Videocikk: Mekkora a tanár felelőssége a tanulásban?

Vajon ki viseli a nagyobb felelősséget: a tanár vagy a diák?

Ebben a videóban:

  • 2001: a tanár/diak felelősségének számszerűsítése
  • “A tanár nem tudja a fejedbe tölteni a tudást.” – általános üzenet
  • Hogyan tanultak sikeresen tanulóink otthoni tanulás nélkül?
  • Mi a nyelvtanulás legfontosabb eleme?
  • Tanítás vagy útmutatás/tanácsadás?
  • Hogyan oszlik meg valójában a felelősség a nyelvtanulásban a tanár és a tanuló között?

Angol tanulás online – Angol kezdőknek

A mai módszerek a tanulót jó részt magára hagyják a tanulásban: tanuld meg a szavakat, gyakorolj írásban stb. Ha a tanuló ezeket nem végzi el, a tanára nem tud vele továbblépni a tananyagban.

És ez talán elfogadható is lenne, ha nem lenne fejlődés a nyelvoktatásban, nyelvtudományban

Nos, az ilyen “tanulót magára hagyó” eljárások az elmúlt 100 évben bizonyították alacsony hatékonyságukat. Szerencsére azonban nem csak konstatálta ezt a nyelvész szakma, hanem keresni kezdte az új, hatékonyabb utakat. Ez az útkeresés valahol a 60-as évektől komolyabb figyelmet kapott.

Számodra a legfontosabb üzenet: nem vagy magadra hagyva

Létezik olyan tanulási mód, amiben a megtanulandó nyelvet nem magadba szuszakolod, hanem csak úgymond “felszeded”. Ez persze nem jelent passzivitást vagy azt, hogy ne kellene munkát tenned a tanulásba. Épp ellenkezőleg!

Valójában mentálisan sokkal komolyabb munkát végzel egy ilyen típusú tanulás során, mint a magolós/nyelvtanozós rendszerekben – épp, csak nem neveznéd klasszikus értelemben vett tanulásnak azt, ami végülis a valódi tanulást jelenti :)

Bátran merem állítani: az a tanulási mód, amit mi képviselünk, új értelmet ad a tanulásnak

A mostanában megjelenő szakértői cikkek (ld. Vekerdi), mind azt fogalmazzák meg, hogy a tanulásnak örömszerzőnek kell lennie. Bármilyen tanulásnak. Ez komoly fejtörést okozhat sokaknak – nem értik, miről beszélnek ezek a szakértők -, hiszen az élményeink szerint a tanulás sosem volt örömszerző!

Nos, pontosan ezért kell a nyelvtanulást elkezdened velünk! Hogy sikeres és élménnyel teli legyen a tanulás teljes útja: az elejétől a végéig. Ez garantálja a sikert és a készségek kialakulását.

 Próbáld ki angol tananyagainkat!

Minden tananyagunk első szakaszát ki tudod próbálni, így gyakorlatilag ingyen el tudsz kezdeni velünk a tanulni. Saját magadon tapasztalhatod  meg, mit jelent elsajátítani egy nyelvet. 

Kattints a kék gombra és vesd bele magad a tanulásba!