Angol kiejtés. Van pár téves gondolat a témában, amit gyorsan el szeretnék oszlatni, mielőtt a videókhoz ugranánk:

1. A kiejtés lejegyezhető magyarul: Asszem ez a legkomolyabb tévhit. Egyszerűen azért, mert az angol hangrendszer (ld. képet balra és a videókat lent) másfajta hangokat tartalmaz, mint a magyar. Az angol kiejtést nem fogod tudni leírni magyarul. Ez akkor is igaz, ha épp a tanárod bátorít erre: “Mindegy, csak jegyezd le valahogy – magyarul is akár”.

2. Az angol kiejtést nem mindenki tudja elsajátítani: Körbenézve azt látjuk, hogy a magyar akcentus elég erős, és tényleg kevesen tudják angolosan kiejteni a szavakat. Véleményem szerint ennek két oka van:

Az egyik az, hogy a kiejtés a jó angol hallgatásával lesz jobb. A nyelvtanulók azonban ebből kapnak a legkevesebbet. A jó minta hiánya nem fog jó kiejtést eredményezni. A másik ok az, hogy a nyelvtanulók sosem értették meg az angol hangok képzésének módját: lehet, hogy volt kiejtés gyakorlatuk, de sosem fordítottak arra figyelmet, hogy valóban megtanulják, hogyan ejtsék ki az angol hangokat.

Én magam sokáig kemény magyar akcentussal beszéltem/oktattam. Tény: el lehet sajátítani a jó angolos kiejtést felnőtt korban is.

3. A fonetika nem sokat segít, bonyolultak a jelek: Nos, a fonetika a hang tudománya. A fonetika hozta létre azokat a jeleket (ld. kép fent), amelyek szimbolizálják az adott hangot. Aki képes ezeket olvasni, az egy “néma” szótárból képes tökéletesen kiolvasni az adott szó kiejtését.

A helyzet az, hogy a fonetikus jelek egyáltalán nem bonyolultak: 5-6 olyan jel van, ami elsőre furcsa lehet.

Ez a kurzus azonban nem a fonetikus jelekről szól

Bár azokat is felszeded, ahogy haladsz előre. A célunk ezzel a tanfolyammal az, hogy kapj egy jó rálátást az angol hangokra, a helyes képzésükre, illetve adjon lehetőséget az adott hangok gyakorlására kontextuson keresztül (ami jelen esetben szavakat, szókapcsolatokat jelent).

Az első 3 videó a téma bevezetője, majd 3 videó az [æ] hangra

Semmi más dolgod nincs, mint végig nézni az első 3 videót. Nem kell ismételned szavakat vagy bármit jegyzetelned. Csak koncentrált figyelemmel nézd végig őket. Az anyag angol nyelvű, de ha kezdő vagy, akkor is egy csomó dolgot megérthetsz belőle.

A 4-6. videóban vannak helyek, ahol ismételned kell szavakat, szókapcsolatokat. Ezeket egyértelműen fogod látni. A 6db videó tehát:

VIDEO #1

Go to the next video >>>>>>>

VIDEO #2

Go to the next video >>>>>>>

VIDEO #3

Go to the next video >>>>>>>

VIDEO #4

Go to the next video >>>>>>>

VIDEO #5

Go to the next video >>>>>>>

VIDEO #6

Angol tanulás otthon – Angol Fonetika 1.

Az angol kiejtés elsőre nehéz lehet, ám nem lehetetlen. Tpasztalatból fakadó meggyőződésem, hogy az akcentus gyengíthető, ha megfelelő módon találkozol a nyelvvel.

A legfontosabb az, hogy eleget (sokat) halld a jó angolt. Az angolos angolt. Ez az audio élmény táplálja a beszédet, így a kiejtést is. A magyaros angol oka ez: a tanuló negyon keveset vagy egyáltalán nem hallott angolt.

Aki könyvekből tanul, az a saját maga által elképzelt angolt hallja, ebből fog dolozni, amikor megszólal. Aki magyarul magyarázó tanárral tanul, szintén ebben a cipőben jár. Ezeken a tanulókon nem egy fonetika tananyag segíthet, hanem sok-sok angol hallgatása.

És a mi fonetika anyagaink? Nos ezek az anyagok a hab a tortán :) Élvezd őket, fedezd fel az angol nyelv hangjait, de mindenek előtt sokat hallgasd az angolt. Tananyagaink ebben is nagyon erősek.

A tananyagainkat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.