Az előző cikkben megvizsgáltuk a hátterét a nyelvtanuló sokféle küszködésének. Megállapítottuk, hogy a szenvedés nem kell, hogy része legyen a tanulásnak, de mégis a része, mert a társadalom elfogadja, hogy az értékes dolgokért meg kell szenvedni. Felvetettük, hogy meg lehetne keresni a nyelvtanulást elrontó ‘alkatrészeket’ és ezek kiiktatásával örömteli munkává lehetne tenni a korábbi szenvedést. Megmutattuk, hogy ezt már egyes helyeken sikerült is megvalósítani offline és online is.

De egyáltalán mi volt a gond? Melyek azok az ‘alkatrészek’, amik elrontották a nyelvtanulást?

Bizonyos eljárásoktól lett keserves, amelyek eleve alkalmatlanok arra, hogy a tanulót előrevigyék. Melyeket azonban mégis csinál, mivel egész életében úgy tudta, hogy ezek nélkül nincs nyelvtanulás.

  • Fordításos feladat, mellyel az angol kifejezések megértését gyakorolja.
  • Alapos nyelvtan tanulás, hogy angol igeidőket és más nyelvi elemeket megismerjen.
  • Sok-sok angol szó, meg kifejezés megjegyzése memorizálással, a szókincs miatt.

Ezek az “alkatrészek” két dologban hasonlítanak.

  1. úgy tudjuk, működnek, pedig nem.
  2. mindegyik ugyanazért nem működik.

Miért nem működnek ezek az alkatrészek?

Ami ezeket a tevékenységeket összeköti, az a magyar, mint segítő nyelv bevonása a nyelvtanulásba. Nevezhetjük ezt rendhagyóan MT-nek vagyis Magyarral Tarkított otthoni nyelvtanulásnak. Az MT miatt nem működnek ezek az alkatrészek: mert a magyar nyelvhez kötöttek és ezt a kétnyelvűséget ezek az eljárások nem tudják levetkőzni.

Azért emelem ki, hogy otthoni nyelvtanulásról beszélünk, mert az otthon az a hely, ahol egy oktató oktatási megközelítése valójában meg tud mutatkozni. Egy nyelvórát vagy egy online tanfolyamot ugyanis komolyabb erőfeszítések nélkül lehet sok-sok angollal megtűzdelve leoktatni. De hiába beszélnek hozzád sokat angolul, ha ehhez a tanárod vagy a nyelvoktató rendszer, amivel tanulsz elvárja tőled a fenti Magyarral Tarkított eljárások otthoni alkalmazását.

Miért baj, ha otthon benne van a nyelvtanulásban egy kis magyar, ha amúgy sok angolt kapsz az oktatódtól?

Látod, bárki mondhatja, hogy nála angolul kapod az angolt, ez viszont nem sokat ér, ha ugyanez az oktató megengedi, sőt elvárja, hogy otthon magyarul foglalkozz az angollal: hogy fordíts, vagy angol szavakat memorizálj, illetve, hogy utánanézz a nyelvtannak. A magyar nyelv a nyelvtanulásban a legjobb tanári szándék ellenére is rengeteg kárt tud okozni, ugyanis még egy ügyesen felépített tanóra vagy videós angol tananyag hatékonyságát is képes jelentősen visszavetni (akár teljesen lenullázni) az otthoni tanulás Magyarral Tarkítottsága.

Ezért szól ez a cikk kifejezetten az otthoni nyelvtanulásról. Legyen az akár tanfolyami nyelvoktatás, ahol csak egy rész történik otthon, vagy online otthoni nyelvtanulás, ahol minden otthon történik: ha otthon MT van, akkor biztos, hogy a tanuló nagy részben emiatt lesz sikertelen. Tulajdonképpen benn tartja a magyar nyelvet az angolozásában, amely ott aztán mindent (de tényleg mindent) elront.

És mi a sikertelenség másik oka?

Hogy a nyelvtanulásban nincs minden benne, aminek benne kellene lenni. Nagyon hiányzik belőle a 100%-ban angol nyelvű tanulási környezet. Olyan, amiben a tanuló valóban a magyar nyelv teljes kizárásával tanulhat – de amelyben így is meg tudja érteni a nyelvet.

Ezt a fajta nyelvtanulást nevezzük most rendhagyóan CSAZ-nak, Csakis Angolul Zajló otthoni nyelvtanulásnak. Az ilyen tanulást elég nehéz elképzelni, ha sosem tapasztaltad, hisz a kérdés ilyenkor ott feszül az emberben: “mi lesz, ha valamit nem értek majd meg?” Viszont, ha aggályaid ellenére is bevállalod az egynyelvű tanulással való megismerkedést, a kételyek hamar eltűnnek és a nyelvtanulásban minden sokkal, sokkal könnyebb lesz.

Miért kell neked is Csakis Angolul Zajló nyelvtanulás otthon?

