Tudod, mi az a “ricni”? Én nem tudtam, míg el nem mentem egy szaniter boltba, ahol elmagyaráztam az eladónak, hogy a csaptelep fogantyúja alatt található kis műanyag dologra lenne szükségem, amire rápattan a fogantyú.

Erre ő: “Á, a ricnire gondolsz!” Mondtam neki, nem tudom, ha mutat egyet akkor megerősítem. Mutatott egyet. Az kellett. Azóta tudom, mi a “ricni”.

Nem kell minden egyes szót tudnod ahhoz, hogy kommunikálj

Sokan azt gondolják, hogy a magas szintű kommunikáció alapja először is a nyelvtan ismerete, másodsorban a szókincs fejlesztése, amelynek módja elsősorban ilyen-olyan listák összeállítása és azok bebiflázása. Az itt ismertetett online angol tanulás ettől merőben eltérő elvre épül.

No, egy ilyen listában minden bizonnyal szerepelne a “ricni”, mondjuk a fürdőszoba témakörnél, mert hát végül is a ricni a fürdőszoba része, így szükség lehet rá, ha mondjuk elromlik.

Azonban az agyunk ezt nem veszi be, ugyanis … 

Minek kell teljesülnie ahhoz, hogy hosszú távon emlékezzünk?

Minden bizonnyal átélted már azt a nem kissé lehangoló érzést, hogy a szótárfüzetedben visszafelé lapozgatva egyre kevesebb szóra emlékszel. Azok a szavak csak lógnak a levegőben, semmihez sem kapcsolódnak, de ugyanez a helyzet a mai trendi “szókapcsolatokat memorizálj” tipp esetében is.

Az agyunk trükkös egy szerkezet, mert nem hajlandó semmilyen felesleges dolgot megtartani magában – és azt mondanom sem kell, hogy egy leírt szólista nem attól válik fontossá, hogy létezik és előttünk van.

Akkor mitől?

2 feltétel van, ami egy adatot tanulhatóvá tesz. Ebből az egyiknek legalább teljesülnie kell. Az első a relevancia.

A relevancia azt jelenti, hogy valaminek létjogosultsága van, mivel szorosan kapcsolódik egy adott dologhoz. A ricni akkor vált számomra relevánssá, amikor szembesültem a csöpögő csap problémájával. Elevenembe vágott a helyzet, az agyam felismerte a problémát, nevén akarta nevezni, az üzletben meg is kapta ezt az információt és szinte azonnal szókincsem részévé vált. Ez ugyanígy megtörténne Angliában is – csak angolul.

Ha viszont most angolul szeretném a ricnit megtanulni, már nem lenne ilyen egyszerű: a probléma megoldódott, a relevancia megszűnt, a szó már nem fontos: mehetne a süllyesztőbe, “anyagcserével távozna”.

Hogyan lehet akkor egy nem releváns szót megtanulni?

Hiszen, a fenti példa alapján a nyelvtanulásban nagyon kevés releváns dolog van, hacsak valaki külföldön nem él, külföldre nem készül, vagy külföldiekkel rendszeresen nem kommunikál.

Nos, a másik feltétel, aminek a hátán a szavak képesek a hosszútávú memóriában kikötni: az érdekesség

Ha valami érdekes, arra könnyű emlékezni

És megint: egy unalmas szövegből kínkeservvel kigyűjtött, mérföldnyi hosszú szólista nem érdekes – ezt talán nem kell bizonygatnom. Az agyunk nem lesz nyitott, a figyelem nem lesz pattanásig feszült és ráadásul a lista sem releváns.

Sokan bíznak abban, hogy egy szöveg hátán a szókincs tanulhatóvá válik. De hány olyan szöveget tudunk felmutatni a mai tankönyvekben, ami valóban izgalmas? (Az hogy az aktuális popsztár életének egy mozzanatát tolják az írók az arcunkba, még nem garancia arra, hogy az érdekes is lesz, főleg, ha teszik ezt bonyolult leíró stílusban.) 

Mi a módja annak, hogy valamit érdekessé tegyünk?

Történetek. Jól megírt, szellemes, könnyen érthető történetek.

Egy dologban mindnyájan egyet érthetünk: a történetekkel könnyű azonosulni, könnyű rájuk hangolódni, könnyű beleélni magunkat. Egy történet nem csak érdekes, hanem sok esetben releváns is – kapcsolódó, esetleg rólunk szóló …

Egy jól megírt történet hátán nagyon sok szót be lehet juttatni a hosszútávú memóriába

De nem szólistaként! Hanem a történet részeként, egyben. Az agyunk azután szortírozza ezeket az elemeket és alkalmassá tesz téged arra, hogy felhasználd őket a saját kommunikációdban. Ez az igazi tanulás. Az örömteli tanulás.

Hadd mutassak erre egy példát

Az alábbi videó a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagunk 12. történetének egyik szókincs prezentációja. A prezentáció a könyvtár, az olvasás és a könyvtípusok témáját vezeti be. Nem túl releváns és érdekes elsőre, igaz?

A videó célja az, hogy érdekessé tegye számodra a témát és a figyelmedet mindvégig fenntartsa. Mindezt teszi angolul, hogy ne csak a szókincset építse, hanem az angolul való értésedet és gondolkodásodat is. (Tudtad, hogy a nyelvtanulók több, mint 90%-a 15 perc után képtelen koncentrálni valamire, ami angolul zajlik?) 

Egyetlen dolgod van: nézd végig a videót újból és újból. Azt fogod tapasztalni, hogy egyre több dologra emlékszel, és a gondolataid előbbre járnak, mint a videó maga. Ez az elsajátítás…

teljes beszédfejlesztő tananyag 14db történetet tartalmaz, amelyet közel 100db videón keresztül dolgozunk fel, sok-sok beszédgyakorlattal. Amennyiben a lenti videót nehéznek érzed, jó hír lehet, hogy a 40 nyelvi gyakorlat kezdőknek anyagunkkal ez a szint simán hozható, tehát ott kezdd a tanulást.

Íme a videó:

 

Angol tanulás online

Komplexen gondolkodni? Fordítás helyett érteni? Állandó lefagyás, blokkolás helyett folyékonyan beszélni? Ehhez egy komplex nyelvi tréning kell.

Amikor létrehoztam az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat, pontosan ezt a hiányt szerettem volna betölteni: legyen egy olyan anyag, amivel a valódi készséget fejlesztő angol nyelvtanulás otthon is megvalósulhat …

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot mindenképp próbáld ki.

A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.