Néhai nagypapám igencsak szeretett bütykölni. A nagyszüleim lakásban laktak, ezért a szenvedélyhez egy garázst kellett vegyenek a garázssoron. Kiskoromban sokat időd töltöttem mamiékkal, de papi garázsába ritkán engedtek. Amikor lementem, az mindig élmény volt. Autószerelő illat, fura szerszámok, olajfoltok… és a félelmetes szerelőakna.

Mindig a lelkemre kötötték, hogy nagyon vigyázzak, nehogy beleessek. Ezért igen féltem az aknától, mégis állandóan a közelében sertepertéltem. Sokszor elképzeltem, hogy beleesek, vagy valaki belelök. Ilyenkor mindig megborzongtam, mert azt hittem, a felnőttek otthagynának lent, nem tudnának kihúzni. De a félelem mellett áhitattal is csodáltam az egész helyet és a számomra idegen mérőeszközöket. Nagyon vágytam rá, hogy a garázsban én is olyan otthonosan tudjak mozogni, mint papi.

Mit csinált papi a garázsban?

Nagypapám csomó mindent meg tudott szerelni, gondolom ebből is élt a család. Abban az időben ez nem volt furcsa módi: a kevésbé vagyonos autósok mind ilyen sufnis garázsokban szereltették a ladát, zsigulit, trabit, citroent. Ezeknek az autóknak egyszerűbb szerszámokkal is neki lehetett esni és olcsón megszerelhetőek voltak. Papi egy régi világoskék Renault 5-ös büszke tulajdonosa volt. Jól karbantartott, bőr üléses járgányát a garázsban tartotta és mindig ő bütykölgette. Szinte sosem látott igazi szervízt a kocsi, de nem is kellett, mert papi elég jól értett hozzá. A szerszámokat remekül ismerte, a problémát pontosan meg tudta állapítani és szakszerűen tudta orvosolni. Jó szerelő volt, sokszor napestig bütykölt a garázsban. Azt hiszem, neki a bütykölés volt az élete. És ez akkoriban igencsak hasznos dolognak bizonyult, hiszen olcsósította a Renault (és a többi, általa szerelt autó) karbantartását. A nyelvtanulásban viszont elég sok bajt okoz, amikor a folyamatot próbáljuk megbütykölni.

A nyelvtanulás megbütykölése például az, amikor időspórolás okán keressük a tanulásból kihagyható elemeket és igyekszünk megszabadulni tőlük. Na, de mi felesleges vagy kevésbé fontos van a nyelvtanulásban? Talán a szókincs?

Szoktak beszélni felesleges szókincsről. A felvetés lehetne érdekes is, hiszen nyilván senki sem szeretné a létező összes angol kifejezést megtanulni, vagyis észszerűnek tűnik szűkíteni a tanulnivalók listáját. A felesleges szókincs azonban nem erről szól. Hanem arról, hogy hagyjunk ki mindent, ami NEM a legfontosabb, azaz a végletekig minimalizáljuk a tanulandó szavak mennyiségét. Csökkentsük mondjuk 3.000-re a szavak számát: az egy átlátható mennyiség, amivel már lehet dolgozni.

De valóban lehet a top 3000 szóval dolgozni?

A leggyakoribb 3.000 szó még mindig rengeteg, hogyha memorizálni kell! És mi másért van az a lista, ha nem a memorizálásért? Ráadásul, ami a 3.000 leggyakoribb szót illeti: ténylegesen nem is 3.000 szóról beszélünk, csupán 3.000 szóalakról, rengeteg különálló, külön megtanulandó jelentéssel. Az akkor mennyi lehet? 9.000 szó? Vagy 12.000? A minimalizálás így már nem is annyira minimalista, és persze rajtad nem is segít, mert ezeket a szavakat még mindig memorizálni (biflázni, sujkolni, ismételni, pörgetni) kell, ami rengeteg idő, gyakran feleslegesen: néhány hét után úgyis a fele kiesik és lehet újratanulni. Ezért sem gondolom, hogy a szókincs ilyetén bütykölése hasznos dolog lenne.

