Mikor értél haza? Éjfélkor?

Ha megfigyeled a fenti példát, hamar felismered, hogy az első kérdés egy valódi kérdés, a második azonban egy előterjesztett, lehetséges válasz a kérdésre.

Az élet tele van ilyen típusú “kérdésekkel”. Az angol nyelv is, azonban az eddig megismert emelkedő illetve ereszkedő intonációval ellentétben a dallam először ereszkedik, majd emelkedik.

A dolog akkor nehézkes kissé, amikor egyetlen szótagban kell a két dallammozgást alkalmazni. A példákban találsz ilyet is.

Az intonáció elsajátításának a kulcsa a gyakorlás: ismételd utánam a mondatokat, amíg biztosnak nem érzed hangod kontrollálását. Utána saját szituációkkal (kérdés + a javasolt válasz) is gyakorolhatsz tovább.

A videó alatt a leiratot is megtalálod:

Leirathoz kattints ide!

Védett tartalom! Jelentkezz be!

Vagy hozz létre egy saját felhasználói profilt itt!

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 2.

Az angol kiejtés szoros velejárója az intonáció. Míg a kiejtés – vagy fonetiks – a hangokra koncentrál, addig az intonáció a mondat dallamára.

Egy mondat dallama – azaz hanglejtése – nem rengeteg dolog képes kommunikálni. Egy nyelvtanilag kérdésként felépített mondat a hanglejtésnek köszönhetően kifejezhet döbbenetet vagy épp haragot: “Megőrültél?!”

Nos, a magyar és az angol nagyon távol egymástól, amikor a hanglejtést vizsgáljuk. A Fonetika és intonáció anyagaink ezt szakadékot hivattak áthidalni.

Természetesen a leggyorsabb módja a kiejtés és intonáció elsajátításának az, ha  sok-sok angolt hallasz. Minden komplett tananyagunk ebben a szellemben készül: maximálni a kontakt időt az angollal a tanulás során. A maximálás azonabn egyet jelenthet: 100% angol, 0% magyar. Ennél kevesebb angol egyszerűen nem elég jó.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.