Nem voltál ma iskolában, ugye? A magyarban ezt a kérdést kétféleképpen is fel tudjuk tenni:

  • Úgy, hogy az valódi kérdés legyen,
  • és úgy, hogy azt kommunikáljuk, tudjuk az igazságot.

Az angol intonáció sorozat 8. részében a question tag-ek intonációját gyakorolhatod. Ebben a videóban nem megyünk bele a nyelvtani definíciókba, csak a nyelvi dallamra koncentrálunk, illetve arra, hogy mely intonációs minta mit kommunikál:

  • Kérdést teszünk fel,
  • vagy közlünk, amire reakciót várunk.

Mivel a magyar intonációs minta nagy mértékben eltér az angoltól, érdemes sorozat videóira időt fordítani: a ritmus és dallam hiánya, vagy nem angolos (nyilván magyaros) megléte megöli a közlést.

Íme a videó, alatta a leirat:

Leirathoz kattints ide!

Védett tartalom! Jelentkezz be!

Vagy hozz létre egy saját felhasználói profilt itt!

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 2.

Az angol kiejtés szoros velejárója az intonáció. Míg a kiejtés – vagy fonetiks – a hangokra koncentrál, addig az intonáció a mondat dallamára.

Egy mondat dallama – azaz hanglejtése – nem rengeteg dolog képes kommunikálni. Egy nyelvtanilag kérdésként felépített mondat a hanglejtésnek köszönhetően kifejezhet döbbenetet vagy épp haragot: “Megőrültél?!”

Nos, a magyar és az angol nagyon távol egymástól, amikor a hanglejtést vizsgáljuk. A Fonetika és intonáció anyagaink ezt szakadékot hivattak áthidalni.

Természetesen a leggyorsabb módja a kiejtés és intonáció elsajátításának az, ha  sok-sok angolt hallasz. Minden komplett tananyagunk ebben a szellemben készül: maximálni a kontakt időt az angollal a tanulás során. A maximálás azonabn egyet jelenthet: 100% angol, 0% magyar. Ennél kevesebb angol egyszerűen nem elég jó.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.