Sokan küzdenek azzal, hogy nem értik az angol nyelvi szabályok mögötti szemléletmódot, így mély megértés nélkül kénytelenek bemagolni a szabályokat, ami persze nem segíti elő a nyelvi fejlődésüket. A tanuló ebben a helyzetben tévesen azt hiszi, hogy neki a nyelvtannal van baja, amit tisztább magyarázattal kell orvosolni. Vagyis jobban meg kell értenie, mit miért és hogyan használ az angol és akkor menni fog neki a beszéd is.

Vajon, ha egy nyelvtanuló igazán megérti az angol nyelv logikáját, akkor már sínen van a nyelvtanulásában?

Sajnos ezt nem állíthatjuk. Egy dolog ugyanis megérteni valamit, elsajátítani viszont egy másik. Az értés tehát lehet a kezdet, ami eredményezhet beszédet, de csak abban az esetben, ha a tanuló ezzel egy időben hallás vagy olvasás útján elegendő közvetlen tapasztalatot is szerez a nyelvről.

De mit jelent az értés?

Az értéssel kapcsolatban meghatározó kérdés, hogy mire vonatkozik és milyen nyelv a közvetítője (a magyar vagy az angol). Ha egy tanulóhoz elegendő mennyiségű, nyelvi szintjének megfelelő értett angol kommunikáció jut el tanárán és/vagy nyelvtanuló társain keresztül, akkor ez a tanuló sínen van és bizonyosan fejlődni fog. Ellenben, ha magyarul magyarázzák el neki az angolt, annak valójában nincs gyakorlati haszna, mivel az így megszerzett ‘értés’ nem az élő angol kommunikáción keresztül történik, attól független marad és a tanulót egy olyan irányba viszi, amit nem akarunk: a magyarul gondolkodás és az erős analitika irányába.

Nyelvtan, nyelvészet: a beszéd zsákutcája?

Legtöbb esetben, amikor egy nyelvtanár a nyelvtan megértetésére összpontosít, a nyelvészetet és a nyelvtant igyekszik “átadni”. Ez adott pillanatban a nyelv és az angol kommunikáció feladását jelenti, ami a tanulót sem ösztönzi / fejleszti a nyelvi készségekben . Az angol nyelvről megszerzett, magyar nyelven összefoglalt ismeret, az angol nyelv szabályrendszerének, logikájának magyarul felvázolt megértése a beszédkészség szempontjából teljesen irreleváns: egy nyelvtanulási zsákutca, amely nem vezet sehova, különösen nem a folyékony beszédhez!

És ez olyan, mint a cserbenhagyásos gázolás …

Ebben a zsákutcában ráadásul egyfajta szakmai cserben hagyás is történik akkor, amikor az angol nyelv megértetésére tett erőfeszítések után a tanár elégedetten hátradől a székében, jelezvén, hogy ő megtette, ami rajta állt, s most már egyedül a tanulón múlik, hogy megtanul-e angolul beszélni. A dolog persze egyáltalán nem fair a nyelvtanulóval szemben, hiszen ő éppen azért fordult a tanárhoz, hogy az segítsen neki elérni ezt. Segítség helyett azonban sajnos magyar nyelven okítják az angol nyelvtanról, aztán arra noszogatják, hogy bátran szólaljon meg azon a nyelven, amelyen beszélni nem tanították őt és nem is nagyon beszéltek hozzá…

Megfelelő tanulás-módszertani ismeretek és tananyag hiányában egy nyelvtanuló számára a beszélővé válás lehetetlennek tűnő feladat, amit mégis a ráhárítanak azzal, hogy a nyelvi szerkezet analitikus értésének jelentőségét túlhangsúlyozzák, mintha annak megszerzésével a tanuló óriásit léphetne előre nyelvtanulási céljainak megvalósítása felé – holott a valóság az, hogy továbbra is egy helyben toporog, semmivel sem jutott a céljához közelebb.

Kell nekük a nyelvészet ahhoz, hogy elinduljunk a beszélővé válás útján?

Elhagyható-e teljesen a sikeres nyelvtanulásból a magyar nyelvtani magyarázat, az angol nyelvről való tanulás, amely magyar nyelven zajlik? A válasz egyértelmű igen! Ahhoz, hogy megértsd és beszéld az angolt, elegendő értett angol kell a füledbe, amiből táplálkozik és amire épül a beszédkészség. A magyar nyelv csak kolonc a nyakadon, amely lelassít és megakadályoz abban, hogy fejlődjenek a nyelvi készségeid.

A jó hír tehát: ha nincs magyar, nincs magolás sem. Ha nincs magyar, nincsenek nyelvtani magyarázatok sem. Egyetlen dolog van: érthető angol közlések, amelyek sikerélménnyel töltenek el, így a tanulás örömszerző lesz. Az öröm pedig kulcs a valódi tanuláshoz.

Online angol tanulás – Angol igeidők

Angol nyelvtan. Angol szókincs. Angol kiejtés. Igen, ezek mind az angol nyelv részét képezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az angol nyelvtanulás legjobb módja az, ha ezeket szétválasztjuk. A tapasztalatok és tudományos megfigyelések az ellenkezőjét állítják: a nyelv egy egész és a leghatékonyabban úgy vagyunk képesek elsajátítani, ha életszerű módon tapasztaljuk meg.

Te is tapasztalod a magabiztos nyelvhasználat hiányát? Netalán épp az angol igeidők okozzák legnagyobb fejtörést? Kattints erre a linkre és kezdd el JÓL felépíteni nyelvi készségeidet: Igeidők 384 – A stresszoldó

Minden tananyagomat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.