Kategória: Cikkek: Módszer és tanulás

Nyelvtan vagy szókincs? Melyikre érdemes inkább rágyúrni?

Nagypapám csomó mindent meg tudott szerelni, gondolom ebből is élt a család. Abban az időben ez nem volt furcsa módi: a kevésbé vagyonos autósok mind ilyen sufnis garázsokban szereltették a ladát, zsigulit, trabit, citroent. És ez akkoriban igencsak hasznos dolognak bizonyult, hiszen olcsósította a Renault (és a többi, általa szerelt autó) karbantartását. A nyelvtanulásban viszont elég sok bajt okoz, amikor a folyamatot hasonló módon próbáljuk megbütykölni.

Olvass tovább

Lehetsz sikeres nyelvtanuló, ha nem ismered azokat a nyelvtanulási technikákat, amelyekkel hatékonyan lehet angolt tanulni?

A szubjektív megítélés, a városi legenda, meg a józan paraszti ész kevésnek bizonyul, amikor manapság népszerű tanulási tippek értékelésére akarunk sort keríteni. Ehhez szakmai tapasztalat kell: sokféle tanulót és sok csoportot kell végigtanítani azokkal a technikákkal, amelyeket nyelvtanárként javasolni szeretnénk. Mindet tanítva kell kipróbálni és mindet tanítás után lehet csak értékelni. Emellett nem árt, ha alátámasztó szakirodalomnak (elméletek, mérések, kutatások) is utánanézünk. Ez semmi szín alatt nem a tanuló dolga – ez egyértelműen a nyelvtanár dolga.

Olvass tovább

CSAZ vagy MT, avagy beszéljünk a tanulási küszködésről! 2.

Bárki mondhatja, hogy nála angolul kapod az angolt, ez viszont nem sokat ér, ha ugyanez az oktató megengedi, sőt elvárja, hogy otthon magyarul foglalkozz az angollal: hogy fordíts, vagy angol szavakat memorizálj, illetve, hogy utánanézz a nyelvtannak. A magyar nyelv a nyelvtanulásban a legjobb tanári szándék ellenére is rengeteg kárt tud okozni, ugyanis még egy ügyesen felépített tanóra vagy videós angol tananyag hatékonyságát is képes jelentősen visszavetni (akár teljesen lenullázni) az otthoni tanulás Magyarral Tarkítottsága.

Olvass tovább

Kifog rajtad a nyelvtanulás? Nem tudod, mit kellene tenni, hogy a dolgok változzanak? Beszéljünk a tanulási küszködésről!

Az elmúlt évtizedekben az angoloktatás szó szerint a feje tetejére lett állítva. Teljesen másképp zajlik, mint kellene és hát így nem is nagyon tud hatékony lenni. Ennek pedig sajnos a legtöbbször a tanuló issza meg a levét. Merthogy ő az, akinek ebben a feje tetejére állított rendszerben, minden nehezítő körülmény ellenére muszáj megtanulnia angolul.

Olvass tovább

Hibás kapcsoló az agyban, azaz hogyan lehet átállítani magad az angol gondolkodásra?

Angolul gondolkodni nem egy adott nyelvi szint elérését jelenti. Bármely szinten, akár kezdőként is ‘megszerezheted’. Ez egy nyelvi kompetencia, amely azonban – a közgondolkozással ellentétben – nem jár bizonyos, mások számára furcsa tapasztalatok átélésével. Angolul gondolkodni nem azt jelenti, hogy folyamatosan angolul beszélsz a fejedben. Nem jelenti azt sem, hogy angolul álmodsz. Egyszerűen azt jelenti, hogy eltűnik a kényszered a magyar nyelv segítségül hívására …

Olvass tovább

Mi a baj azzal, ha a nyelvtanulás kezdetén magyar magyarázatok segítségével tanulom az angolt?

“Kezdők esetében szükségszerű elmagyarázni az angol nyelvtan egyes formáit, hogy a tanuló mielőbb képes legyen mondatokat alkotni. Ennek hiányában egy csomó időt veszítünk azzal, hogy próbáljuk megértetni velük azt, amit azonnal képes megérteni egy definíció/magyarázat segítségével.” – szól az érv. Ez azonban korántsem működik ilyen egyszerűen.

Olvass tovább
  • 1
  • 2