Mi úgy véljük, hogy az angol nyelvvel kapcsolatos személyes célod eléréséhez ez nélkülözhetetlen. És nem, nem elég jó, ha a tanórákon 90%-ban angol szó hangzik el, mert az a csekély 10% százalék is képes megakadályozni az angol gondolkodás kialakulását.

És nem, nem elég jó, ha a tanórán minden kizárólag angolul folyik, csak éppen az otthoni tanulásod során muszáj magyar mondatokat elolvasnod, leírnod, fordítanod, vagy bármilyen módon az angolt memorizálnod. Az egyetlen elfogadható arány a 100% angol, 0% magyar.

Ha az otthoni nyelvtanulásod Magyarral Tarkított, ha az nem Csakis Angolul Zajlik, akkor téged nem érhet (mert nem is tud érni) mennyiségében és minőségében is megfelelő angol nyelvű inger. Megfelelő ingerek hiányában a nyelvi készségeid nem tudnak megfelelően fejlődni. Ettől magányos küszködéssé válhat a nyelvtanulásod, amit így kevéssé lehet élvezni. Ráadásul megfelelő nyelvi ingerek nélkül remény sincs arra, hogy a saját céljaidat belátható időn belül elérd.

És nem, nem azért, mert nem vagy elég motivált, vagy nem vagy elég szorgalmas!

Hanem, mert a nyelvtanulás élvezése és a nyelvi cél sikeres elérése között nagyon szoros az összefüggés. 

Ha egy tanuló jól tanulja a nyelvet, akkor az egész folyamat élvezhető lesz számára. Az…Egész…Folyamat. Nem csak a tanára társaságában eltöltött heti néhány óra, nem csak a párperces szóismétlős appal való játék, hanem az összes otthoni tevékenység is, amit nyelvtanulás címén csinál. Minden gyakorlat, minden újabb lecke.

Nincs olyan része a tanulásának, amit szívből utálna: még amivel meg is kell küzdjön kicsit, azt is élvezi. Hiszen a nyelvtanulás pont attól élvezhető, hogy Csakis Angolul Zajlik! Az angol nyelv kizárólagossága ugyanis az egyetlen dolog, amely egy felnőtt nyelvtanuló előtt is nyilvánvalóvá és megalapozottá teszi saját sikerélményét, mely sikerélményt az a tény okozza, hogy magyar segítség nélkül is tényleg meg tudta érteni (és újra meg újra meg tudja érteni), amit neki angolul mondanak. Akár szóban, akár videón egy oktatóanyagban.

De miért jó, ha a tanuló az egész nyelvtanulást élvezi?

Mert amit igazán élvez, abban sikeresebb tud lenni. Ez persze nem úgy értendő, hogy “tessék élvezni azt, amivel küszködsz és akkor majd nem fogsz küszködni!” Az öröm nem parancsszóra érkezik.  Hanem úgy, hogy hagyd abba azokat a nyelvtanulós tevékenységeket, amelyekkel jelenleg is küszködsz.

Ne memorizálj angol szavakat, mondatokat, kifejezéseket. Ne foglalkozz a nyelvtannal és egyáltalán ne használj magyar nyelvet is tartalmazó videókra, vagy fordítós feladatokra épülő oktatóanyagokat. Te nem magyart szeretnél tanulni, hanem angolt, ezért nincs is másra szükséged, Csakis Angolul Zajló tanórai és otthoni nyelvtanulásra.

Angol tanulás otthon  Angol tanulás online

Tény: a nyelvtanulás nem kizárólag az angolról szól, amit meg kell tanulnod. A nyelvtanulás készségek felépítéséről szól: az angolt nem ismeret szintjén kell tudnod, hanem használnod kell. Ez nem történik meg, ha a tanulásod nem a nyelvi készségek fejlesztéséről szól.

Nem vesztegess egyetlen percet se!

Nem fektess energiát olyan eljárásokba, amik nem építik a nyelvi készségeidet. Még akkor se, ha úgy gondolod, ez a könnyebb/gyorsabb út! Nem az. Megtanulhatsz ezrével szavakat, abból nem lesz beszéd. Hozzátanulhatod a nyelvtani szabályokat, mégsem lesz belőle beszéd.

Vágj bele a készségfejlesztő, 100%-ban angol nyelvű tanulásba!

Tananyagaink minden segítséget megadnak, velük az angol tanulás otthon 100%-ban végezhető. Angol tananyagaink teljes megoldást biztosítanak, nem amolyan “kiegészítő tananyagok”. Elkészítésükkor a nyelvtanulók szempontjait tartottuk szem előtt: nyelvi készségeket építünk, hogy a tanuló értsen, tudjon beszélni és egyáltalán tudjon angolul gondolkodni, angolul jelen lenni.

Ne bízz semmit a véletlenre! Próbáld ki, mit adunk!

A tananyagokat mind kipróbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.