A középhaladó szint igazi vízválasztó sokak számára: az angol nyelv sokszínűségének igérete keveredik azzal, hogy a tanulás igazi küszködéssé válik. Ez nincs rendjén: a középhaladó szintnek egy “gyorsítósávnak” kell lennie, ahonnan a tanulásod egyre könnyebbé válik, és a nyelvet egyre nagyobb lépésekben tudod elsajátítani. A Tell Vilmos tananyagmodul pontosan ezt biztosítja  számodra!

Az Angol Nyelvi Gyakorlatok 3. tananyaggal minden alapvető nyelvi szerkezetet elsajátítasz: ez után már nem hoznak zavarba az igeidők, a módosítószók, a szenvedő szerkezet és még sorolhatnánk. Mindezek az eszközök seítségedre lesznek a még precízebb kommunikációhoz. A Beszédfejlesztő Történetek 3. egy igazi nagyágyú. Ez a tananyag teszi mindazt belsővé, amit a nyelvi gyakorlatokban megismertél. 16db 350 szavas történet, összesen közel 1200db hangos kérdés-válasz gyakorlatával masszívan fejleszti szókincsedet, nyelvhelyességedet és beszédkészségedet.

Milyen nyelvtanulói problémát old meg a Tell Vilmos modul?

Tanulod az angolt, de valahogy nem térül
meg a befektetett energia, pedig jó ideje középhaladó szintre tesznek téged?

Elég volt a rengeteg elméletből, szólistából! Itt az ideje
feljebb lépni: építs haladó szintű nyelvi készségeket,
mindössze 3 hónap alatt!

Egyre kevésbé érzed úgy, hogy “végre kitárul számodra a nyelv”?

Ezzel rengetegen vannak így középhaladó szinten!

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a középhaladó tanfolyamok lemorzsolódási aránya rettentő magas. Mi ennek az oka?

A válasz egyszerű: alapszinten az elvárások még relatíve könnyen megugorhatók …

 • a nyelvi (nyelvtani) elvárások nem túl komplexek, így még el lehet navigálni magyaros-nyelvtanos fejjel is;
 • a beszéd még nem igazán elvárás, így látszólag minden rendben van;
 • a nyelvhelyességbeli elvárások nem komolyak, a tanárok lazán fogják még a tanulókat, a hibázás az egyszerűbb szerkezetek esetében is tolerált;
 • a kiejtésbeli mérce sincs magasan, így jó ideig engedve van a tanuló az útkeresésben.

Aztán egyszer csak óraszámban elér a tanuló a középhaladó szintre és minden megváltozik…

 • a tanár hirtelen egynyelvűséget vár és angol gondolkodást;
 • a kiejtés (akcentus) fókuszba kerül, ami roppant frusztráló sokaknak;
 • a nyelvtani és a nyelvhelyes beszéddel kapcsolatos elvárások felerősödnek;
 • a szókincs-elvárás megemelkedik;
 • elvont témákban kellene folyékonyan beszélni szinte egyik napról a másikra;
 • folyamatosan erősödik a külső nyomás egy nyelvvizsga megszerzésére;

… és még sorolhatnánk.

Ha jól tanulod az angolt, a középhaladó szint egy bámulatos utazás lesz, amelyben szinte napról napra rácsodálkozol az angol nyelvre …

A középhaladó tanfolyamok általános logikája a következő: a tanulók megismerkedtek az alapokkal, így most már nagyobb lépésekben lehet adagolni a nyelvet. Keményebb fokozatba lehet kapcsolni: szókincs, nyelvtan, témakörök komplexitása – gyakorlatilag minden területen! 

A hagyományos felfogás szerint középhaladó szinten keményebb fokozatba nem csak lehet, hanem KELL kapcsolni, hiszen csak most jön a nyelv java: rengeteg a tananyag! Itt az ideje tehát elkezdeni terhelni a tanulót, különben sose érünk a végére! 

A probléma azonban az, hogy a készségfejlesztés már az alapoknál csorbát szenvedett, ahol az még relatíve könnyen ment volna …

Nyelvi készségek nélkül azonban nem igazán lehet elsajátítani a komplexebb struktúrákat. Hadd adjak egy tipikus példát:

 • A Present Perfect Continuous egy általánosan bonyolultnak tekintett igeidő, holott semmi bonyolultság nincs benne.
  Azonban az említett igeidő akkor sajátítható el könnyedén, ha a tanuló teljes mértékben tisztában van minimum 5 másik igeidővel: Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Past Continuous és Present Perfect. Ha ezek nincsenek meg készség szinten, a Present Perfect Continuous gyakorlatilag felszedhetetlen.