És ha mégis sikerülne a 3000 szót maradéktalanul memorizálnod?

Tegyük fel, hogy valamilyen módon mégis sikerülne memorizálással szert tenned a 3.000 leggyakoribb szóra (mert mondjuk a szóalakokat is sikeresen minimalizáltuk). Ez a szűk-szókincsűség rendkívül behatárolná az angol nyelv használhatóságát és ezzel együtt a lehetőségeidet. Lehet ugyanis kicsi szókinccsel is beszélni, a beszélgetőpartnered, illetve egy cikk vagy egy film azonban nem fogja figyelembe venni a magadnak megszabott mennyiségi korlátot. A beszélt nyelv ritkán szorítkozik a 3.000 leggyakoribb szóra! A nyelv ráadásul nem csak beszéd: neked képesnek kell lenned megérteni a hallott vagy írott angolt is, ez pedig nehézségbe fog ütközni, ha nem ismersz elegendő szót.

Akkor talán a nyelvtan az, ami kevésbé fontos?

Ilyenkor szokott előkerülni, hogy ha már nem a szavakon, akkor legalább a megtanulandó nyelvtani szerkezeteken lehetne időt, energiát megspórolni. Úgyis folyton változik a nyelv, amortizálódik a nyelvi igényesség, az amerikaiak már alig pár igeidőt használnak csak… szóval hagyjuk ki, amit ki lehet. De ez sem jó megoldás. A nyelvtant még kevésbé lehet minimalizálni, mint a szókincset.

Hogyan is minimalizálnánk? Mi alapján döntenéd el, hogy mi NE kerüljön bele? Az Egyesült Államok utcáin beszélt nyelvezet legyen az irányadó és ami ott nem hangzik el, az mehet a levesbe? Vagy az angol nyelvű Messenger üzenetek nyelvezete legyen mérvadó? Nem hiszem, hogy ez a szemléletmód jófelé vezetne. Nincs nyelvtanuló, aki örömmel bajmolódna olyan angoltudás megszerzésével, ami sem egy érdekes cikk elolvasására, sem egy film megnézésére, de még egy angol turista pontos útbaigazítására sem elég neki.

Akkor nyelvtan vagy szókincs? Melyik a fontosabb?

A nyelvtan, pontosabban a nyelvhelyesség. Általában hajlamosak vagyunk felülértékelni a nagy szókincs jelentőségét, pedig egyáltalán nem beszél jobban az, aki sok szót tud, hogyha a nyelvi készségei nincsenek kellően magas szinten. Viszont akár kevés szóval is el lehet boldogulni, ha már birtoklod azt a nyelvi arzenált, melyet egy köznapi párbeszédben az angolok használnak.

De, kérdem én, mit számít ez?

Vajon, ha tudnád melyik a fontosabb, akkor a másikat el lehetne hanyagolni? Vajon létezhet igazi nyelvtudás a nyelvtan elsajátítása nélkül? És létezhet igazi nyelvtudás a szókincs elsajátítása nélkül? Miért fontos, hogy melyikre érdemesebb rágyúrni, ha előbb-utóbb úgyis mind a kettőt meg kell tanulni, hisz beszélni szeretnél angolul? Miért hivatkozunk egyáltalán a különböző nyelvi területekre, úgy, mintha nem EGY EGÉSZET alkotnának? Egy egészet alkotnak, ezért nem jó izoláltan foglalkozni velük. Ha izolálod őket egymástól és úgy foglalkozol velük, akkor a nyelvtanulás nem lesz sem hatékony, sem élvezetes.

Nem lesz hatékony, sem élvezetes?

