Gyakran Ismételt Kérdések

A regisztrációról
 • Mit nyerek a regisztrációval?

A beszeljangolul.com ún. tagi oldal, azaz tagsági szintek alapján jogosultak a felhasználók bizonyos tartalmak elérésére. A hozzáférésnek 3 szintje van: a vendégeknek szánt tartalmak, a regisztrált felhasználóknak szánt ingyenes tartalmak és a megvásárolt tartalmak.

Regisztrációval hozzáférsz regisztrációhoz kötött “zárt tartalmakhoz”: videók leirataihoz; a mini-tanfolyamokhoz; a fizetős tartalmak első szakaszaihoz (mint ízelítőkhöz).

 • Milyen korlátokba ütközök, ha nem regisztrálok?

Csak a vendégeknek szánt tartalmakhoz férsz hozzá. Minden egyéb tartalom esetén a rendszer egy üzenetben jelzi, hogy be kell jelentkezned.

 • Van-e fizetési kötelezettségem a regisztráció után?

Nincs. A regisztrációval kifejezed, hogy az ingyenes (de regisztrációhoz kötött) tartalmakat szeretnéd látni. A regisztrációval egy nem-pénzügyi csere jön létre: mi egy magasabb szintű hozzáférést biztosítunk cserébe azért, hogy kapcsolatban maradhassunk veled email-en keresztül.

 • Van-e időkorlát az ingyenes használatra?

Nincs. Viszont az ingyenes tartalom folyamatosan növekszik, hogy létrehozunk újabb bejegyzéseket (cikkeket, videókat).

 • Milyen email üzeneteket fogok kapni tőletek?

Nyelvtanulással kapcsolatos anyagokat (cikkeket, videó ajánlókat); új tartalom esetén jelzést erről (pl. új hozzáadott videó); időnként ajánlatokat

Tiszteletben tartjuk a magánszférádat, így nem árasztunk el reklámlevelekkel.

A weboldal használatáról
 • Minden alkalommal be kell jelentkeznem?

Az email címeddel és jelszavaddal történő bejelentkezéssel ismeri fel a rendszer, hogy milyen szintű hozzáféréssel rendelkezel, ezért érdemes a bejelentkezéssel indítani (fekete menüsáv: ‘Bejelentkezés’).

 • Hol találom az ingyenes videós tartalmakat?

A kék menüsorban az “Angol videók” menüpont alatt. A “Mini-tanfolyamok” menüpont ugyanitt csak bejelentkezés után érhető el. A “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpont alatt szabadon beléphetsz az egyes tanfolyamokba és a MINTÁnak jelölt anyagokat végigtanulhatod.

 • Hol találom a kezdőknek szóló videókat?

Ha teljesen kezdő vagy, a “40 nyelvi gyakorlat kezdőknek” tananyag mintáival kezdenék (a “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpontból eléred), illetve a “mini-tanfolyamok” között is találsz neked való tartalmat.

Ha kicsit tanultál már, de relatíve kezdőnek tartod magad, a “40 nyelvi gyakorlat kezdőknek” tananyagon túl a “Beszédfejlesztő történetek 1.” tananyag mintáit (a “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpontból eléred) és a “Mini-tanfolyamok” anyagait javaslom, illetve az “Angol videók” között tudsz még keresni.

 • Hol találom a középhaladóknak szóló videókat?

Az “Angol videók” menüpontban a videók jó része középhaladóknak szól. Válogass, szörfölgess közöttük.

 • Merre találok cikkeket, írásos tartalmakat?

A “Cikkek” menüpont alatt két kategóriában is olvashatsz.

 • YouTube-on vagy itt érdemesebb a videókat nézni?

A weboldalt javaslom a videók kategorizáltsága miatt, illetve az elérhető leiratok miatt.

 • Hogy garantáljátok, hogy nem tévedek olyan fizetős oldalra, amiért akaratom ellenére fizetnem kell?

Minden olyan tartalom esetén, amihez nincs hozzáférésed, a rendszer egy kiírt üzenetben jelzi, hogy be kell jelentkezned, illetve hozzáférést kell vásárolnod. Véletlenül tehát nem fordulhat elő a fenti esemény.

 • Mobilbarát az oldal?

Igen. A videók is.

 • Hogyan tudom kifejezni felétek méltánylásomat, észrevételemet stb.?

A “Kapcsolat” menüpontban, a felső menüsávban.

A fizetős online angol tananyagokról
 • Hol találhatók a komplett (fizetős) tananyagok?