Sajnos a magyaros rendszerben tanuló diákok tipikusan úgy lépnek középhaladó szintre, hogy …

 • nincs hallás utáni értésük – honnan lenne, hiszen a tanulásuk “csendes”, illetve a magyar nyelv által dominált volt? Sokan közülük a “szemükkel értenek”, azaz leírva tudják értelmezni a mondatokat, hallás után azonban teljesen elvesznek.
 • nincs beszédkészségük – honnan lenne, ha a fejük nem angollal van tele? Amikor beszélnek, magyar mondatokat fordítanak angolra – félig-meddig sikeresen, de lassan és csak nagyon rövid időciklusban tudják ezt megvalósítani, mivel  előbb-utóbb beüt a koncentráció esése és minden darabokra hullik.
 • nincs olvasáskészségük – honnan lenne, amikor az olvasási feladatok mindössze a fordításban merültek ki? Esetükben az olvasott szöveg értése szóról szóra történő fordításban valósul meg. Egy tipikus középhaladó tanuló nem tudja pillanatok alatt felmérni egy szöveg témáját, hiszen nem volt ideje végigértelmezni azt.
 • nincs íráskészségük – honnan lenne, hiszen egy-egy írásbeli feladat a magyar mondatok mechanikus átfordítását jelenti? Rengeteg “elfordítás” van az írásokban: rossz szóválasztás, helytelen nyelvtani struktúrák – szinte csak a memorizált fordulatok helyesek.

Talán Te is észreveszed magadon ezeket a jeleket. A kérdés: van-e kiút innen? Gyorsan, SOS?

Igen, létezik gyors és hatékony megoldás: jó mederbe terelheted a középhaladó nyelvtanulásodat!

Eddig talán Te is erőből próbáltad az angolodat magasabb szintekre tornázni, de valahogy a hagyományos tanfolyamok, tananyagok, appok, tippek, technikák nem adtak valódi megoldást: nem biztosítottak számodra valóban működő oktatást, ami nem egyhelyben toporogtat, hanem rendületlenül visz előre.

A megoldás egyszerű – a maga nemében …

Középhaladó szinten a nyelv valóban kitárul, azonban a tanulás módján múlik, hogy ez számodra egy rettenet lesz vagy pedig inspiráló tanulási élmény.

Élmény a tanulás, ha minden egyes lépés során és összességében is megvalósul a mély tanulás: a folyamatos készségfejlesztés, a készség szintű elsajátítás – szemben a magolással, az információdömpinggel, a haszontalan feladatvégzésekkel.

Ha jól tanulsz ezen a szinten, tervezhető idő alatt túljutsz ezen a tanulási a szakaszon, és végre elérsz oda, ahová évek tanulása alatt is kevesen jutnak: a haladó szint bejáratához. És bátran mondhatjuk: onnan még nagyobb élmény a tanulás!

Készen állsz arra, hogy magasabb fokozatba kapcsold a nyelvtanulásod? Készen állsz a valódi nyelvi készségekre?

Hogyan segít neked a Tell Vilmos csomag
abban, hogy középhaladó szinten is
töretlen legyen a haladásod?

A Tell Vilmos csomag célja, hogy az alsó középhaladó, illetve bizonytalan, de sokat tanult középhaladó tanulókat elvigye a középhaladó szint felső szakaszába a fő készségek mindegyikében: hallás utáni értésben, beszédkészségben, olvasott szövegértésben és íráskészségben is.

A Tell Vilmos tananyag-csomag bő 20 órányi angol nyelvű videója olyan intenzív, értett angollal lát el, ami átállítja a gondolkodásodat az eddigi magyar (fordítgatós, elemzős) gondolkodásról az angol gondolkodásra, miközben valóban felfedi számodra az angol nyelv sokszínűségét.

A Tell Vilmos tananyag-csomag nem csak megmutatja a szint komplexitását, hanem minden egyes nyelvi leckéje elvisz addig a pontig, ahol stabilnak érzed tudásod. A nyelvet tehát automatizmussá teheted nyelvileg is és szókincs-használatban is: a 20 órányi érthető angol közlés és a kb. 1300db hangos válasz, amit te magad adsz meg, a középhaladó szintről szó szerint leveszi a tipikus, “velejáró” mentális terhet. A görcsöt. A sikertelenséget.

Meddig jutsz el ezzel a tananyaggal?

