Videocikk: Magolás kontra memorizálás
(avagy esetünk a spanyol fügével)

Van különbség vagy talán a megoldást nem is itt kell keresni?

A videó az alábbi témákat ériti:

 

  • Mit jelent magolni és mit jelent memorizálni?
  • Lehet értetlenül szavakat magolni?
  • A szókapcsolat/mondat teremthet kontextust?
  • Mit jelent “a tanulás kontextusa”?
  • Óvatosan a fügével …

Angol tanulás online

A szókincs fejlesztése örök kérdés. Appok százai sorakoznak a mobil áruházakban, amelyek a szókincs fejlesztését ígérik. Valahogy mégsem sikeres a szavak memóriában tartása – legalábbis a jelenleg elterjedt eljárásokkal.

Sajnos a memorizálás, mint eljárás továbbra is virágkorát éli. Valahogy ettől a technikától nehéz elszakadni, mivel “tananyagot” kreálni hozzá végtelenül egyszerű, csak egy listára van szükség. Így marad az eljárás finomhangolása: keverve tanuld a szavakat/kifejezéseket. Megadott időközönként térj vissza rájuk. A nehezebben megragadó szavakkal indíts stb.

A lényeg ugyanaz: az elme ellenáll. ezért úgymond “be kell csapnunk” és erőnek erejével is, de az angol szavakat be kell oda vinnünk, mert hát a beszéd alapja ez.

De van más út …

Ez egy tanárnak/tananyag fejlesztőnek sokszoros munkát jelent, de a tanuló számára örömteli tanulást eredményez. Ahol nem kell memorizálni a szavakat, kifejezéseket, mondatokat, mert spontán ragadnak be a memóriába. A szépsége az egésznek (és az elménknek) az, hogy nem is az az elsődleges célunk, hogy a szókincset erősítsük, mégis masszívan erősödik. A célunk nem a nyelvtan tisztázása, a nyelvhelyesség mégis az elejétől fogva beépül a tanuló beszédébe!

Nem hangzik utópisztikusnak?  

De, igen. Csakhogy ez az utópisztikus kép csak egy már-már tragikus környezetből nézve az. Valójában ez a természetes tanulás útja.

Mi beleadtunk mindent, hogy neked örömteli és sikeres legyen a tanulásod!

Beszédfejlesztő Angol Tananyagaink elhozzák otthonodba az angol környezetet. Csomagjaink nem csupán tananyagok, hanem a szintedhez szabott módon angolul dolgozzák és dolgoztatják fel veled a leckéket, apró lépésekben haladva, ami a valóságban száguldást tesz lehetővé számodra.

Nehéz elhinni? Nem kell hinned, próbáld ki őket!

Minden tananyagunkat ki tudod próbálni. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.