A “Beszédfejlesztő tananyagok” menüpont alatt.

 • Mennyiben mások ezek, mint az ingyenes videók?

Míg az ingyenes videók nem alkotnak összefüggő rendszert és “csak” a prezentációra szorítkoznak, addig a tananyagok komplett megoldások, amelyek eljuttatnak A-ból B-be egy pontosan megtervezett, finomhangolt útvonal mentén. 

 • A YouTube-on található videók megegyeznek a fizetős tananyagok videóival?

Nem. A YouTube-on és az “Angol videók” menüpont alatt ugyan posztolunk egy-egy videót a tananyagokból is, ám ez a komplett tanfolyamok videóinak csak nagyon kis töredékét érinti (kb. 30-40 videót a 600-ból).

 • Kizárólag a ti videós anyagaitokkal meddig lehet eljutni (meg lehet-e így tanulni angolul)?

Abszolút, sőt! A nyelvtanulás nem egyetlen, mindenen átívelő folyamat, hanem lépcsői, szakaszai vannak. Minden egyes tananyagunk biztosítja azokat a szükséges gyakorlatokat, amik az adott szakaszhoz szükségesek. (Arról, hogy meddig tudsz eljutni, az adott tananyagnál olvashatsz.)

Másképpen fogalmazva: a tananyagaink mellé nem kell egyéb tananyagokat, tanfolyamokat, nyelvtanárt keresned; valójában a mi oktatási filozófiánk és más tanfolyamok oktatási filozófiájának ellentéte miatt bármilyen egyéb tananyag, ami a magyart nem zárja ki teljesen a tanulásodból, kontra-produktív, azaz a nyelvtanulásod sikere kérdésessé válik.

 • Videókkal meg lehet tanulni az angol beszédet? Nincs ill. mikor van szükség tanári segítségre?

Igen, meg lehet. A nyelvtanulás hatékonysága nem élő tanár kontra videotanfolyam kérdése.

Az előző pontban említett szakaszok ismeretének jelentősége ennél a kérdésnél válik fontossá: a nyelvtanulás kezdeti szakaszában az elsődleges feladat az, hogy a tanuló értett közléseket kapjon. Egy kezdő tanulónak nincs valódi igénye arra, hogy beszéljen. A leggyorsabban azzal lép előre, ha “befogadó” (aktív figyelő) szerepben van.

Természetesen a kezdő tanfolyamunkban a tanuló egyszerű kérdésekre válaszol, de csak miután mély értést szerzett az egynyelvű prezentációból. Az első szinten kb 1500 kérdésre válaszol a kezdő nyelvtanuló. A legtöbben évek alatt nem kommunikálnak ennyit! És mégis: ebben a szakaszban a rengeteg kérdés-válasz gyakorlat ellenére is a nyelvtanuló inkább “befogadó” szerepben van. 

Amikor a tanuló sok-sok angolt kapott, képes lesz és akar spontán módon kommunikálni. Tapasztalatunk szerint ez a középhaladó szakaszban történik meg. Ekkor lesz szerepe az élő kommunikációnak, ekkor érdemes egy beszélőpartnerbe (akár egynyelvű tanárba is) fektetni. A tanár szerepe azonban itt már nem a tipikus, megszokott szerep lesz. Erről cikkeinkben olvashatsz.

 • Nyelvtanfolyamon veszek részt. Érdemes belevágnom a videós tanfolyamokba?

Amennyiben az angol tanfolyamod a magyar nyelvet tolerálja bárhol a tanulás folyamatában (pl. otthon utánanézel szavaknak vagy fordítási feladatokon “mélyíti el” a tanultakat), és úgy gondolod, ez rendben van így, akkor nem. A mi oktatási filozófiánk szerint a nyelvet nem tanulni, hanem tapasztalat és élmény útján kell elsajátítani.

Ebbe a folyamatba a magyar nyelv durván “beleszól”: agyunk egyből átvált fordítósba, elemzőbe – és ez a nyelvi blokk okozója.

A mi anyagaink mellé egyéb tananyagokat keverni olyan, mintha a dízel kocsimba öntenék egy kis benzint is csak azért, hogy tele legyen a tank. A hozzáadott “rossz tüzelőanyag” nem csak a dízelolajat, hanem a kocsit magát is tönkre teszi. 

 • Milyen anyagokat tudok letölteni?

