Feleségem nagyapjának van egy Renault 7-ese. Nagy műgonddal ápolja az autót, minden alkatrész eredeti. Az autó és alkatrészek javítását is maga végzi. Az autó nem nem mai gyerek, ahogyan a nagypapa sem. Mindketten idősek, de mindketten “működnek”.

Melyik angol szóval lehet őket jellemezni? Az “old” megfelel, hiszen az autó is és a nagypapa is öregek már. Van az angolban egy másik szó is: az ‘ancient’, amit az autóra is használhatunk. És már hallom is a fordítását a szónak, de itt most nem ez a kulcs: a magyar szavak nem minden esetben úgy használatosak, mint az angol “megfelelőjük”.

Hogy megértsd jobban az ‘old’ és az ‘ancient’ szavak használatát, nézd meg a videót! (Leirat a videó alatt.)

Leirathoz kattints ide!

Vocabulary

Word Pairs: Old and ancient

Hiya. In this video, we’re checking the meaning of the following words: old and ancient. Okay, let’s get started.

Old. Old means not new, as in old habits, an old house, my old car etc. Ancient also means old, however, in a different way. If you say ‘ancient civilization’, you’re talking about historical times thousands of years ago. E.g. ancient Rome or ancient Greece.

But ancient is not only about historical times. An ancient tree is simply very old. An ancient monument is very old, and an ancient machine is very old too. However, we normally don’t use ‘ancient’ to describe people. Having said that, we end our mini-lesson there. Now go practice. See you soon.