Most lehet, hogy szívesen vitába szállnál velem, azzal érvelve, hogy te mindig is külön ültél le nyelvtanozni, külön tanultál szavakat, külön fejlesztetted a hallás utáni értésedet, külön az íráskészségedet – hogy ezt mindig így csináltad és neked a dolog ilyen módon működött is.

Elmondhatnád, hogy nem csak te, hanem az eddigi nyelvtanáraid is egymástól jól elhatároltan foglalkoztak az egyes készségeid fejlesztésével. Hogy sosem zajlott egyidőben két nyelvi készség fejlesztése. Hozzátehetnéd, hogy te még olyan online nyelvtanfolyamot sem láttál, amely ne rendelkezne külön modulokkal az egyes nyelvi készégek fejlesztésére. Akkor hát nyilvánvaló – érvelhetnél -, hogy ez a nyelvtanulás legjobb módja, mert az nem lehet, hogy mindenki rosszul csinálja.

Lehet az, hogy mindenki rosszul csinálja?

Nem hisszük, hogy mindenki rosszul csinálja! És ha ezeket mind elmondanád, hidd el, megérteném. De a dolgok akkor sem így működnek. Nem lehet a készségeket izolálva fejleszteni. Ha te eddig így tanultál és a nyelvtanulás nem működött úgy, ahogyan szeretted volna, akkor az emiatt is volt. Mert, gyanítom, a nyelvtanulás nálad sem működött úgy, ahogyan szeretted volna. Valószínűleg te sem érzed, hogy az angolt könnyű lenne megtanulni (pedig nem nehéz). Gondolom, neked sem maradt meg a fejedben a legtöbb megtanult szó (pedig megmaradhatott volna). És nem tudod spontán, magadtól használni a tanult nyelvtani formákat (pedig akár képes is lehetnél rá). Talán a beszéd sem megy úgy, mint a karikacsapás, helyesen és jól.

Ha nem megy, vajon miért nem? Több nyelvtanra, netán több szókincsre van szükséged?

A nyelvtan vagy szókincs-kérdés szerintünk rosszul van feltéve. Nem az a kérdés, hogy melyik a fontosabb. Nem az, hogy melyikre kell jobban gyúrni. Hanem az, hogy mi módon tudod mindkettőt belátható időn belül, reális energiabefektetéssel birtokolni. Nem ezt szeretnénk mind? Nem ezért tanulunk nyelvet? Hogy az egész a miénk legyen, hogy teljes mélységében birtokoljunk belőle annyit, amennyit szeretnénk? Viszont van egy bökkenő. Az angolok nyelvi arzenálját lehetetlen hagyományos módon, ‘betanulva’, meg ‘jól begyakorolva’ elsajátítani, és ahogy fentebb kifejtettük, nem is érdemes így tanulni.

Hogyan érdemes akkor tanulni, ha nem így?

A nyelvtan mindenféle erőlködés nélkül, egyszerűen megragad a tanuló elméjében, ha nem a nyelvtant VESZI végig, hanem az angolt KAPJA – végig. Magyar nélkül, angolul. És ez egy komplex megoldás: hiszen amikor angolul kapja az angolt, akkor nem csupán nyelvtant kap, és nem csupán szókincset kap. A nyelvtan és a szókincs MELLETT megtanul angolul érteni és angolul gondolkozni is. Ezt egy magyarul is zajló angol tanulás sosem fogja tudni biztosítani. A nyelvtant és a szókincset nagyon könnyű felszedni, ha nem nyelvtanos-elemzős tanári magyarázatokban, tematikus listákban, szótanulós kártyákban, appokban gondolkozik az ember, hanem magában az angol nyelvben. De az angolt fejben fordítás nélkül, spontán érteni és a választ spontán, angolosan megfogalmazni – ezek már komolyabb készségfejlődést feltételeznek.

Hány készség fejlődéséről beszélünk?

