Előfordult már veled az, hogy felmérték nyelvi szintedet, de tudtad, hogy a Te tudásod nem ott van?

Most végre PONTOSAN felmérheted nyelvi készségeidet!

 

Nagy általánosságban elmondható, hogy az írásbeli felmérők
nem tudják a nyelvi készségeidet pontosan meghatározni.

Most azonban pontos, tiszta képet kaphatsz
önmagadról, nyelvtudásod szintjéről!

KÉSZEN ÁLLSZ? AKKOR VÁGJ BELE: görgess lejjebb!

Hol kell a nyelvtanulásodnak kezdődnie ahhoz, hogy sikeres légy?

Ahhoz, hogy angoltanulásod sikeres és mindvégig inspiráló legyen, a tanulást ott kell kezdened, ahol nyelvileg tartasz. Oké, látszólag semmi újat nem mondtam ezzel, de mégis, hogyan tudod pontosan belőni, hogy hol van ez a szint?

Ez konkrétan ott van, ahol még stabilan és jól tudsz dolgozni a tananyagokkal. Angolul, nem magyarul. Az a TE valódi nyelvi szinted. Ha onnan indítasz, ahol készségeid tekintetében vagy, akkor nem találkozol megugorhatatlan kihívásokkal, extrém elvárásokkal a tanulásod során.

Ráadásul, ha a valódi nyelvi szinteden kezdesz, minden készséged együtt és harmonikusan fejlődik: a beszédértésed, a beszéded, az olvasási készséged és az íráskészséged. Ez, a harmonikus fejlődés, a kulcsa a sikeres nyelvtanulásnak. 

De mit mér általában egy írásos szintfelmérő? Miért nem adnak a “hagyományos tesztek” pontos képet a tudásodról?

Az írásos szintfelmérők szinte kizárólag lexikai (elméleti) tudást mérnek: le tudod-e fordítani, ismered-e a szabályt, tudsz-e fogalmazást írni. Ez az elsődleges dolog, amit egy szintfelmérőn figyelembe vesznek még akkor is, ha egy rövid szóbeli része is van a tesztnek.

A fő fókusz tehát minden esetben azon van, hogy mit tudsz/ismersz a nyelvről, nem pedig azon, hogy mit tudsz magabiztosan alkalmazni a kommunikációban.

Így fordulhat elő, hogy a valódi tudásoddal akkor szembesülsz Te magad is (és tanárod is), amikor élőben kezdesz a nyelvvel foglalkozni. Az írásos szintfelmérőnél tehát jobb kell.

Mit mér egy jó szintfelmérő?

A legalapvetőbb dolgokon túl számos alapvető készséget:

  • a szókincset
  • a nyelvi struktúrák (nyelvtan) használatát
  • a nyelvhelyességet
  • a beszédérétést
  • a  beszédértés sebességét (menniyre gyorsan fogod fel a hozzád intézett információt)
  • a beszéd sebességét (a folyékonyságot és a tempót)
  • a nyelvi struktúrák manipulálásának a készségét (mennyire vagy képes tudatosan építeni komplex mondatokat)
  • a kontextuális értést (mennyire ragadsz le egy ismeretlen kifejezésen, ill. képes vagy-e szövegkörnyezetből azt megérteni)
  • a kiejtést
  • a kitartó figyelem hosszát
  • stb.

Ennek tükrében láthatod, hogy mennyire egyoldalú egy alapvetően nyelvtanközpontú teszttel mérni, és mennyire felszínes/csalóka eredmények tudnak születni.

Erre adunk most egy hatékony megoldást. Íme …

A BeszeljAngolul.com tananyag-rendszere, a szintfelmérőd eszköze

(Nagyításhoz kattints a képre!)

A folyamatábrán a tananyag-rendszerünket láthatod. Az első 5 figura  5 modult képvisel. A figurák felett láthatod azt a 2-2 tananyagot, amely az egyes modulokban megtalálhatók: az Angol nyelvi gyakorlatokat és a Beszédfejlesztő Történeteket.

Az 5 figura alatt látható nyilakon tüntettük fel a bemeneti szintet és a modul zárásával megszerezhető kimeneti szintet. Ez segít majd abban is, hogy tisztába kerülj a Te hivatalos nyelvi szinteddel.

