Kategória: Videocikkek

A tankönyvi angol rossz!?

A tankönyvi angol rossz! A tankönyvi angol nem életszerű! Hallottál mostanában te is ilyen kijelentéseket? Egyre több van belőlük. Az érv úgy szól, hogy a tankönyvi angol nem életszerű: mesterkélt; furcsán hangzik; nem fognak megérteni. Ilyenkor elgondolkodom: melyik tankönyvről beszélünk? Az Oxford kiadó tankönyveiről? Esetleg a Cambridge anyagairól? Vagy az MM Publications-ről? Vizsgálódjunk az érvek körül kicsit!

Read More

Videocikk: Így húzzák csőbe a nyelvtanulókat …

Ebben a videóban: Hogyan tanul meg egy gyermek kifejezéseket, idiómákat? Miért fontos a kontextus és hogyan segíti ez az értést? Miért nem alkalmazzák nyelvtanárok a kontextus elvét? Hogyan alakul ki az “inkopetencia” és “alkalmatlan vagyok” érzés a tanulókban? Mit kellene tenned, hogy végre ne örök tanuló legyél, hanem végre fogyasztóvá válj, aki élvezi a nyelvtudás előnyeit?

Read More

A 3000 leggyakoribb szó mítosza

Hallottál már a leggyakoribb 3000 angol szó listájáról? Nos, ez a lista tartalmazza azt a 300 szót, amit leggyakrabban használnak az angolban. A listában szereplő szavak min 85%-ban lefednek bármilyen szöveget, amit kezedbe veszel. Hívogató a gondolat, hogy végigtanuld. Vannak is, akik ezzel csalogatnak tanulókat. De mielőtt a listához mennél, nézd meg ezt a videót …

Read More

Autonóm tanulót nevelni

“Nincs szükségünk visszatérő ügyfelekre az oktatásban. A pedagógia célja: mielőbb késszé tenni az embereket arra, hogy a saját életük területein növekedhessenek.” A tanulás célja a növekedés. A saját területeden. Nem sok értelme van olyan dolgot tanulni, amire soha nem lesz szükséged. A nyelvtanulásban szintúgy. 

Read More

Mikor hagyjuk el a magyart a nyelvtanulásban?

Mi a kapcsolat a balkezesek múltja és a nyelvtanulók jelene között? Hol és hogyan türemkedik be a magyar az angol tanulásba? Hol hibádzik az a gondolat, hogy “magyarul a kezdőknek, angolul a középhaladóknak”? Megvalósítható-e és mivel jár az átállás a magyarról az angolra? Hogyan vedd fel az új irányt “fájdalommentesen”?

Read More
Loading