Olivér válasza: Míg pár évtizeddel ezelőtt az akcentus megléte oka lehetett annak, hogy egy anyanyelvi úgymond lenézze az idegent, addig mára egyfajta ünneplése van az akcentusok sokféleségének. Tény, hogy az akcentus erőssége meghatározza az érthetőséget, és itt most nem kizárólag az akcentust kell megemlíteni, mivel a rossz ritmus, a nyelvidegen intonáció és hangsúlyozás szintén gátolhatja az érthetőséget.

Én – ebben a témában konzervatív lévén – pártolom azt az álláspontot, hogy amennyire lehet, az akcentust “semlegesíteni” kell és lehet is. Ha valaki most kezd neki az angolnak, akkor hallgatva és ismételve/utánozva képes elkapni a hangok megfelelő képzését. Ez spontán meg szokott történni angol nyelvű tanulás során.

Ha pedig valakinél kialakult egy erős magyaros akcentus, a fenti módon, de több, tudatosabb munkával, ráfigyeléssel szintén semlegesítheti azt. Az akcentus gyengítése azonban sohasem egykörös feladat: a kialakult rutin és “izommemória” nehezen adja meg magát, az agy rendszerint próbál a régi kerékvágásban maradni. Ha ezt tudatosítjuk, akkor nem akarunk már rohanni és az itt-ott felbukkanó sikertelenségek továbblendítenek minket: előbb-utóbb úgyis mi nyerünk :)


Eszter válasza: Olyan személyt kell rendszeresen hallgatnod, akinek nincsen erős akcentusa. A kiejtés ugyanis elsősorban nem fülkérdés – azt nem tudatosan tanuljuk, hanem felszedjük, mégpedig abból a nyelvi környezetből, amelyben rendszeresen halljuk a nyelvet. A kiejtés először nem is a hangszálaidon, hanem az elmédben alakul ki. Utóbbiban képeződnek le a hallottak és ugyanitt formálódnak saját hangokká –  már jóval azelőtt, hogy önállóan megszólalnál angolul.

Hogyha a nyelv, amit gyakran hallasz, erősen ‘akcentusterhelt’, akkor nyilvánvaló, hogy a kiejtésed sem tud másmilyen lenni – hiszen a nyelvi környezet szolgáltatja a hangmintákat elméd számára. Nem elegendő azonban jól megválasztani, hogy kinek a beszédét hallgatod. Kevés angolos angol hallgatása is eredményezhet akcentust az által, hogy a hiányzó hangmintákat az agy a saját kitalált hangjaival igyekszik kipótolni. Ha ezeket a hangokat az anyanyelvből szedi, akkor a kiejtés magyaros lesz. Azonban olyan is előfordulhat, hogy ‘teljesen magától’ próbálja kitalálni, hogyan is lenne adott kifejezés angolos, ettől pedig kiejtésbeli furcsaságok sora jöhet létre.

Hogyha szeretnéd az erőteljes és/vagy fura akcentust messze elkerülni, keress olyan tanárt/tananyagot, mely rendszeresen, elegendő mennyiségű és kiejtés szempontjából jófajta angolt ad a füledbe. Ne engedd, hogy számodra ismeretlen szavak kiszótárazásával és bemagolásával magadra hagyjanak a tanulási folyamatban: egy kialakult akcentust megszüntetni jóval nehezebb, mint kezdetektől jó angolsággal megszólalni.

Angol tanulás online

A célunk minden tananyagunkkal az, hogy maximáljuk az “angol idődet”. Videóink és tananyagaink 100% angolt, 0% magyart tartalmaznak, mégis minden közlésében érthetők, követhetők adott szinten. Csakis ez az arány (100:0) képes téged angolul gondolkodóvá és jó beszélővé tenni. Ebben a közegben képes leszel jó kiejtéssel, helyes hanglejtéssel, jó ritmussal kommunikálni különösebb erőfeszítés nélkül.

Késze állsz az angol tanulásra? Angol tanulás onlinekomplett angol tananyagok. Minden tananyagunk ki is próbálható!