A tananyag végeztével a mid-intermediate/upper intermediate szintre mérnék tudásod: a komplexebb nyelvtani szerkezetek sem okoznak már problémát, az aktív szókincsed közel 3000 szó, az értésed azonban jóval tágabb szókincsű anyagokban sem hagy cserben – élő beszédben és írott anyagokban sem.

A nyelvi készségek megerősödése miatt tudásod stresszhelyzetben is elérhető és  stabil marad, valamint értésed megelőzi az aktuális beszédszintedet (ez a természetes egyébként), ezért a bonyolultabb nyelvi közlések követése és értése szintén a tiéd.

Miért hívjuk Tell Vilmos-nak?

Denisz csúzlija és Robin Hood íja után kerestük a következő lépést. Egy következő lépcsőt, egy fegyvert, ami precízebb, erősebb, nagyobb hatótávolságú. Ez lett az nyílpuska és vele a “kötelező hős”: Tell Vilmos.

Tell Vilmos svájci nemesként szállt szembe a Habsburg uralkodóval és ezzel elindította a svájci függetlenségi háborút. Tell Vilmos tananyag-csomagunk ebben hasonlít Vilmosra és nyílpuskájára: hatékony tanulási mód egy általánosságban komoly elvárásokat támasztó nyelvi szinten.

A Tell Vilmos csomag nagyon komoly készségeket épít, ugyanakkor nem letaglóz, hanem folyamatos nyelvi élményekben részesít. Akár útkereső középhaladó vagy, akár a Robin Hood csomagból lépsz felfelé, 3 hónap múlva erős középhaladóvá válsz!

Mi NEM a Tell Vilmos tananyag-csomag? 

 • Nem nyelvvizsga-felkészítő anyag (de a kompetenciák tekintetében stabil  alapot épít).
 • Nem szolgáltat tematikus listákat (egyrészt, mert nem hiszünk ezekben, másrészt pedig, ezek a tipikus középhaladó tanfolyamok csapdái, amelyek elveszik az időt a készségek fejlesztésétől).
 • Nem nyelvtani rendszerező anyag, mivel a kuszaságot nem rendszerezni kell, hanem kiváltani alkalmazható tudással. Ezzel a tananyaggal minden nyelvi struktúrát magadra szedsz, ami ezen a szinten elvárás, a végére viszont nem nyelvtani definíciókban fogsz gondolkodni, hanem megtanulod arra használni a nyelvet, amire való: kommunikálni.

JÓ HÍR: Tananyagaink mindent biztosítanak a tanulásodhoz!

Nyelvtan, szókincs-fejlesztés, hallás utáni értés fejlesztése, íráskészség fejlesztése, jó kiejtés kialakítása – ezek mind szerves részei tananyagainknak.

Nincs tehát szükséged arra, hogy egyéb tananyagok után kutass: amit mi biztosítunk, az egy kerek egész dolog. Mi biztosítjuk a tanulási módszert és eljárásokat, valamint az elsajátítandó tananyagot is. Ezek a tananyagok pontosan olyan tananyagok, amelyek külföldi munkához, jobb álláshoz, közpfokú ill. felsőfokú nyelvizsgához, siekres állásinterjúhoz, sikeres nyelvtanári felvételihez stb. juttatták tanulóinkat, valamint angolul értő és beszélő emberekké tette őket.

Mindössze 1 dologban kell elkötelezned magad … 

Tananyagaink homlokegyenest más nyelvészeti filozófiát és módszereket követnek, mint a hagyományos tanfolyamok. Ha erre az útra teszed a lábad és eldöntötted, hogy KÉSZSÉGEKET akarsz építeni, mert gyorsan és töretlenül akarsz haladni, akkor a tanulásod idején mindent félre kell tenned, ami visszaránthat a régi kerékvágásba, tehát a magyar nyelv nem lehet része a nyelvtanulásodnak! 

Amíg ezeken az anyagokon dolgozol, nincs szükséged egyéb tanfolyamokra: nálunk minden egyes tanulói szint komplett, önmagában álló tananyag. Ezek egymásra épülnek, így végigvezetnek a nyelvtanulás útján.

Mit tartalmaz az Angol Nyelvi Gyakorlatok 3.?

Az Angol Nyelvi Gyakorlatok 3. feladata, hogy nyelvileg felkészítsen a Beszédfejlesztő Történetek 3. anyagra. A tanfolyam során egy-egy nyelvi elemre koncentrálunk és a célunk az, hogy előmozdítsuk nyelvi értésedet és az angol gondolkodásodat. Ezt az egynyelvűség biztosítja.

