: job and work

Az angolban két alap szó van arra, hogy ‘munka’: job és work. Természetesen mindkét szónak megvan a maga jelentése és ebből kifolyólag a használata is elég egyértelmű… lenne, ha eleve jól tanultuk volna meg őket. Ez a bejegyzés szeretné a fenti problémát megcélozni és angol példákon keresztül rendet rakni a fejekben…

Olvass tovább

Trükkös szópárok 08: all … together, altogether

Vajon melyik volt a legnagyobb zenei koncert? Ha a klasszikus zenei koncerteket vesszük, akkor az 1986-os, a New York Filharmonikusok által adott koncert, amelyet a Central Park-ban rendeztek meg a Szabadságszobor újraavatása alkalmából. Összesen kb. 800.000 hallgató élvezte a koncertet. Ha a könnyűzenei koncerteket vesszük, akkor Rod Stewart koncertje vezet, 3.500.000 résztvevővel.

Olvass tovább

Trükkös szópárok 07: glance – glimpse

Bert türelmetlenül rápillantott órájára. A távolban megpillantottuk a szorost. Mindkét mondatban a “megpillantani” szó szerepel ugyan, de tudjuk, hogy a két szituációban két különböző cselekvésről van szó. Az angol 2 szót használ a fenti 2 szituációra: “glance” és “glimpse”. Hogy mit jelent pontosan a ‘glance’ és a ‘glimpse’ és hogyan használd őket, ebből a videóból kiderül.

Olvass tovább

Trükkös szópárok 06: tool – instrument

Kertészkedéshez kerti szerszámok kellenek. Főzéshez, főzőeszközök. Vágáshoz vágóeszközök. Ezek nagyon hétköznapi teendők.
Vannak azonban olyan eszközök, amiket kifinomult tevékenységekhez használunk: sebészeti beavatkozáshoz, biológiai kutatáshoz, csillagászati megfigyelésekhez. Ezekhez speciális eszközök kellenek.
A magyar nem különösebben konzekvens a témában a szóhasználat tekintetében, az angol viszont annál inkább. Ebben a videóban egy sor példát adunk a ‘tool’ és az ‘instrument’ szavak használatához.

Olvass tovább
  • 1
  • 2