Minden a weboldalba van beágyazva, így a tanuláshoz nem kell elkattintani, letölteni vagy kinyomtatni anyagokat. 

 • Van szószedet a leckékhez?

Nincs. A magyar nem lehet része a nyelvtanulásnak. Ld. előző kérdéseket.

 • Mennyi időt kell a tanulásra szánni az optimális haladásért?

Egy komplett modul kb. 70 tanulói nap alatt lezárható, napi 40-45 perc tanulással számolva. Ez 3 hónap tanulást jelent heti 1 pihenőnappal kalkulálva. A tanulás fele ilyen intenzitás mellett is ugyanolyan hatékony, tehát a kevesebb idő nem ok arra, hogy belevágj. 

 • Lehet tőletek élő órákat venni?

Tanulóink számára biztosítunk ilyen lehetőséget. A lehetőségről email-ben adunk értesítést.

 • Ha elakadok, kapok segítséget?

Igen. A “Kapcsolat” menüpontban megtalálod a módokat.

A vásárlásról
 • Hol tudok vásárolni?

A beszédfejlesztő tananyagok és minták menüpontból indulva megtalálod az ajánlatunkat.

 • Hogyan tudok fizetni?

Bankkártyával, PayPal-on keresztül és banki átutalással is tudsz fizetni, ill. készpénzzel bármelyik OTP fiókban.

 • Van-e utánvétes fizetési lehetőség?

Nincs, mivel digitális termékről van szó. A tananyagok mintái hívattak arra, hogy el tudd dönteni, ez az anyag megfelel-e neked. Ha kell segítség, a “Kapcsolat” menüben megtalálod az elérhetőségeinket.

 • Külföldről hogy fizethetek?

Igen. Bankkártyával, vagy átutalással. Rendelés alkalmával a nemzetközi banki adatokat is elküldjük. Ha nincs lehetőséged utalni, vedd fel velünk a kapcsolatot, és keresünk megoldást (pl.: WesternUnion).

 • Van-e pénz-visszafizetési garancia?

Nincs. Digitális termékek esetén ilyen jellegű kötelezettséget a törvény sem ír elő, mivel nem visszaszolgáltatható a termék. Azonban a mintákon és egyéb anyagokon keresztül transzparens az ajánlatunk, nem árulunk zsákbamacskát.

 • Mikor férek hozzá a tananyaghoz?

Megrendelés és a befizetés megérkezése után 24 órán belül aktiváljuk a hozzáférésedet, amiről email-ben is értesítünk.

 • Van-e időkorlát a tananyagok használatára?

Éves hozzáférés vásárlása esetén igen, azonban az örök hozzáféréssel biztosított tananyagok hozzáférése időben nem korlátozott.  A felhasználás háztartásra szól és egy időben 2 eszközzel lehet bejelentkezni ugyanazzal a profillal.

Családon belül tehát engedélyezett 2 tanuló egyidejű tanulása. Harmadik eszköz bejelentkezése eseténe a rendszer minden eszközt kiléptet, így lehetőség van új bejelentkezésre.

A nyelvtanulásról
 • Gyerek és munka mellett szerintem esélytelen. Szerintetek?

7 gyermekünk mellet vágtunk bele a spanyolba. Kialakítottunk egy olyan menetrendet, ami számunkra megfelel: heti 3-4 alkalommal 40 perc.

Eszter a spanyol mellett az angolját is fejleszti napközben 20-30 percben. Erre a megoldás neki a fülhallgató volt: ez biztosít egyfajta privát érzést, ugyanakkor ott tud lenni a családdal és reagálni, ha kell.

Konstruktív hozzáállással és rugalmassággal tehát működik a dolog, és a nyelvtanulás hatékonysága miatt így sem tart végtelenségig a tanulás. Ha találsz napi 20-25 percet, bele kell vágni.

 • Napi 3 órát tudok rászánni a tanulásra. Hogyan töltsem ki ezt az időt?

Az anyagainkkal 40-70 percnél többet nem kell és nem érdemes tanulni a mély, koncentrált figyelem miatt, amit a tananyagok igényelnek. Minden, ami ezen felül van, a hobby angol kategória: nyugodtan csinálhatod, ha nem kell hozzá magyar.

Sokan azt gondolják, hogy a 3 órával messzebb jutnak, mint a 40 perccel. A tanulás hatékonyságát azonban nem percben, oldalszámban vagy szavak számában mérjük. Mindig zavarba hoz, amikor szembesülök a ténnyel, hogy nagynevű gimik 2500 nyelvórát adnak tanulóknak, és nem mindenki jut el középfokig sem.

