Az angol igeidők könnyen értelmezhetők magyar definíciókkal is, amíg a klasszikus múlt-jelen-jövő logika követhető. Nehézségbe akkor ütközünk, amikor a magyar fordítás múlt időt jelez, ugyanakkor az angol nyelv egy teljesen más formát igényel. A magyar-angol probléma ezen a ponton kezd begyűrűzni.

A tanulók ezen a szinten még viszonylag kezdők, így a haladás látszólag töretlen, míg el nem érkezünk ehhez a gondolathoz: “Kitakarítottam a szobát.” És akkor jönnek a szabályok, definíciók, nyakatekert magyarázatok, miközben a tanár is vért izzad, mert mindjárt próbálja összevetni a fenti mondatot a múlt idővel és kész a káosz, a tanuló elveszett…

És sajnos nem csak aznap veszett el …

A fenti igeidő – és mostanra a magyar gondolkodás – annyira részévé vált az angol tanulásnak, hogy a nyelvtanulók egy jelentős része itt bedobja a törölközőt a sikertelenség, érthetetlenség miatt. És itt nem 10-20%-ra gondolok. Aki járt nyelvtanfolyamra, tudja, hogy a lemorzsolódás milyen jelentős szokott lenni. Ezt okozza a magyar és az angol összeerőszakolása, ezt okozzák a homályos definíciók, a hibás megközelítések. A tanár a saját értetlenségét adja tovább – ez tény.

És persze maradnak a küzdők, akiknek egy része innentől éveken át újrakezdő marad – pedig olyan kevés kellene: csak egy sor élethelyzet, könnyen érthető szituációk. Hadd fedezze fel a nyelvet a tanuló!

A szerencsések túljutnak valahogy a nehézségen, ők vagy egy olyan forrást találtak, ami ellátja őket megfelelő angol input-tal (könyvek, blogok, videók, zene, jó tanár), vagy a magolás eleve fekszik nekik. Ez utóbbi a tanulók max 5%-ára igaz: erre nem lehet nyelvi forradalmat építeni.

Szóval: a nyelvi input …

Ebben a videóban olyan helyzetekkel találkozol, amiben valami elkészült, valaki készen van: Megjavította a polcot. Kitakarította a szobát stb. Persze ennek formának is van neve, de nem akarok rossz emlékeket idézni, ezért csak simán nézd végig a videót és figyelj a tartalomra, és hagyd, hogy a nyelvi forma a tartalmi értéssel együtt átmenjen. Érezni fogod a megkönnyebbülést :)

Íme a videó:

Online angol nyelvtanulásAngol Igeidők

Az igeidők kavalkádja megszüntethető: 32 gyakorlattal, 384 élethelyzettel illusztrálva, 32×30 perc tanulással. Ezt biztosítja számodra az Igeidők 384 tananyagom. Természetesen a tananyagokat ki is próbálhatod.

A teljes tananyag paletta itt található …