Milyen asszociációd van a kerttel kapcsolatban? Munka, teher, kosz? Vagy egészséges ételek, friss levegő, testmozgás?

A kerthez hasonlóan a szókincsfejlesztés is lehet teher vagy élménnyel teli feladat

Fórumokon, email-ben, személyesen megkeresve kérdeznek állandóan erről a témáról: hogyan fejlesszem a szókincsemet? A hagyományos nyelvoktatás ezt egyszerűen lezárja: ülj le és magolj!

A magolás rövid távon tárolható információt eredményez

A magolással több probléma is van: egyrészről a magolt információ ún. hideg információ. Nem kötődik semmihez, így hamar kiszelektálódik, elfelejtjük.

Másrészről a magolás nem eredményez folyékony beszédet, épp ellenkezőleg: a magolás eredménye a magyar gondolkodás, ami a beszédet lassítja, töredezetté teszi, és sok esetben annyira magyarossá, hogy egy angol ember meg sem érti, amit a beszélő közölni akar.

Ha beszélni akarsz, hagyd a magolást

A magolás nem csak fárasztó és unalmas, de hosszú távú eredményét tekintve felesleges is. Ha olyan gépet építenénk, ami olyan hatásfokkal működik, mint a magolás, azt nem lehetne senkinek sem eladni. Az angol tanulás otthon magolás nélkül is sikerre vihető. A magolást mégis lenyomják a torkunkon és elfogadjuk, hogy az emberi agy ennyire képes. De ez nem így van…

Mi kell ahhoz, hogy hosszútávon megmaradjanak a szavak?

Erről a következő bejegyzésben írok (illetve egy részletesebb cikk is ezzel fog foglalkozni), de addig is az alábbi videóban megtapasztalhatod a szókincsépítés egy más módját: nem magolva, hanem az értve.

Láthatod, hogy a kontextusba ágyazott és ott megtartott szavak mennyire könnyen érthetők és – a videó többszöri, ismételt megtekintése után – mennyire könnyen megragadnak anélkül, hogy unalmunkban lefordulnánk a székünkről.

Az alábbi videó a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagunk 7. történetének szókincs prezentációja

A szókincset prezentáló videó nem csak a történet szókincselemeit tanítja, hanem horizontálisan tágítja a szókincset: a kapcsolódó kifejezéseket is megmutatja. A videó témája a kertészkedés és egy csomó más, ami ehhez kapcsolódik.

teljes beszédfejlesztő tananyag 14db történetet tartalmaz, amelyet kb. 100db videón keresztül dolgozunk fel, sok-sok beszédgyakorlattal.

Amennyiben a lenti videót nehéznek érzed, jó hír lehet, hogy a 40 nyelvi gyakorlat kezdőknek anyagunkkal ez a szint simán hozható, tehát ott kezdd a tanulást.

Íme, a videó:

Angol tanulás online

Ha te is (hozzám hasonlóan) elég időt pazaroltál a magolásra és elkeserít a sikertelenség, akkor nézz rá azokra az anyagaimra, amelyek ezt a problémát egyszer s mindenkorra kezelik. A tananyagaimat egytől egyig ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.

Ha kezdőként keresel megoldást, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) tananyagomat ajánlom figyelmedbe. A 40 gyakorlat nem más, mint 40 Nyelvlecke kezdőknek.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is bátran végezhet: az anyag garantálja a mély értést a videókon, képanyagokon, hanganyagokon keresztül.