Olivér: Ezt az eljárást – habár nem, vagy nem így alkalmazzuk – csak abban az esetben tudom elképzelni és bátorítani, ha a tanuló már eleve mélyen érti az olvasmányt vagy szöveget (tehát nem ezen keresztül próbál memorizálni). Azonban csak akkor bátorítanám erre a tanulót, ha a gyakorolt szöveg hanganyaggal is követhető, illetve a szöveg megértése elsősorban a hallás utáni értésen, nem pedig az olvasáson alapult.

Az új nyelvi elemeket tartalmazó szövegek esetében fontos ugyanis hallani a nyelvet a helyes kiejtés, intonáció, ritmus, tónus stb. végett. Ezek nélkül egy mechanikus, “üres” nyelvet próbál felszedni a tanuló, ami közelről sem hasonlít a valódi nyelvre.


Eszter: Mondatok bemagolása – bármilyen szelíd módszerrel történik is – nem vezet tartós eredményre a nyelvtanulásban. A bemagolt nyelvi kijelentések nem relevánsak a szempontodból ezért az elméd nem tárolja el azokat tartósan. Lehet, hogy hatékonynak érzed, de hosszú távon kontra produktív a fáradozásod.

Angol mondatok hangos felolvasása viszont működhet, amennyiben a szavak, kifejezések kiejtésével kapcsolatban minimális bizonytalankodás merül fel. Ha azonban egy szövegben sok az ismeretlen, kiejtve még sosem hallott szó, akkor kifejezetten káros ‘megpróbálni’ kimondani őket (még úgy is, ha fonetikusan lejegyezted a nyelvórán, hogy hogyan kell helyesen ejteni). Többször kiejtve ugyanis rögzülhet a szó esetlegesen hibás ejtése. Az angolos hanglejtésre ráadásul lehetetlen saját kútfőből ráérezni, ami pongyola angol kiejtést eredményez, melytől aztán csak komolyabb küzdelmek árán lehet megszabadulni.

Szövegek bemagolása helyett hallgass a nyelvi szintednek mennyiségében és minőségében megfelelő egynyelvű angol szöveget történetek, érdekes cikkek formájában. Ezzel a módszerrel egy időben fejleszted a szókincsedet és a kiejtésedet, és az így felépített készségeid tartósan megmaradnak.

 

Angol tanulás onlineAngol nyelvtanulás kezdőknek

Memorizáláshoz mérten sokkal hatékonyabb módja egy nyelv elsajátításának az, ha az értésen keresztül, spontán szedjük fel a nyelvet. Ha kezdő nyelvtanulóként szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik érthető közlések tömegével lát el és felépítik a beszédkészség kompetenciáját, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Újrakezdő, középhaladó tanuló vagy? A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok. A tananyagokat ki is próbálhatod.