Olivér válasza: Igen és nem. Amennyiben a nyelvtanulás (nyelvelsajátítás) törvényeit nem sértjük meg, akár igaz is lehet: ha kint jórészt érted a téged körülvevő angolt, akkor gyorsan léphetsz előre. Az értetlen angol azonban egy tapodtat sem visz előre, csak a frusztrációt növeli. Úgy mondjuk, hogy a tanulót “intellektuális zaj” veszi körül, márpedig a zaj nem hordoz információt, így tanulni sem lehet :)

A fenti gondolatból adódik az, hogy kezdőként csekély esélye van bárkinek is, hogy olyan közegbe kerül, ami biztosítja számára az érthető angolt. Stabil, valódi készségekkel rendelkező középhaladókkal más a helyzet: ők értik, ami körülöttük zajlik, így gyorsan szedik fel a környezetükben tapasztalt angolt.

Mikor vállald tehát az utat? Amikor stabil az értésed és a szókincsed, és a beszédkészséged is már alakul. Ez a tananyagainkkal 4-5 hónap alatt elérhető: nem magolt, memorizált ismeretekkel, hanem erős értés- és beszédkészséggel vághatsz neki a külföldnek.


Eszter válasza: Egy ilyen döntés, mint a kiköltözés, alapos körültekintést igényel: ha azonban a nyelvtanulás a legfőbb mozgatórugó a külföld mellett, akkor azt javasoljuk, hogy inkább ne menj ki! Attól ugyanis, hogy (akár évekig) angol anyanyelvűek között élsz, még nem feltétlenül találnak rád a kedvező körülmények, amelyek a nyelvi készségeidet előre viszik.

A tisztán angol nyelvi környezet (a közgondolkozással ellentétben) még nem garancia arra, hogy mindaz, amit hallasz/látsz, az angolodnak valóban jót tesz majd. Elegendő mennyiségű, számodra értett angol beszéd kulcsfontosságú a sikeres nyelvelsajátításhoz: enélkül bárhol vagy is, nyelvi szempontból nem fogsz tudni sokat profitálni a lehetőségből. Nem mindegy tehát, hogy milyen szintű nyelvtudással indulsz neki egy angol nyelvterületű ország ‘meghódításának’.

Hogyha ma nehezen érted meg a beszélt angol nyelvet, akkor jobb, ha inkább itthon sajátítod el azt. Általános tapasztalat külföldre költözőknél, hogy valódi kezdőkkel az angolok nem tudnak, nem akarnak mit kezdeni, mivel nincsen oktatási stratégiájuk ezekhez a nyelvtanulókhoz.

Használható nyelvtudás hiányában egy külföldre költözés egyrészt komoly frusztrációval jár (mely állapot megnehezíti a nyelvelsajátítást), másrészt rengeteg kínos vagy kellemetlen helyzetet eredményezhet (ezek pedig komolyan el tudják venni az ember kedvét az angol tanulástól). Itthon ezek nélkül a nyelvi mizériák nélkül, kényelmesebben tanulhatsz meg angolul, amennyiben találsz olyan oktatóhelyet, ahol adottak a nyelvtanulás feltételei.

Tény, hogy külföldre költözni minden esetben hatalmas élmény és egy életre szóló tapasztalat is. Azonban nem mindegy, hogy ez a tapasztalat súlyozottan pozitívra vagy inkább negatívra sikeredik-e. Ebben több tényező szerepet játszik, ugyanakkor kétségtelen, hogy a nyelvi szinted (ahogyan képes vagy a gyakorlatban használni az angolt) is jelentősen befolyásolhatja ezt az élményt.

Nem szeretnénk a kedved szegni, ha neked a fenti gondolat már átfutott az agyadon, hiszen külföldön is lehet ugrásszerű nyelvi fejlődést elérni, ez azonban kevesebbszer történik meg, mint többször. Látványos nyelvi szintugrás kizárólag abban az esetben tud megvalósulni, amikor a kinti lét hétköznapi kommunikációja már nem érthetetlen szóözön, hanem javarészt értett információ a számodra. Erről a nyelvi szintről viszont egy jó tananyaggal itthonról is kényelmesen tudnál feljebb lépni – ami viszont nem azt bizonyítja, hogy nem érdemes külföldön szerencsét próbálni, hanem inkább azt, hogy nem baj, ha nem a nyelvtudás megszerzése az egyetlen dolog, ami külföldre mozdít.

Angol tanulás otthon

Egy tanulói visszajelzés – angol nyelvtanulás kezdőknek40 nyelvi gyakorlat kezdőknek:

Kb. 10 éve tanulom az angolt. Először gimnáziumban, utána nyelviskolában csoportos foglalkozáson, jelenleg itthon egyedül. Megszakításokkal. Állandó újrakezdőként. Legnagyobb problémám az volt, hogy túl bonyolultan akartam megfogalmazni a mondanivalómat. 

Nagyon lelkesít, hogy ilyen jó tanulási lehetőséget találtam. Letisztult, egyszerű, nincs írás-olvasás, csak a hallásra korlátozódik, bármikor újrajátszható. Rendkívül szuggesztív a tanítás. Érzem, hogy most el fogom érni a célomat: folyékonyan, könnyedén beszélni/beszélgetni angolul. Sokkal egyszerűbbnek látom a nyelvtant, eddig valahogy mindig túl bonyolultnak találtam.

Komplett videós tananyagainkat itt találod: komplett angol tananyagok.