Olivér: Ha belegondolunk, a szavak (hangsorok, betűsorok) szimbólumai annak a dolognak, amit jelentenek. Egy kisgyereknek a betűsorok semmit nem mondanak. Amikor találkozunk egy új szóval vagy kifejezéssel, a legegyszerűbben úgy tudjuk megérteni, ha azt a dolgot megmutatják nekünk: élőben vagy egy kép segítségével, vagy úgy, hogy elmagyarázzák azokkal a szavakkal, amiket értünk. Ugyanez történik az angol tanulása alatt is: ha élőben meg tudom mutatni a dolgot, vagy tudok mutatni egy képet, az értés azonnali. Vagy ha el tudom neked magyarázni angolul úgy, hogy biztosítom az értést a számodra, akkor megint csak nincs gond: a magyar nyelv nélkül szereztél értést. Egyetlen kitétel van: ezt a tanárnak jól kell csinálnia. Nem visz előre egy tapodtat sem, ha értetlen angolt hallgatsz. Viszont ha magyarul tanulod az angolt (értsd: ha a magyar bárhol is felüti a fejét a tanulásod során), olyan rutint építesz, ami később falként fog megállítani – márpedig egy falat lebontani és új dolgot építeni több munka, mint egy üres területen nulláról építkezni. Konkrétan: 1000 óra nyelvtanulás alatt megszilárdult rossz berögződések leépítése kb. 1000 óra jó tanulással kompenzálható. Ezt mindenki fordítsa át évekbe. Tehát: nem hogy hátrányba nem kerülsz, hanem csak így tudod a nyelvi készségeidet minden pillanatban fejleszteni és így a tanulási idődet optimalizálni.


Eszter válasza: Nem kerülsz hátrányba. Az elsajátításnak ugyanis nem feltétele a magyar nyelven történő értés – értés a magyar nyelv bevonása nélkül is megvalósulhat. Agyunk nincsen az anyanyelvhez láncolva: megfelelő segítséggel képes másfajta asszociációs kapcsolatokat fölépíteni, amelyek értés szempontjából ugyanolyan hatékonynak bizonyulnak, mintha a magyar jelentéssel dolgoznánk. Hogy ezt el tudjuk képzelni, gondoljunk képekre, metakommunikációs jelekre és a nyelvi szintünknek megfelelő egyszerű angol közlésekre. Ilyesmiket – bár nem magyarul hangzanak el – fordítás nélkül is könnyedén meg tudunk érteni. Hogyha nincs fordítás, akkor a feltételek természetes módon adottak a nyelvi készség kialakulásához. Ehhez egy nyelvtanár egyszerű, de tudatosan alkalmazott gyakorlatokkal tud hozzájárulni, melyek segítségével komolyabb küzdelem és nehézség nélkül valósul meg az elsajátítás, szinte magától felépül a beszédkészség. Mindezek ellenére, a magyar nyelvhez mégis makacs ragaszkodás tapasztalható mind a nyelvtanulók, mind a nyelvtanárok részéről. Legtöbben a gyerekkori nyelvtanulós élmények miatt az anyanyelvet is használó szövegfordítós, nyelvtanozós, kifejezés-memorizálós oktatási formákban mozognak otthonosan, holott rengetegen tanulnak így, de nagyon kevesen tanulnak meg angolul: ezeknek a hatékonysága rendkívül alacsony. Ne felejtsük el, hogy a cél az lenne, hogy végre megszólaljunk és képesek legyünk erőfeszítés nélkül kifejezni magunkat angolul – legtöbben legalábbis éppen emiatt tanulnak nyelvet. Az ehhez a célhoz vezető egyetlen út viszont angollal van kikövezve, csak angollal, nem magyarral. Neked még magyar magyarázatokkal tűzdelve tanítják az angolt? Ez nagy mértékben hátráltatja a nyelvi fejlődésed. Valószínűleg tapasztaltad már, milyen az, amikor nem, vagy csak nagy küzdelmek árán mersz megszólalni – ez pontosan a magyarnak köszönhető, annak a kényszernek, hogy mindent magyarul végig kell gondolnod. Nyelvtanulásnál tehát semmiképpen sem az angol, hanem ellenkezőleg, éppen a magyar nyelv használata a hátrány, amelyet a sikeres nyelvtanulás érdekében mindenképpen ki kell iktatni.

Angol tanulás otthon

Amikor nyelvi készségek építéséről van szó, nem bontjuk darabokra a nyelvtanulás területeit: a nyelvtanulás folyamán a készségek dinamikusan, egymást húzva fejlődnek. Amikor szavakat magolsz, azt jóhiszeműen azzal a tudattal teszed, hogy ezzel segíted a beszédkészségedet. Sajnos azonban épp a beszédkészséged fejlődését állítod meg és aknázod alá.

A nyelvtanulás során szeretnénk, ha a tanuló szókincse fejlődne, illetve a nyelvi szerkezetek használatában is egyre magasabb szintre lépne. Ám ennek nem az a módja, hogy darabokra cincáljuk a nyelvet. 

Nos, a fentieket figyelembe véve kidolgoztuk a megfelelő tananyagokat: angol tanulás otthon, tanár nélkül? Igen! Minden tananyagunkat ki is próbálhatod.

A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.