Olivér: Az alapelvünk az, hogy minden jöhet, amit a tanuló képes angolul követni. Mivel a nyelv elsajátításának alapja a mennyiségi és minőségi angol közlés, így a tanulás előre haladtával és az egyre magasabb szintek elérésével az alkalmas anyagok száma drasztikusan növekszik. Azonban van egy fontos, tanulással kapcsolatos gondolat:

Egyrészről a nyelvtanulás spontán, indirekt módon történik, ezért korlátlan mennyiségben élvezhetők a nyelvi anyagok (videók, podcastok, olvasmányok stb.) Másrészről a nyelvtanulás irányítottabb módon, koncentráltan is történhet. Mi a kettő kombinációjában hiszünk.

A beszeljangolul.com oldalon a tananyagaink zömmel az utóbbit célozzák: koncentráltabb módon tolnak előre, ami intenzív tanulást eredményez. Az ilyen és ennyire intenzív tanulás azonban nem végezhető korlátlan mennyiségben, szükséges a pihenés. A koncentrált tanulás mellett azonban nincs korlát, hogy mennyi egyéb angollal veszi magát körül a tanuló (mennyi angolnak teszi ki magát, amin keresztül spontán képes „tanulni”).

A célunk az, hogy a tananyag palettánkat annyira kiszélesítsük, hogy tanulóinknak már csak az extra élvezet miatt kelljen keresgélniük a neten.


Eszter: Ez attól függ, mivel egészíted ki. Van a nálunk tanulásnak néhány szilárd alapeleme, amely nagyon könnyeddé és hatékonnyá teszi a nyelvtanulást. Ezeknek az egyszerű elveknek a megtartása kulcskérdés ahhoz, hogy a nyelvi készségek gyors ütemben a kívánt szintre fejlődhessenek.

Általánosságban elmondható, hogy a tanulás alapelemei mentén szabadon lehet többet angolozni, akármennyit. Ameddig az alapelveket nem mozdítod a helyükről, addig más anyagokkal is ugyanolyan hatékony lesz a tanulásod, mintha kizárólag a mi anyagainkat használnád.

A nehézség ugyanakkor pont ebben van: megtalálni azokat az anyagokat, amelyek az alapelveknek megfelelő tanulást tesznek lehetővé. Amint ugyanis elmozdítod az alapelveket, a tanulásod drasztikusan el fogja veszíteni a hatékonyságát és keservesen megerőltetővé fog válni. Máshogy tanulásoddal gyakorlatilag hazavághatod mindazt, amit eddig velünk felépítettél.

Javasolható-e akkor a kiegészítés? A klasszikus értelemben vett tananyagokat tekintve nem javasoljuk. A beszeljangolul.com-nál az a cél mozgat minket, hogy a tananyagainkkal tanulókat minden nyelvi szinten (kezdőtől haladó szintig) elegendő mennyiségű nézhető-tanulható tananyaggal lássuk el. Ezt kiegészíteni alapszinten egyáltalán nem szükséges, középszinttől azonban már nagyobb a mozgástér, kinyílik a tanuló előtt a világ. A fentieket megfontolandó, érdemes körültekintőnek lenni.

 

Angol tanulás otthonAngol nyelvlecke ingyen

Mini-tanfolyamok sorozatunkban olyan kiegészítő angol nyelvi anyagokat találsz, amelyek egy-egy nyelvi területre koncentrálnak: szókincs, feltételes mód, alapvető kérdések stb. Ezek az ingyenes angol nyelvleckék szórakoztató és könnyen emészthető/befogadható módon segítenek elsajátítani az angol nyelv egy-egy részterületét. A tartalmat folyamatosan bővítjük. Regisztrációval ingyenesen hozzáférsz ezekhez.

Ha komplett megoldást keresel, nézz körül angol beszédfejlesztő tananyagaink között. Minden tananyagunkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.