Olivér válasza: Ne ülj fel a nyelvérzék problémának. A sikertelenség egyetlen oka a nem megfelelő nyelvoktatási filozófia és a rossz módszerek.

A kérdést átfogalmazhatjuk így: érdemes nyelvet tanulni? A válasz pedig: jó módszerekkel igen, rossz módszerekkel nem. Jó módszerekkel sikeres leszel, rossz módszerekkel viszont sikertelen, vagy a tanulásod fog irreálisan hosszúra elnyúlni.

Mi a jó módszer? Nos, a legfontosabb elvek:

  • 100%-ban egynyelvű, már a kezdő szinten is;
  • egynyelvűsége ellenére is érthető és követhető;
  • kellően érdekes és izgalmas;
  • nem memorizáltat és nem erőltet nyelvi analízist, nyelvtani szabályokat;

Nem értünk egyet azzal a szemlélettel, hogy a valami több a semminél. A rossz nyelvi reflexek “semlegesítése” időbe telik, tehát egy rossz módszerrel duplán vesztesz időt. Tanulj tehát nyelvet, de legyél igényes a módszer kiválasztásakor. A fenti elvek csak 100%-ban működnek (95% nem elég jó).


Eszter válasza: Igen, érdemes. Ahhoz ugyanis, hogy megérts és magabiztosan beszélj egy nyelvet, neked egyáltalán nincs szükséged nyelvérzékre. Amire szükséged van, az 100%-ban angol nyelvű környezet, ahol a nyelvi közlések, melyeket hallasz/olvasol, számodra érthetőek. Mikor kiteszed magad ilyen nyelvi közegnek, automatikusan végbe tud menni az a fajta készségfejlődés, amelynek eredményeképpen egyszer csak magadtól érteni és beszélni kezdesz angolul. Ez kétségkívül megtörténik – függetlenül attól, hogy korábban mit gondoltál a saját nyelvérzékedről.

Az igazság az, hogy ha jól tanítják neked, akkor meg tudsz tanulni angolul. Ha te eddig nem ezt tapasztaltad, annak nem a nyelvérzéked hiánya az oka, hanem az, hogy korábban a nyelvtanításban bizonyos alapelveket megszegtek az oktatóid. Azért érzed úgy, hogy nincs nyelvérzéked, mert alacsony hatékonyságú módszerekkel kíséreltek meg téged tanítani: olyan módszerekkel, amelyek önmagukban kudarcra ítélik a nyelvtanulást.

Ezt a fajta oktatási sikertelenséget azonban a tanárok kevésbé hajlamosak beismerni. Helyette inkább (tévesen) a nyelvvel kapcsolatos csökkent fogékonyságnak bélyegzik a tanuló nyelvi kudarcát – ezzel tulajdonképpen ráhárítva a teljes felelősséget tanulmányaiért. Pedig bárki, akit jól tanítanak, képes elsajátítani egy nyelvet. Még akkor is, ha úgy gondolja: neki semmiféle nyelvérzéke sincs. Ez nem a nyelvérzéken múlik, hanem azon, hogy milyen módon tanulod az angolt.

Angol tanulás otthon

Tehát a jó módszer jellemzői:

  • 100%-ban egynyelvű, már a kezdő szinten is;
  • egynyelvűsége ellenére is érthető és követhető;
  • kellően érdekes és izgalmas;
  • nem memorizáltat és nem erőltet nyelvi analízist, nyelvtani szabályokat.

Angol tananyagaink egytől egyig a fentiek szellemében készülnek, így minden feltételnek megfelelnek: magolásmentes tanulást tesznek lehetővé, ami napról napra fejleszti készségeidet és sok-sok sikerélményt ad. A sikerélmény pedig elvisz a végső sikerig – ez a legfontosabb célunk. 

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.