A következő nyelvi elemeket tudod mélyre gyakorolni kérdés-válasz gyakorlatokon keresztül:

 • Drill 73-74: Melléknevek közép- és felsőfoka. Több/ kevesebb.
 • Drill 75-76: Too – túlságosan
 • Drill 77: Azt akarja, hogy valaki …
 • Drill 78-79: Ő is/ Ő sem
 • Drill 80-81: Present Perfect Continuous (since/ for)
 • Drill 82: Past Continuous
 • Drill 83-84: Past Perfect
 • Drill 85: Feltételes mód
 • Drill 86: Senki, semmi, sehova
 • Drill 87-88: Szenvedő szerkezet
 • Drill 89-90: Biztos/ Biztos, hogy nem
 • Drill 91: Talán
 • Drill 92-93: Függőbeszéd

A fenti tanfolyam elvégzésével az angol nyelv középhaladó szerkezeteit megismered, sőt az intenzív beszédgyakorlatokon keresztül magolás nélkül el is sajátítod!

Mit tartalmaz a Beszédfejlesztő Történetek 3.?

A Beszédfejlesztő Történetek 3. tananyagunk ráépül az Angol nyelvi gyakorlatok 3. tananyagra. A Nyelvi gyakorlatok feladata, hogy nyelvileg felkészítsen arra, hogy a komplexebb értést és gondolkodást igénylő történetekig eljuss és sikeresen végigérj. A nyelvi gyakorlatok tehát az “ugródeszka” a történetekhez.

A 16db történet tartalmazza mindhárom idősíkot (jelen-, múlt- és jövőidőt), ezzel segítve a szintézist: amikor mindent egybe borítva sem jössz zavarba, mert a nyelvet már birtoklod.

Ezt tartalmazza a tananyag:

 • 16db történet
 • minden történethez 7db gyakorlat (hangos kérdés-válasz feladatok)
 • kb. 80-90db kérdés minden történethez
 • angol nyelvű élő videós prezentáció minden történethez és gyakorlathoz
 • angol anyanyelvi (londoni) hang minden gyakorlathoz

A következő területekre koncentrálunk:

 • Hogyan adj válaszokat különböző kérdéstípusokra?
 • Hogyan kérdezz te magad?
 •  Hogyan használd a kötőszavakat komplexebb gondolatok megfogalmazására?
Mit tartalmaz a Mini-tananyagok 2. (kiegészítő tananyagok)?

A Fonetika 2. tananyagunk megtanítja az angol kettőshangzók és a legnehezebb mássalhangzók képzésének helyét és helyes ejtését!

Ezt tartalmazza a tananyag:

 • minden kettőshangzó és bemutatott mássalhangzó pontos bemutatása videóval
 • 100%-ban angol nyelvű anyag, mégis követhető, önállóan tanulható
 • eredeti, londoni felvételek az mp3 anyagokon
 • professzionális illusztrációk, ehhez az anyaghoz rajzolva
 • kiváló hang- és képminőség

A Szópiramis 2. tananyag célja a összetett mondatok építése.

Ezt tartalmazza a tananyag:

 • 15db Szópiramis angolul bemutatva
 • minden szópiramishoz kapcsolódó gyakorlat
 • kiváló hang- és képminőség

A Lánctörténetek 2. tananyagunk a feltételes módot segít elsajátítani: Mi történne, ha … ?

Ezt tartalmazza a tananyag:

 • 13db lánctörténet angolul bemutatva
 • kb. 150db felépített mondat
 • minden lánctörténethez kapcsolódó gyakorlat
 • kiváló hang- és képminőség

A Hétköznapi párbeszédek 3. és 4. a nyelv hétköznapi használatára ad rálátást.

Ezt tartalmazza a tananyag: 

 • összesen 60db párbeszéd hétköznapi élethelyzetekben
 • londoni előadó
 • a nyelvi strultúrák elsajátítsát segítő gyakorlatok minden szituációhoz
 • kiváló hang- és képminőség

Szerezz közvetlen tanulói élményt mintáinkon keresztül,

és mérd fel készségszintű nyelvtudásodat segítségükkel!

Hogyan mérd fel készségszintű nyelvtudásodat? Íme az elvek! Kattints!

Nagy általánosságban elmondható, hogy az írásbeli felmérők nem tudják a nyelvi készségeidet jól felmérni. Ezért az a szint, amit valahol meghatároztak számodra, itt nem mérvadó. A tanulást ott kell kezdened ahol még stabilan és jól tudsz dolgozni a tananyagokkal.

