Olivér: Ha a nyelvtanulás során fejlődő készségek természetes sorrendjét vesszük alapul, akkor normális dolognak tekinthetjük azt, hogy megérteni valakit könnyebb, mint elmondani valamit. Ennek az oka egyszerűen az, hogy a beszéd az értett angolból fejlődik. Ha viszonylag kezdő tanulóról van tehát szó, a fenti kérdésben megfogalmazott „probléma” igazból nem is probléma, hanem jelzése annak, hogy a készségek megfelelő sorrendben fejlődnek. Persze ez csak akkor igaz, ha az „értés” nem a fejben fordítást jelenti – akkor ugyanis valójában nem beszélhetünk értésről, mivel az értést a magyar biztosítja, nem az angol.


Eszter: Nagyon sok nyelvtanulóra jellemző, hogy valamely területen a nyelvi szintjének megfelelően teljesít, míg más területen, ha vért izzad, sem tud kielégítő mértékű fejlődést elérni. Valószínűleg te is azért érzel így, mert neked tényleg könnyebben megy mások angolját érteni, mint beszélni. Amennyiben haladóbb tanuló vagy, ez az állapot nyelvtanulás szempontjából nem túl ideális, azonban viszonylag könnyen orvosolható. A nyelvi készségfejlődés ideális esetben számodra értett, kizárólag angol nyelvű közléseken keresztül dinamikusan megy végbe. Ebben a folyamatban hol az egyik, hol a másik készség mozdul előre intenzívebben – tudatos ráfigyelés nélkül. Nagy egyenetlenségek ilyen módon sohasem alakulhatnak ki, mivel mindegyik nyelvi készség a másikkal szoros összefüggésben létezik. Tanulás szempontjából megfelelő nyelvi környezetben az egyik készség fejlődése közvetlen ösztönző hatással van a többi készségre is. Így lépeget a tanuló mind értésben, mind beszédben, mind olvasásban, mind írásban egyre magasabb szintre, és végül így jut el sikeresen a nyelvtanulásban kitűzött céljai eléréséhez. Sajnos sok helyen az előbb leírt ideális helyzettől jelentősen eltér a nyelvtanulás folyamata, kimenetele. A nyelvi fejlesztést a tanárok általában a magyar nyelv bevonásával igyekeznek megvalósítani, ami eleve kontra-produktív. Emellett az oktatás során egymásról erőszakkal leválasztják és elkülönítve kezelik az amúgy szorosan összetartozó nyelvi készségeket. E kettő jellemző miatt alakulhat ki az a természetellenes helyzet, amelyben a tanuló bizonyos készségeivel már egészen jól elboldogul, míg más területek nem eléggé fejlettek ahhoz, hogy könnyedén használhassa azokat.

Online angol tanulás – Angol nyelvlecke ingyen

A beszédkészség fejlődésének motorja a hallás utáni értés készségének fejlődése. Azonban nem egyszerű mennyiségben megtalálni a megfelelő tananyagokra. A beszeljangolul.com weboldalon célunk az, hogy ezt a hiányt betöltsük. A komplett angol tananyagok kipróbálásán túl feltétlen nézd meg ingyenes angol nyelvleckéinket is! Aztán gyere vissza a többi anyagért is. :)