Kategória: Videocikkek

Videocikk: Nyelvi készség-e a fordítás?

A nyelvoktatási módszerek mindegyikének célja van. A mai fő eljárások (fordítási gyakorlatok és nyelvtani magyarázatok) a Nyelvtan-Fordítós módszerból erednek. De mi a Nyelvtan-Fordítós módszer eredeti célja?
A XIX. századból eredő módszer a latin nyelv tanulmányozására kidolgozott módszer. A módszer célja a nagyra értékelt, ám halott latin nyelv tanulmányozása volt a fenti analitikus módszer alkalmazásával.

Olvass tovább

Videocikk: mi a sikeres tanár-diák kapcsolat “titka”? 1.

Mi határozza meg, hogy egy tanár és egy tanuló közös munkája mennyire lesz sikeres? A nyelvtanulás egy szakaszon közös munka a nyelvtanár és a tanuló között. Ez a közös munka az online angol tanulás során is megvalósul: a tanulót a videós tananyagokon és tanulói kézikönyveken keresztül vezetjük a célja felé, hogy angolul beszélő és értő személlyé váljon.

Olvass tovább

A tankönyvi angol rossz!?

A tankönyvi angol rossz! A tankönyvi angol nem életszerű! Hallottál mostanában te is ilyen kijelentéseket? Egyre több van belőlük. Az érv úgy szól, hogy a tankönyvi angol nem életszerű: mesterkélt; furcsán hangzik; nem fognak megérteni. Ilyenkor elgondolkodom: melyik tankönyvről beszélünk? Az Oxford kiadó tankönyveiről? Esetleg a Cambridge anyagairól? Vagy az MM Publications-ről? Vizsgálódjunk az érvek körül kicsit!

Olvass tovább

Videocikk: Így húzzák csőbe a nyelvtanulókat …

Ebben a videóban: Hogyan tanul meg egy gyermek kifejezéseket, idiómákat? Miért fontos a kontextus és hogyan segíti ez az értést? Miért nem alkalmazzák nyelvtanárok a kontextus elvét? Hogyan alakul ki az “inkopetencia” és “alkalmatlan vagyok” érzés a tanulókban? Mit kellene tenned, hogy végre ne örök tanuló legyél, hanem végre fogyasztóvá válj, aki élvezi a nyelvtudás előnyeit?

Olvass tovább
  • 1
  • 2