Tehát, hol kezdődik a Te tanulásod?

Ha kezdő tanuló vagy, a válasz egyszerű: Denisz, Angol Nyelvi Gyakorlatok 1.

Ha már tanultál angolt, a legjobb mérce minden esetben a Történetek tananyagok:

– ha úgy érzed, hogy gyenge újrakezdő vagy, a Történetek 1-gyel tudod magad mérni;

– ha alapfok környékén vagy, akkor a Történetek 2-vel tudod magad ellenőrizni;

– ha stabilabb középhaladó vagy, akkor a Történetek 3-mal.

Válaszd ki tehát azt a Beszédfejlesztő Történetek tananyagot, amit a fentiek alapján megfelelőnek érzel, majd dolgozz az első történeten: a prezentációkon és a gyakorlatokon is (ennek módjáról egy rövid leírást találsz az első történetnél). Érezni fogod, mennyire könnyen tudsz dolgozni vele.

FONTOS! A mérce nem az, hogy érted-e a történetet vagy a prezentációt (ez inkább a tanári kvalitás mércéje), hanem az, hogy a gyakorlatokon mennyire jól és tempósan, illetve hiba nélkül tudsz-e dolgozni!

Ezt kell figyelned magadon a tanulásod alatt:

 • mennyire könnyen követed az angol magyarázatokat?
 • meg kell-e állítanod a videót, esetleg visszatekerni, hogy "elkapd" az elhangzottakat?
 • a hangos gyakorlatok könnyen, hiba nélkül, időre mennek-e?

Amennyiben az angol magyarázatok/bemutató videók semmilyen kihívást nem jelentenek ÉS a gyakorlatokat elsőre hiba nélkül és kellő tempóban tudod végezni - azaz igazi kihívást ezek sem jelentenek -, akkor menj egy modullal feljebb és ott mérd magad.

Amennyiben a magyarázatok nehezek - meg kell állítanod a videót, vissza kell tekerned, "nem megy át" a közlendő -, vagy a hangos gyakorlatok kényelmetlenek, alig megugorhatók, akkor lépj egy modullal lejjebb és ott mérd magad.

Az ideális szint: koncentrált figyelem mellett érted a bemutató/magyarázó videókat és képes vagy a hangos gyakorlatokat értve elvégezni precízen, kevés tévesztéssel. Az ideális tananyag tehát megugorható kihívást jelent.

ANGOL NYELVI GYAKORLATOK 3.

A 21 nyelvi gyakorlat 272db kérdés-válasz feladata segít abban, hogy az angol nyelvtan alapvető szerkezeteit mélyen elsajátítsd. A tananyag végeztével minden szerkezetet elsajátítottál, ami a stabil középhaladó szinten elvárás. Próbálj ki 3 leckét ingyen! (bejelentkezéshez kötött)

73. GYAKORLAT, VIDEÓK: 01-04

Ennek a gyakorlatnak a fő témája a melléknevek felsőfoka (leggyorsabb, legnagyobb stb.), ugyanakkor átfogó ismétlését is biztosítja a melléknevek középfokának.

74. GYAKORLAT, VIDEÓK: 01-04

A gyakorlat fő témája: kevesebb, több, nagyon kevés – megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevekkel.

75. GYAKORLAT, VIDEÓK: 01-04

“A teszt túl bonyolult volt neki ahhoz, hogy megoldja.” Hogyan fejejzd ki azt, hogy valami túlságosan … ahhoz, hogy …?  Erről szól ez a gyakorlat.

BESZÉDFEJLESZTŐ TÖRTÉNETEK 3.

A Beszédfejlesztő Történetek 3. segít abban, hogy egy komoly szintet lépj előre: 16db történet, 20 történetvariáció, több, mint 1200db kérdés-válasz, kötőszavak és még sok egyéb segíti abban, hogy stabil középhaladó szintű nyelvhasználóvá válj! 2 történet mintakét elérhető! (bejelentkezéshez kötött)

27 The burglar

28 The Tattoo

Vég nélküli tanulás helyett végre mélyen elsajátíthatod az angol nyelvet: mi mindent biztosítunk ehhez!

Velünk ez könnyen megy: magolás és elméleti nyelvtanozás nélkül, a nyelv közvetlen, értő tapasztalására építve. Fejleszd magad ezzel a könnyedséggel akár a felsőfokig is! Hogyan? Kattints a részletekért!