Ha találkozol egy új szóval írd mellé a kiejtését magyarul, minek bíbelődnél a fonetikus jelekkel?” – olvastam a minap egy angol tanulásról szóló blogoldalon. Ha ezt a tanácsot követed, abba az illúzióba ringatod magad, hogy beszélsz angolul, miközben a valóság az, hogy az általad beszélt nyelvet csak te érted meg.

Hogyan tudod a kiejtést legkönnyebben megtanulni? Ez a cikk ebben ad tanácsokat.

Mi a fonetika?

A fonetika a hang tudománya. Ez a tudományág a hang fizikai tulajdonságaival foglalkozik:  fizikai létrejöttével, akusztikai tulajdonságaival, füllel való érzékelésével, agyi idegpályákkal való kapcsolatával. A fonetika tehát nagyon pontosan körül kívánja írni egy hang tulajdonságát.

Nem kell azonban tudósnak lennünk, hogy egyből meghalljuk: a magyar hangok köszönőviszonyban sincsenek az angol hangokkal. Szerencsére, a fonetika jelekkel segít nekünk a hangok pontosabb létrehozásában.

Mik a fonetikus jelek?

A fenti táblázat tartalmazza az angol hangok jeleit. Minden jel egy hangot jelöl. Ez a táblázat azonban nem egy véletlenszerűen összedobott táblázat, hanem egy komplett rendszer, amit jól olvasva nagyon pontosan be tudjuk határolni a hang képzésének helyét és a hangképző szervek (ajkak, nyelv, állkapocs stb.) pozícióját.

De szükségünk van a tanuláshoz a fenti rendszerre?

Mikor és miért van szükség fonetikus jelekre?

A fonteikus jeleknek megvan a szerepük és a fontosságuk. Írott szótárak esetében elengedhetetlen, hogy ott legyen a szavak kiejtésének írott változata. Ez azonban azt feltételezi, hogy az adott nyelvtanuló képes ezeket a jeleket értelmezni.A fenti rendszer megértése és megtanulása egyébként 30 percnél többet nem vesz igénybe.

Mikor nincs szükség fonetikus jelekre?

Amennyiben a nyelvet nem kizárólag a könyved és egy egynyelvű szótár társaságában töltöd, hanem internet elérhetőség közelében, akkor a fonetikus jelekre nincs szükséged: a nyelv elsősorban hallott és beszélt médium, és másodsorban olvasott és írott. Ez azt jelenti, hogy a nyelvet füllel és szájjal tanuljuk először.

Ha tehát tanulás közben a kiejtéssel gondod van, lépj be egy online szótárba és hallgasd meg az adott szó kiejtését. Figyeld meg a hang jellemzőit, majd ismételd el többször, hogy kialakuljon az ún. izommemória – a hangképző szerveket mozgató izmok automatikusan jó helyre álljanak a spontán beszéd közben is.

A fonetikus jelek olvasását tehát hallgatással tudod kiváltani.

Miért ne írj kiejtést?

A kiejtés magyarul történő jegyzetelése tehát egy nem létező hangrendszerrel bíró angol nyelvet tanít meg neked. Ezt rajtad kívül legfeljebb a padtársad érti meg, aki ugyancsak magyarul olvassa az angolt.

A másik probléma az ilyenfajta jegyzeteléssel az, hogy a nyelvtanulást megint csak szemközpontúvá teszi fülközpontúság helyett. Ez vezet oda, hogy: “hallom, de nem értem értem, írd le lécci, akkor talán megértem”. Ezt nem akarjuk, és te se akard.

Mit ajánlok szótár/kiejtés ügyben?

Itt egy kiváló Oxford szótár, ezt használhatod a kiejtés ellenőrzéséhez: https://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/

Összefoglalásul

  1. A fonetika egy komplett tudományág, ami a hang tulajdonságaival foglalkozik.
  2. Minden angol hangnak megvan a saját jellemző tulajdonsága.
  3. A angol hangok nem írhatók le a magyar hangokkal, a két nyelv hangrendszere más.
  4. Ha magyarul jegyzeteled az angol szavakat, olyan nyelvet tanulsz, amit más nem ért meg.
  5. Ha magyarul jegyzeteled a szavakat, a tanulásodat szemközpontúvá teszi ahelyett, hogy a hallásodat és beszédedet fejlesztenéd.
  6. Jegyzetelés helyett hallgasd meg a szavakat angolul és gyakorold be ismétléssel.
  7. Ahhoz, hogy a hangok a helyükre kerüljenek, ki kell alakulnia az izommemóriának, amit elegendő beszéddel tudsz csak kialakítani (nem írással)
  8. Ez a szótár praktikus segítség: https://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/

Ne ülj fel azoknak a tanácsoknak, amelyek arra ösztönöznek, hogy írd le a kiejtést magyarul. Ostoba tanácsok, lusta tanulóvá tesznek. Helyette hallgasd meg élőben az adott szót és tanuld meg jól kiejteni.

Online angol tanulás

A jó kiejtés nagyon fontos. Ugyanakkor egy hangos szótár jó megoldás lehet, ha egy-egy szót kell csak meghallgatnod ellenőrzésképpen. Ha viszont nyelvet akarsz tanulni, a legjobb megoldás az, ha a komplett tananyag érhető el hanggal/videóval.

Mit szólnál, ha egy olyan nyelvtanfolyamot ajánlanék, ami már kezdő nyelvtanulóként is érthető közlések tömegével lát el.  Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat) tananyagom felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi.

Ha nem vagy teljesen kezdő, de a spontán nyelvi készségek hiányoznak vagy lassú vagy értésben/beszédben, akkor a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

Próbáld ki tananyagaimat! A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.