Olivér: Ha feltételezzük azt, hogy a kérdező a filmekből szeretne nyelvileg valamit felszedni, akkor a magyar felirat eleve kizárt. Azonban a feliratok kapcsán van egy “probléma”, ami felmerül és érdemes figyelembe venni.

Amikor egy szöveget úgy hallgatunk, hogy a szöveg előttünk van, agyunk hajlamos a szemre támaszkodni. Ennek következménye az, hogy a hallás másodlagossá válik, olyan érzése van az embernek, mintha egy hangszigetelt szobából hallgatóznánk kifelé. Miért van ez?

Az olvasás elindít az emberben egy belső monológot, egy belső hangot: amikor magadban olvasol, úgymond hallod a gondolataidat. Ez a belső monológ konkurál a külső hanggal, ezért agyunk épp a külső forrást fogja hangerőben visszavenni, amiből jó szándékunk szerint tanulni szeretnénk.

A válasz tehát a fenti kérdésre az, hogy ha feliratot mindenképp feltennél, akkor angolt tegyél; de együtt kell élned azzal a ténnyel, hogy erősen gyengíted az audio hatást és sokkal inkább magadat fogod hallani, mint a filmben megszólaló anyanyelvit.


Eszter: Ez attól függ, hogy milyen céllal nézünk filmet. Ha tiszta szórakozásból, akkor válasszuk azt a lehetőséget, amelyik kényelmesebb. Azonban, ha egy nyelv elsajátításának az eszközeként használnánk a filmeket, akkor a magyar nyelv nem kaphat semekkora szerepet sem. Marad tehát az angol felirat.

Ebben az esetben arra érdemes odafigyelni, hogy a közgondolkozással ellentétben a feliratok olvasásával elsősorban az olvasási és jó esetben (ha értjük is, amit olvasunk) a szövegértési készségünk csiszolódik – a hallás utáni értés készsége nem igazán.

Ha utóbbit szeretnénk fejleszteni, akkor sokat kell érthető angolt hallgatni. Egy felirat nélküli angol nyelvű film, amely a nyelvi szintünkhöz képes nem túlzottan nagy ugrás, alkalmas lehet arra, hogy ilyen fajta értett angollal ellásson. Ezáltal kikapcsolódva sajátíthatunk el új kifejezéseket, nyelvi struktúrákat, ami már önmagában is hatékony öröm-tanulás.

 

Online angol tanulás – Angol tanulás kezdőknek

A szem tehát eltéríti a fület: szemünk nem mindig tesz jó szolgálatot, amikor nyelvi készségek építéséről van szó.

Ezt a törvényszerűséget ismerve építettük fel kezdő nyelvtanulóknak szánt tananyagunkat is: az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagom a tanulás első időszakában nem tartalmaz olvasási és írásos gyakorlatokat. Tanulóink szinte egytől egyig kiemelik az értés és beszéd készségének rohamléptékű fejlődését.

Természetesen az alapelv minden tananyagunk esetében áll: első a hallás/beszéd, majd az olvasás/írás. Ez kulcs ahhoz, hogy angolul értő és beszélő emberré válj!

A tananyagokat természetesen ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.