 • Hány éves kortól ajánlott a nyelvtanulás?

Nem vagyok korai nyelvtanulás párti. Ezzel együtt gyerekeim mindig nyaggattak, hogy tanulhassanak a videókkal, így 9 évesen már ott ültek és tanultak. Ez a motiváció valószínűleg a családunkból jön (apáról fiúra, ahogy mondani szokták).

12 éves kortól már jól használható az anyag (érdemes eleinte a gyerekkel együtt csinálni); ha fiatalabb gyerekkel használnád, kell egy kis rugalmasság, mert a gyerekek másképp igénylik a dolgokat. A Tanteremben találsz ezzel kapcsolatosan instrukciókat.

 • Idősen is meg tudok az anyagaitokkal tanulni?

Ebben eléggé biztos vagyok. Vannak 70 év feletti sikeres nyelvtanulóink. 50 év felett ugyan kezdenek felépülni korlátok, azonban a nyelvelsajátítás folyamata aktiválható idős korban is. Az elsajátítás NEM azonos a memorizálással, ami nem csak idős korban nehéz, hanem fiatal korban is (ld. országszerte a sikertelen fiatal nyelvtanulókat).

 • Miért nem találok “ütős tippeket” a nyelvtanuláshoz?

Mert nem kellenek ütős tippek. Mi tisztán látjuk, mire van szüksége egy nyelvtanulónak (és főleg, hogy mire nincs szüksége), és konzekvensen ezt adjuk. Pont. A tanfolyamainkban alkalmazott stratégiák minden tanuló típus számára fogyaszthatóvá teszi az angolt, sőt nem egy diszlexiás tanuló vitte sikerre velünk a nyelvtanulást. 

 • Milyen szótárt javasoltok a nyelvtanuláshoz?

A tananyagainkhoz nem kell szótár. 

 • Melyik app-pal egészíthetem ki tanulásomat?

Ha van időd hobby angolra, bármi mehet, ami “nem süti ki” az elmédet (pl. monotonitásával vagy épp  komplexitásával) és egynyelvű. 

 • 1 év alatt meg lehet jól tanulni angolul?

Napi 40-70 perc ráfordítással (az adott leckétől függően) masszív középhaladó szintre el lehet jutni, akár egy szóbeli középfok is megcélozható. Menyhért felsőfokig vitte 1 év alatt, kizárólag a beszéljangolul.com oldalán tanulva.

A beszeljangolul.com-ról
 • Hogyan tudok kapcsolatba lépni veletek?

A “Kapcsolat” menüpontban megtalálod ennek módjait.

 • Magyarok vagytok?

Igen :)

 • Miben más, amit ti adtok a többiekhez képest?

Mi nem milliónyi feladatok adunk, amiben lekötjük az idődet és magunkhoz láncolunk, hanem a lehető leghatékonyabb módját a nyelvtanulásnak. Mi azt akarjuk, hogy mielőbb saját lábadra állj: hogy túljuss a nyelvtanulás kezdeti szakaszán és beszélővé válj. Éppen ezért egy nagyon letisztult, könnyen követhető tanulási formát találsz nálunk.

Tananyagaink nem oktatják az angolt, hanem elsajátíttatják azt. A könnyű és örömteli tanulás miatt a tanulók néha úgy érzik, többet is vállalnának, azonban ezt nem javasoljuk az tananyag optimális beépülése végett.

A hatékonyság tehát kulcsfontosságú: 40 perc figyelemmel odatett tanulás nálunk több, mint máshol 3-4 órányi tanulás. A hosszabb távú végeredmény pedig ég és föld. Erről sok tanulónk írt nekünk. 

 • Milyen oktatói tapasztalatotok van?

1998 óta oktatom az angolt. 1998-2003-ig “hagyományos”, magyar módszerekkel oktattam. Ez kb 8.000 órát jelentett. 2003-ban váltottunk, azóta egy nyelven tanítunk, és a tanulók is ezt követik tanulásukban. Kb. 21.000 órát tanítottam eddig így: élőben csoportokat, magántanulókat, gyerekeket, felnőtteket; skype-on szintúgy, valamint egy általános iskolában órákat adtam 3 éven át az első osztálytól a hatodikig.

2010-11-ben Londonban kezdő nepáli csoportot tanítottam egy éven át beszélni, illetve írni és olvasni is angolul, sikerrel.