A kérdések nagyon érdekesen viselkednek a kommunikációban: sokszor a kérdésben megfogalmazott gondolat egyáltalán nem is kérdés: pl.: “Abbahagynád?” vagy “Miért nem jössz át ma este egy teára?”

A fenti példák jól demonstrálják az előbb megfogalmazott funkcióváltást: nem kérdezünk, hanem felszólítunk vagy javaslatot teszünk. Másképp van ez az angol nyelvben? Nem. A fentihez hasonlóan, kérdések formájában angolul is meg lehet fogalmazni kéréseket, utasításokat, javaslatokat stb.

Az eltérés természetesen a mondat dallamában van. Erre azonban nagyon oda kell figyelned, mert ha ezt nem jól alkalmazod, egy valódi kérdést teszel fel, amire aztán válasz is érkezik… Ez persze zavart kelt a kommunikációban, hiszen nem ez volt az eredeti szándékod.

Szóval, gyakorlásra fel, nézd meg a videót, azután ismételd meg sokszor a példamondatokat, hogy reflex szintjén menjen a dolog, majd hozd létre saját mondataidat is!

Íme a videó, alatta pedig a leirat:

Leirathoz kattints ide!

[/mepr-show]

Védett tartalom! Jelentkezz be!

Vagy hozz létre egy saját felhasználói profilt itt!

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 2.

Az angol kiejtés szoros velejárója az intonáció. Míg a kiejtés – vagy fonetiks – a hangokra koncentrál, addig az intonáció a mondat dallamára.

Egy mondat dallama – azaz hanglejtése – nem rengeteg dolog képes kommunikálni. Egy nyelvtanilag kérdésként felépített mondat a hanglejtésnek köszönhetően kifejezhet döbbenetet vagy épp haragot: “Megőrültél?!”

Nos, a magyar és az angol nagyon távol egymástól, amikor a hanglejtést vizsgáljuk. A Fonetika és intonáció anyagaink ezt szakadékot hivattak áthidalni.

Természetesen a leggyorsabb módja a kiejtés és intonáció elsajátításának az, ha  sok-sok angolt hallasz. Minden komplett tananyagunk ebben a szellemben készül: maximálni a kontakt időt az angollal a tanulás során. A maximálás azonabn egyet jelenthet: 100% angol, 0% magyar. Ennél kevesebb angol egyszerűen nem elég jó.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.