Ma újra belefutottam… A tipp, ami megöli az angolosságodat. Valahogy így hangzik:

“Jobb, ha lejegyzeteled a szavak kiejtését, mint hogy rosszul tanuld meg.” (sic)

Ez most komoly?

Az angol szavak kiejtését nem lehet a magyar hangokat jelölő betűkkel leírni. Ha így jegyzetelsz, olyan leszel, mint Carl a lenti videóban, aki jó tanuló módjára leírta, mit és hogyan kell mondania.

Íme a videó (utána olvass lejjebb a megoldásért):

A videó üzenete: Ne jegyzetelj! Figyelj!

Füllel figyelj. Ahhoz, hogy a kiejtésed javuljon, füllel kell kapnod az angolt. Vannak persze tippek, amik hangos szótárhoz irányítanak, ahol begépeled a szót, meghallgatod, elismétled párszor, visszamész a szövegre és egy újabb szónál kezded a fentit elölről…

Nem a legideálisabb módja a gyors fejlődésnek.

Mi kell ahhoz, hogy gyorsan fejlődj a kiejtésben?

Sok angol. De nem csak úgy akármilyen angol. Ha már hallgatsz valamit, értve kellene hallgatnod. BBC kilőve, filmek kilőve – legalábbis nyelvtanulás szempontjából egy jó időre…

Pár évvel ezelőtt célul tűztem ki…

2012-ben célul tűztem ki, hogy felépítek egy olyan videós tananyag-rendszert, ami megoldja a hallás és a beszéd problémáját, méghozzá ebben a sorrendben: először az értés/hallás problémáját, és vele együtt (kicsit mögötte) a beszéd problémáját. 

De természetesen a hallás és a beszéd készségének fejlődésével az olvasás és írás problémája is megoldódik, relatíve kevés energiabefektetéssel. Ez a bónusz.

Ha nem szeretnél az egyik Carl lenni…

Magyarországon sok-sok Carl van, külföldön szintúgy. Tehetségkutató showműsorok “Hello”-jánál már lehet tudni, hogy magyar csapatról van szó. Az előadás színvonalas, az akcentus viszont nagyon erős. Szerencsére van megoldás.

Miért tanulnád a kiejtést külön? Inkább tanuld mindjárt jól!

A nyelvtanulásban a kiejtés fejlesztése nem különülhet el a nyelv tanulásától. Ehhez viszont sok-sok tanulható angol anyagra van szükséged.

Természetes találsz ilyet az oldalon a kék gomb elvisz téged a mintákhoz és az információs oldalhoz.

Mi lett a videóbeli Carl-lal?

Nos, – ahogy láthattad – Carl egy kitalált, reprezentatív személy. Sok olyan nyelvtanulóval találkoztam, aki erős akcentussal érkezett. Az akcentustól nem szabad megrémülni: ha a tanuló eleget hallja a jó mintát, elkezdi átvenni azt. Az akcentus így halványul és egy idő után alig-alig érzékelhető. Viszont ehhez a tanfolyamnak is angolul kell zajlania – csak ez biztosítja a megfelelő mintát.

Kapcsolódó cikkünk a témában: https://beszeljangolul.com/angol-nyelvtanulas-fonetika/