A múlt idő. Az angol időkoncepció legkomplexebb síkja. Ez valahol érthető is abból a szempontból, hogy a mindennapi kommunikációnk legnagyobb része arról szól, hogy mesélünk azokról a dolgokról, amik velünk történtek: Milyen volt a napod? Hol voltál nyaralni? Mit tettél??? 

A nehézséget az okozza, hogy a magyar nyelv nem használ annyiféle formulát a múltban történt cselekvések, történések kifejezésére, mint az angol, így sok nyelvtanuló számára agyrémmé válik az igeidők területe: logikátlan, túl komplex, követhetetlen.

Azonban nem mindenki éli így meg ezt …

 A fenti frusztráció a 2 nyelv állandó összevetéséből fakad. Másképp fogalmazom meg: a frusztráció a nyelvtani magyarázatokból ered, amelyeket aztán fejben kell tartani és állandóan mérlegelni kell, ami magával hozza a bizonytalanságot és végül teljes a lefagyás. És a feladás. És a csalódottság. Nem sorolom …

Lehet másképp is?

Lehet. Fokozatosan lépve előre, lépésről lépésre tanulva meg egy-egy tipikus gondolat kifejezését, sok-sok angol példán keresztül, bennük felfedezve a nyelvi formulákat és aztán használva: így válik belsővé, reflexszé a nyelv maga. Akik így tanulják az angolt, azok nem követnek el olyan hibákat, amelyet “tipikus magyar hibák”, ugyanis a nyelvhelyesség a nyelvből fakad, nem pedig a nyelvtani szabályok tanulásából.

Tehát múlt idő …

Itt egy első lépés: hogyan fejezzük ki az időpontokat? És a videó hozzá:

Angol nyelvtanulás onlineAngol Igeidők

Nos, a múlt idő valóban nagyon komplex az angol igeidő rendszerben, de egyáltalán nem zavaros vagy tanulhatatlan. Csak le kell bontani tanulható elemekre.  

Az Igeidők 384 tananyagom 32 gyakorlatra bontja az angol igeidők témáját. A múltidő ilyen-olyan aspektusaival 22 gyakorlat foglalkozik. Nem 1 mamut prezentáció, hanem 22 tanulható, elsajátítható aspektus. Ez a tananyag az egyetlen igazán gyakorlatias megoldás az igeidők problémájára: Igeidők 384 – a nyelvi stresszoldó.

A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.