Már megint elaludtál? Nem bírsz magaddal? Tényleg szereti? A magyarban semmi különös: a szavak nem változnak, a dallam  a közlésben biztosítja a regisztert: a beszélő csalódott vagy csodálkozik vagy épp, hogy nem csodálkozik.

Az angol nyelv másképp működik: a kérdés másképp néz ki, amihez egy nyelvi dallam társul – így biztosítja a feljebb már emlegetett regisztert. A nyelv azonban nagyon rugalmas egy dolog…

Az angolban is lehet kijelentő mondatokkal kérdést kommunikálni. Nem kell hozzá más, csak a kérdő mondatokhoz tartozó intonáció (dallam). Ez a videó pontosan ezt mutatja meg.

A leiratot a videó alatt találod:

Leirathoz kattints ide!

Védett tartalom! Jelentkezz be!

Vagy hozz létre egy saját felhasználói profilt itt!

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 2.

Az angol kiejtés szoros velejárója az intonáció. Míg a kiejtés – vagy fonetiks – a hangokra koncentrál, addig az intonáció a mondat dallamára.

Egy mondat dallama – azaz hanglejtése – nem rengeteg dolog képes kommunikálni. Egy nyelvtanilag kérdésként felépített mondat a hanglejtésnek köszönhetően kifejezhet döbbenetet vagy épp haragot: “Megőrültél?!”

Nos, a magyar és az angol nagyon távol egymástól, amikor a hanglejtést vizsgáljuk. A Fonetika és intonáció anyagaink ezt szakadékot hivattak áthidalni.

Természetesen a leggyorsabb módja a kiejtés és intonáció elsajátításának az, ha  sok-sok angolt hallasz. Minden komplett tananyagunk ebben a szellemben készül: maximálni a kontakt időt az angollal a tanulás során. A maximálás azonabn egyet jelenthet: 100% angol, 0% magyar. Ennél kevesebb angol egyszerűen nem elég jó.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.