A nyelvileg helyes mondatok összerakásának a képessége valamennyivel fontosabb, mint egy masszívabb szókincs építése, azonban a legjobb mégis az, ha egyik nélkül sem kell szűkölködni. Szerezd meg mind a kettőt, sőt, mind a négyet! A négy tulajdonképpen egy: maga az angol nyelv ismerete, érteni és beszélni a nyelvet. Azért négy ez, mert ha az értés megvan, akkor biztosan eleget hallgattál és eleget olvastál és akkor az olvasás, a beszéd és az írás is meglesz. Egyik készség szorosan összefügg a másikkal, egyik készség fejlődése húzza magával a másikat. De van egy meghatározott sorrendje a készségeknek, amit egy oktatónak mindenkor figyelembe kell venni, ha nem akarja hazavágni a teljes folyamatot. Nincs több sufni-tuning: a nyelvtanulást nem szabad bütykölgetni!

Miért kell felhagyni a sufni-tuninggal?

Mivel a nyelvi készségek mind EGY egésznek (az angol nyelvtudásnak) a részei, és mivel ezek a készségek szorosan össze vannak kapcsolódva egymással, ezért érdemes a nyelvtanulást mérlegelve komplex megoldásban gondolkozni. Komplex megoldás az egynyelvűség lehet: 100% angol, 0% magyar. Ezzel szemben amikor egyenként, minden készség fejlesztésére próbálsz hetente azonos mennyiségű időt szánni (kicsi szótanulás, kicsi filmnézés, egy kis nyelvtan, egy kis írás), akkor erőteljesen belezavarsz abba a természetes tanulási folyamatba, amivel pedig nagyon könnyűvé válna az angolozásod. Plusz a magyar nyelvvel összevegyítve tanulod az angolt – ez a kettő súlyos következményekkel jár a nyelvtanulás egészének a sikerére nézve. Amellett, hogy küszködsz az angollal és folyton eleged van, még nagyon alacsony hatásfokú is az ilyen eljárás.

Szóval, kedves Nyelvtanuló, ne bütykölgesd tovább a nyelvtanulást! A tanterem nem a nagypapám garázsa, ahol olcsó kocsikat olcsó szerszámokkal olcsón ki lehetett hozni. Ez a te életed, a te nyelvtanulásod, ahol a bütykölésért drágábban fizetsz, mint szeretnéd. Ahhoz, hogy sokkal jobban menjen az angol, neked máshogyan kell a dolgokat csinálnod. Egynyelven. Komplexen. Garázs-tuning nélkül.

Angol tanulás otthon

Sokan szeretnének szélsebesen előre törni a nyelvtanulásban, és ezzel nincs semmi gond, ebben mi is hiszünk: lehet belátható időn belül komplex, magas szintű nyelvi készségeket építeni.

A gond ott van, hogy sokan azt gondolják, hogy ezt úgy tudják elérni, hogy “kispórolnak” összetevőket a nyelvtanulásból. Nos, egyetlen dogot kell kispórolnod az angol tanulásodból, ez pedig a magyar nyelv. Ha így teszel, a készségek egymásba fonódva, dinamikus egységet alkotva fognak fejlődni: a hallás utáni értésed, a beszédkészséged, az olvasási készséged és az írás készséged.

Amikor megtapasztalod, mit jelent a “100% angol, 0% magyar” elvű nyelvtanulás, többet nem lesz kérdés, hogy a szókincset vagy a nyelvtant helyezd előtérbe. A tanulásodban AZ ANGOLT helyezd előtérbe, és minden más a helyére kerül.

Ha érdekel az online angol tanulás, velünk végre elindulhatsz egy stabil nyelvtudás felé. És nem, nem fullasztó maraton futásra kell berendezkedned: az egész tanulási folyamat élménytelivé tud válni, amire öröm lesz visszanézni.

Vágj bele a tanulásba! Próbáld ki angol tananyagainkat! A teljes tananyag-paletta itt található: komplett angol tananyagok.