Köznyelvre (ismertebb fogalmakra) lefordítva így értelmezd a jeleket:

  • 0: teljesen kezdő: nem feltételezünk mérhető tudást
  • A2: kezdő/újrakezdő tanuló: a nyelv néhány főbb aspektusát ismeri, pl. jelen idő, esetleg múlt idő, de sokszor bizonytalan (elementary)
  • B1: alapfok szint, alsó középhaladó tanuló (pre-intermediate)
  • B2-: stabil középhaladó tanuló (intermediate)
  • B2: középfok szint, erős középhaladó tanuló (upper-intermediate)
  • C1-: közel felsőfok szint, haladó tanuló (advanced)
  • C1: felsőfok szint, “bármi jöhet, elbírok vele” tanuló

Hogyan határozd meg tehát nyelvi szintedet?

Ahogy feljebb is olvashattad, azt a szintet kell meghatároznod, ahol még stabilan, magabiztosan tudsz dolgozni a nyelvvel.

Ehhez olyan anyag kell, amely elvisz téged a tudásod és nyelvi készségeid határáig. Ezt csak egy intenzíven megdolgoztató anyag tudja biztosítani.

A legjobb mérce a Beszédfejlesztő Történetek tananyagok

A szinted meghatározásánál nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tanultál meg korábban, hanem hogy a gyakorlatban hogyan viszonyulsz a nyelvhez: hol van az a határ, ahol még boldogulsz és hol van az, ahol már nem. Ez jelenti a készségeid mérését. 

Lejjebb megtalálsz 4db leckéhez elvezető gombot, plusz rövid, bevezető instrukciókat, valamint a leckékbe belépve találsz konkrét útmutatást az anyag feldolgozásához. A 4db történet 4 nyelvi szintet képvisel.

Melyik történettel kezdj?

  • Ha úgy érzed, hogy gyenge újrakezdő vagy, az első történettel tudod magad mérni.
  • Ha alapfok környékén vagy, akkor a második Történettel tudod magad ellenőrizni.
  • Ha stabilabb középhaladó vagy, akkor a harmadik történettel.
  • Ha pedig haladó tanuló vagy, a  negyedik történeten dolgozz.

Válaszd ki tehát azt a Beszédfejlesztő Történetet, amit a fentiek alapján megfelelőnek érzel, majd menj rajta végig: a magyarázó videókon – prezentációkon – és a gyakorlatokon is (ennek módjáról egy rövid leírást találsz a történetnél). Érezni fogod, mennyire könnyen tudsz dolgozni vele.

FONTOS! A mérce nem az, hogy érted-e a történetet vagy a történet bemutatását/prezentációját (ez inkább a tanári kvalitás mércéje), hanem az, hogy a gyakorlatokon mennyire jól és tempósan, illetve hogy hiba nélkül tudsz-e dolgozni!

Az alábbiak alapján tudod meghozni a döntésedet:

a) amennyiben túl könnyűnek érzed az anyagot (nem csak magát a történetet, hanem a történetet és a hozzá kapcsolódó hangos gyakorlatokat is), akkor az a szint alacsony számodra. Ebben az esetben menj az eggyel felette lévő szint történetére.

b) amennyiben bonyolultnak érzed az anyagot, nehezen követed a prezentációkat, vagy a gyakorlatokban sokszor kell megállnod, akkor ez a tananyag túl erős neked. Ebben az esetben menj az egy szinttel lejjebb lévő történetre.

c) ha az adott Történetek anyagot optimálisnak érzed, akkor megtaláltad a nyelvi szintedet. Az adott modul bemeneti szintje – lásd a figura alatti nyilat – magvan, és megfelelő tanulási módszerrel a kimeneti szint gyorsan elérhető. Ha velünk fejleszted az angolod, ezzel a modullal kell kezdened a tanulásod.

Szintén ezzel a modullal fogsz kezdeni akkor, ha az alatta lévő szint történetében nincs kihívás, de ennek a szintnek a története nehéz. A Nyelvi gyakorlatok arra hívattak, hogy a hiányzó lépcsőfokot biztosítsák. 

Várj! A szitfelmérés anyagaihoz be kell jelentkezned!

Ha esetleg nincs még Saját Felhasználói Profilod, akkor most érdemes regisztrálnod egyet!

Bejelentkezés

Ha még nincs Saját Profilod,
itt hozz létre egyet:

Email címedet nem adjuk át 3. félnek. A négyzet bepipálásával hozzájárulsz ahhoz, hogy email-ben kommunikáljunk veled. Az email címedet a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatónk feltételei szerint kezeljük. A hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod.