Zsolt története és Ágnes története után hadd mutassam be Menyhért történetét. Míg Zsolt és Ágnes még a “klasszikus” élő csoportos skype kurzusok “áldozatai”, addig Menyhért egész más útvonalat járt be tanulmányaival:

  • teljesen kezdőként vágott bele a tanulásba (előtte sosem tanult angolt)
  • fél éven át csakis a Denisz és a Robin Hood anyagokon dolgozott önállóan illetve a videoblog videóit nézte, tanulta (a jó értelemben véve, magolás nélkül)
  • a második fél évben összesen tanult 56 élő órát három szakaszban plusz audio anyagokon dolgozott, és végigtanulta az Igeidők 384 tananyagot

És az eredmény: 11 hónap után állásajánlatok jöttek Dublinból, és egy IELTS nyelvvizsgát is ült Menyhért Dublinban. De kezdjük az elején …

Az egész 2016. januárjában kezdődött …

Ha letöltötted pdf kiadványunkat a kezdő anyagokhoz tartozó tanulói visszajelzésekről, ott már találkozhattál Menyhért írásaival.

Menyhért teljesen nulláról indult (iskolai keretek között sosem tanult angolul) a 40 nyelvi gyakorlattal, majd a Beszédfejlesztő Történetek I. anyaggal. Ez után a a Nyelvi gyakorlatok 2. anyaggal folytatta a tanulást. A 3 fenti tananyag mellé – mivel aktuálisan nem volt folytatása az anyagoknak – a videoblog videóit nézte, hallgatta.

2016. nyarán részt vett egyik 6 hetes, összesen 12 órás kurzusunkon, ahol egyértelművé vált, hogy nagyon rendben vannak az alapok: hallás utáni értése, beszédkészsége jóval az alapfok felett van, ami számunkra is döbbenetes első élmény volt, mivel a tananyagokat átnézve, azokat kb. alapfok szintre tennénk. Azóta tudjuk – más tanulókkal is élőben találkozva -, hogy a valódi készségek jóval túlmutatnak egy listázott tananyag elvi szintjén. 

A nyári kurzus során a csoport hatalmas mennyiségben dolgozott fel hanganyagokat, majd a 6 hét elmúltával Menyhért jelezte, hogy szívesen menne tovább ilyen anyagokkal, így az önálló tanulásban folyamatosan haladt előre, időnként referálva saját haladásáról.

2016. szeptemberében újra beinvitáltam egy középhaladó és vele párhuzamosan egy B2 (középfok) nyelvvizsga felkészítő kurzusra. Mindkét kurzus heti 1×90 percet jelentett, plusz a szokásos otthoni hangos feladatokat. Összességében ez 22+22 óra élő tanulást jelentett decemberi zárással.

 

Időközben bejött egy dublini költözés

És a LinkedIn profil frissítése, ami azonnali email megkereséseket jelentett az IT szektorból. Ezeket az email-eket természetesen Menyhértnek meg kellett válaszolnia; pár héttel később aztán jöttek az telefonok is.

Ne felejtsük el, hogy anyanyelvi írektől érkező telefonhívásokról beszélünk, amivel Menyhért még sosem találkozott. A nyelvi készségek azonban képesek a beszélőt hamar átlendíteni a kezdeti kényelmetlenségeken és gyorsan adaptálódni a helyzethez.

Nos, a hívások alkalmával a végkifejlet az egyszerű IT munkától eltolódott az IT menedzseri ajánlatok felé “az angol magas szintű birtoklása miatt” – ahogy a munkát ajánlók közül többen is fogalmaztak.

 

Ezen a ponton kezdtem faggatni Menyhértet a részletekről

Milyen anyagokon tanultál (tanult-e más anyagokon is a miénken kívül)?
“Azokon, amelyeket a beszeljangolul.com oldalon találtam, plusz az audio anyagokon, amelyeket tőled (Olivértől) kaptam. Ezen felül a szórakozásához kapcsolódóan nézetem pár sorozatot.”

Napi mennyi időt töltöttél tanulással?
“Igyekezetem naponta 1 órát foglalkozni az angollal, de voltak komplett hetek, amelyeket kihagytam.”

Nos, a kb 250-300 óra önálló tanulás plusz 56 tanórányi, szervezett csoportos angol egy IT menedzser állásért nem is rossz befektetés :)

 

És akkor a nyelvvizsga …

Az IELTS vizsgáról annyit kell tudni, hogy alapfoktól a felsőfokig és a fölött is méri a tanuló tudását. Rendkívül komplex vizsgáról van szó, ami megpróbálja az ember tudását.

A vizsgáról így írt Menyhért nekem:

“A vizsga előtt IELTS specifikus anyagokkal egyáltalán nem foglalkoztam, ezt a vizsgát egy felmérés jelleggel tettem napirendre. A felkészülésem teljes gerince az általad tartott skype leckék voltak, valamint Youtube-on egy speaking példa videót néztem meg.A vizsgára történő jelentkezéskor elvileg kaptam gyakorló anyagokat, de mivel be sem regisztráltam a British Council weboldalára, ezeket végül nem kaptam meg; nem is lett volna időm foglalkozni velük.”

A nyelvvizsga tehát maximálisan az “élményszerzésről” szólt, a vizsgafeladatok típusát illetően Menyhért vakon ugrott bele, ráadásul le is betegedett, ami hatással volt a koncentrációjára és az eredményt is valamelyest befolyásolta.

 

És az eredmények

Listening – hallás utáni értés: 5.5 (B2 középfok)
Reading – olvasás készség: 5.5 (B2 középfok)
Writing – íráskészség: 7.0 (C1 felsőfok)
Speaking – beszédkészség: 7.0 (C1 felsőfok)
Overall – összesítés: 6.5 (B2 középfok) Az IELTS vizsgapontok esetében a 6.5 még épp B2 szint, a 7.0 pedig már C1 szint.    
 

Végül még egy idézet Menyhért leveléből:

“Amit egy még nagyobb sikernek érzek, hogy az egyik recruiter azt hitte, hogy évekig Londonban éltem, és onnan jöttem ide, mert ő is élt ott – a beszédstílusom miatt hitte ezt.

Azt sajnálom, hogy betegen vizsgáztam, de mikor lebetegedtem már nem tudtam időpontot váltani. A writing nagyon meglepett, mert mint említettem ott az első szövegben belezsúfoltam a szöveget az első oldalra, mert nem vettem eszre, hogy kétoldalú a lap. A listening szintén meglepett, mert a köhögés miatt ki kellett egyszer mennem, és mivel ott nincs megállítás, majdnem egy lapot ugranom kellett emiatt.

A felkészítő tanfolyamaid nagyon hatékonynak bizonyultak, meg a sok időbefektetés a sztorikkal való dolgozásba!”

 

Konklúzió …

Nyelvi készség, nyelvi készség, nyelvi készség … – ezt kell fejlesztened, szemben a szókincs “magolós fejlesztésével” és a nyelvtani szabályok magolásával, ugyanis a a nyelv értve hallgatásának KÖVETKEZMÉNYE ill. VELE JÁRÓJA a szókincs fejlődése és a nyelvi tudatosság fejlődése

Menyhért 2016. januárjában megfogalmazta álmát: angolul beszélni és szakmai cikkeket olvasni. 2017. januárjában Dublinból küldi üdvözletét IT menedzserként egy erős nyelvvizsgával a kezében.

És a te álmaid?

 

Angol tanulás online

16 éven át csak élő kurzusokon oktattam az angolt, majd 2016-ban elkezdtük összekapcsolni őket az online tanulással, több munkát “bízva” a videós tananyagokra, ezzel drasztikusan lecsökkentve az élő, tanár által kontrollált órák számát, akár tizedére is!

Sok-sok tanulótól kaptunk és folyamatosan kapunk írásos visszajelzést. Az ő eredményeik és Menyhért eredménye egyértelmű jelzés számunkra is: a nyelvet lehet sikeresen tanulni önállóan, amennyiben a tananyag a legfontosabb összetevőt, a nyelvi készséget fejleszti.

Nos, ilyen tananyagból kevés van – nagyon kevés. Szinte minden tananyag a memorizálásra épít, magyarul magyarázza végig a nyelvet ahelyett, hogy “belemerítene a nyelvbe”: nem azért, hogy megfulladj, hanem hogy élvezettel lubickolj benne. Hidd el, ez lehetséges. A fenti történetek pontosan ezt bizonyítják.

Ha szeretnél te is “rekord sebességgel” sikereket elérni, nézz körül angol tananyagaink között:

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.