43. GYAKORLAT, VIDEÓK: 01-03

A 43. gyakorlatban a “Kié” kérdésekre adsz válaszokat. A gyakorlat célja a birtoklás kifejezése.

 Napi tipp a tananyaghoz

Nehezen tudsz válaszolni? Egyelőre nézd és hallgasd!

Semmi gond nincs azzal, ha nem erőlteted a megszólalást – még akkor sem, ha az egyes gyakorlatok utolsó videóinál elvileg neked kellene megadni a választ hangosan.

Íme a szabály, ha az önálló válaszadás egyelőre túl nagy terhet jelent: Törekedj a tartalmi értésre. Értsd a kérdést, és figyeld Connor (férfi hang) ill. Lottie (női hang) válaszait. Értsd a válaszokat is. Ez az első lépés. Ha egy kicsit többet tennél, ismételd egyszer hangosan Connor ill. Lottie válaszát .

A célunk az, hogy mielőbb a lehető legtöbb értett angolhoz juss, ezért ne ragadj le egy-egy gyakorlatnál: ha a fenti új szabály minimálisan megvalósult, lépj tovább a következő gyakorlatra. 

Stephen D. Krashen, nyelvész, professzor emeritus így látja: “A korai megszólalás akkor jön, amikor a nyelvtanuló készen áll rá. Ez a készen állás viszont mindenkinél más ás más időpontban jön el.” … “A folyékony beszéd készségét nem lehet direktben tanítani. Sokkal inkább jellemző rá, hogy idővel magától előjön. A legjobb, és talán az egyetlen módja annak, hogy a beszédkészséget átadjuk az az, hogy értett nyelvi tartalmat biztosítunk.”

Mi biztosítjuk az értett tartalmat, te add az osztatlan figyelmed, amikor figyeled/hallgatod a videókat. Ha pedig eddig beleütköztél a kezdeti megszólalás nehézségébe, ne aggódj: túl fogsz jutni rajta, csak kövesd a fenti a tanácsot.

Jó tanulást. És légy türelmes magadhoz.

Video #1

eye 

Go to the next video >>>>>>>

Video #2

eye

Go to the next video >>>>>>>

Video #3

mouth 

End of Drill 43