Elment az eszed? Tényleg elfogadtad azt az alja munkát? Nem látsz a szemedtől? Ezekre a kérdésekre természetesen nincs válasz, hiszen valójában nem kérdések, hanem kritikák.

Van egy másfajta kérdés is, ami nem kritikát fogalmaz meg, hanem inkább kommentel:

“Hát nem gyönyörű?”
“De, az.”

Míg a magyarban vadászni kell az ilyen jellegű mondatokat, addig az angolnak egy jól kiforrott rendszere van: szinte korlátlan a lehetőségünk arra, hogy kommentként vagy kritikaként fogalmazzunk meg  valamit.

Azonban 2 dolgot nagyon jó kell tudni csinálni:

  • az egyik a kérdés feltevés: állító és tagadó formában
  • a másik pedig az intonáció: emelkedő és eső formában

Ebben a videóban minderre mintát találsz, sőt azt is megtanulhatod, hogyan lehet kifejezni egyetértésedet egy kommentelővel.

A videó alatt megtalálod a leiratot is:

Leirathoz kattints ide!

Védett tartalom! Jelentkezz be!

Vagy hozz létre egy saját felhasználói profilt itt!

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 2.

Az angol kiejtés szoros velejárója az intonáció. Míg a kiejtés – vagy fonetiks – a hangokra koncentrál, addig az intonáció a mondat dallamára.

Egy mondat dallama – azaz hanglejtése – nem rengeteg dolog képes kommunikálni. Egy nyelvtanilag kérdésként felépített mondat a hanglejtésnek köszönhetően kifejezhet döbbenetet vagy épp haragot: “Megőrültél?!”

Nos, a magyar és az angol nagyon távol egymástól, amikor a hanglejtést vizsgáljuk. A Fonetika és intonáció anyagaink ezt szakadékot hivattak áthidalni.

Természetesen a leggyorsabb módja a kiejtés és intonáció elsajátításának az, ha  sok-sok angolt hallasz. Minden komplett tananyagunk ebben a szellemben készül: maximálni a kontakt időt az angollal a tanulás során. A maximálás azonabn egyet jelenthet: 100% angol, 0% magyar. Ennél kevesebb angol egyszerűen nem elég jó.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.