Olivér válasza: Csípőből egyre többen (tanárok, tanácsadók) rávágják, hogy kontextusban kell a szavakat tanulni: szókapcsolatban, mondatban. Azonban úgy tűnik, ez a megközelítés sem igazán működik és ennek két oka is van. Az egyik oka az, hogy a szókincs-fejlesztés még ekkor is magyar fordításon alapul: szóárfüzetek, tanulókártyák, e-kártyák 2 oldala, mondatok magolása, fordítása stb. Ez mind “hideg információ”: az angol helyett a magyart érti a tanuló, az agynak nincs miért megjegyeznie az angolt, így hamar szanálja. A másik ok a “kontextus” helytelen értelmezése. Egyik definíció szerint – a nyelvészeti definíció szerint – a kontextus nem más, mint az adott szó és a körülötte lévő szavak összessége, amely segít az adott szó megértésében. Nyelvtanárok ezt a definíciót használják, azonban az így létrehozott szókapcsolat vagy mondat még mindig “hideg információ”. A másik definíció szerint a kontextus egy olyan szituáció, amin keresztül egy szó értelmezhetővé válik. Nyelvtanuláskor valójában erre van szükségünk. Vegyünk egy példát, mondjuk azt a szót, hogy “fészek”. Ezt a szót szeretnénk megtanítani. Az első definíciót alkalmazó tanár azt mondja, teremtsünk kontextust: “a fészek a fán van” A mondatban a “fészek” az ismeretlen szó, tehát az értés hirtelen ennyi: “a ******* a fán van”. Amikor ezt a mondatot látja a tanuló, az agy elkezd vadul dolgozni, hogy mi is van a fán: levél, madár, fészek, ág? A tanuló nem tudja megfejteni, így segítségre van szüksége: megfordítja a szókártyát vagy felfedi a szótárfüzet másik felét, és fejéhez csap: aha, már értem! Pedig egyáltalán nem érti. Legközelebb arra fog emlékezni, hogy a fán a fészek van, mivel már találkozott a kártyával/mondattal. A jó kontextus tehát komplex, színes szituációkban tart minden nyelvi közlést. Ezen keresztül minden információ befogadható, minden mindennel kapcsolódik és éppen ezért a nyelvtudásunk részévé válik. De ez magyarul nem tud megtörténni. “Mini kontextusban” sem. Valódi kontextusban viszont spontán módon történik. A szókártyák, tanulókártyák, szótárfüzetek csapdája az, hogy hely hiányában nincs mód valóban érthető, komplex kontextus létrehozására. Még egy dolog: egy szó fontossága abban mérhető, hogy mennyire gyakran találkozol vele valódi kontextusban. Így nincs nyomás sem, hogy “mindet szót szótározzunk ki, amit nem értünk”. Elvégre újra és újra találkozunk a legfontosabb kifejezésekkel – már, ha valódi nyelvtanulásban veszünk részt, ahol az angolt az angol nyelv magyarázza.


Eszter válasza: Sikeresen akkor rögzülnek a szavak, ha nyelvi környezetben kerülnek elsajátításra. Ehhez nem muszáj külföldre menni, ilyesféle angol légkört bármely hazai nyelvtanár képes teremteni a nyelvórán. Mindez egyáltalán nem bonyolult, csak nagyon szembemegy a jelenlegi nyelvoktatási közvélekedéssel vagyis a nyelvoktatók komfortzónáján abszolút kívül esik, ezért döntenek kevesen úgy, hogy megteremtik ezt a fajta nyelvi környezetet. De, ha egy oktató mégis megteremti a magyar nyelvet még nyomokban sem tartalmazó nyelvtanulás lehetőségét, onnantól nem kell a szótanuláson sem aggódni. Ha a tanuló kizárólag angolul kapja az angolt, vagyis, ha magyar beszéd nem zavar bele a nyelvtanulási folyamatba, és ha ez az angol számára az anyanyelv bevonása nélkül is érthető, akkor a kapott nyelvi közlésekben megjelenő szavak, kifejezések mindenféle erőfeszítés, küzdelem, szenvedés nélkül észrevétlenül bekúsznak a fejébe. A szótanulás ugyanis, amikor megfelelő módon történik, akkor nem egy tudatos tevékenység eredménye: azt nem mi csináljuk, az velünk egyszerűen megtörténik. Megtörténik, mert adottak a feltételek és mert ezeknek a feltételeknek a meglétekor nem tud más történni, mint elsajátítás. Mi tehát a legtöbb, amit tehetsz azért, hogy megmaradjanak a fejedben az angol kifejezések? Biztosítsd magadnak a nyelvtanulás valódi feltételeit és “melléktermékként” a szókincsed is olyan mértékben fog fejlődni, amellyel már elégedett lehetsz.

Online angol tanulás

A szókincsfejlesztés sokaknak jelent kihívást és nem kevés esetben “szenvedést”. Az állandó szélmarom-harcot, a már-már agresszív sulykolást azonban végre a hátad mögé vetheted. A beszeljangolul.com weboldal olyan tananyagokkal lát el, amelyekkel az online angol tanulás komplexen megoldható. Megoldható, mégpedig élvezetes és sikeres tanulást biztosítva.  De nem az én szavamnak higgy: a tananyagokat mind ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.