Videocikk: nyelvi készség-e a fordítás?

Vajon a fordítás készsége a “hiányzó 5. nyelvi készség”, ahogy némelyek állítják?

Ebben a videóban:

  • Mi a 4 alapvető nyelvi készség?
  • A fordítás vajon nyelvi készség?
  • Mely eljárás gátolja az angol gondolkodás kialakulását?
  • Mi a jó fordítás alapja és kinek van rá szüksége? 
  • Miért nem megoldás a fordítás okítása, gyakoroltatása?

Angol tanulás online – Angol kezdőknek

A nyelvoktatási módszerek mindegyikének célja van. A mai fő eljárások (fordítási gyakorlatok és nyelvtani magyarázatok) a Nyelvtan-Fordítós módszerból erednek.

De mi a Nyelvtan-Fordítós módszer eredeti célja?

A XIX. századból eredő módszer a latin nyelv tanulmányozására kidolgozott módszer. A módszer célja a nagyra értékelt, ám halott latin nyelv tanulmányozása volt a fenti analitikus módszer alkalmazásával. A latin nyelvű írásokat a tudomány és a kultúra átadására használták, illetve a nyelvtani elemzések az elme pallérozására hívattak.

A XIX. század módszere tehát az intellektus fejlesztésére hivatott

És ezt a célt ki is szolgálta.  A fenti módszernek nem volt célja a beszéd: egy halott nyelvet senki nem akar beszélni! A fennmaradó írásos anyagok azonban rengeteg értékes információt közvetítettek, amit a kor gondolkodói fontosnak tartottak átadni az utókor számára. 

Azonban az angol nem egy halott nyelv!

Vajon milyen eredményt hozhat egy olyan eljárás, aminek nem célja az, hogy a tanuló beszélővé váljon? Az angol nem egy halott nyelv, így minden olyan eljárást el kell távolítani a tanulásból, ami megakadályoz téged abban, hogy az angol nyelvet elsajátítsd.

Nos, természetesen léteznek olyan módszerek, amelyek a nyelv elsajátítására hívattak

A beszeljangolul.com oldal tananyagaival ilyen módszert alkalmazva tanulod az angolt. Első lépésként a legnagyobb akadályt vettük ki: a magyar nyelvet. Igen, az angol nyelvtanulás legfontosabb elve: 100% angol, 0% magyar. Hogy a fordítás/ nyelvtanozás módszere kint maradjon.

A 100% angol, 0% magyar azonban nem jelent értetlenséget. Az értés egynyelvű biztosítása a mi feladatunk és EZT mi megoldottuk tananyagainkban. 

Próbáld ki szabadon tananyagainkat!

Minden tananyagunk első szakaszát ki tudod próbálni: ingyen elkezdheted velük a tanulást. Saját magadon tapasztalhatod meg, mit jelent elsajátítani egy nyelvet.

A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.