george-bush-training-wheels2013 nyarán legkisebb fiam nyaggatni kezdett, hogy biciklizni szeretne. Az udvarunk tipikus fűcsomós udvar volt, ami lehetetlenné tette a segédkerekek használatát – tudod, a kétoldalt kilógó kerekek, amik támasztják a biciklit, hogy az el ne dőljön. Adtam neki egy normál gyerekbiciklit, és elláttam instrukciókkal: tolja fel az udvar túlsó végéig és gurulgasson lefelé, a lábát ne tegye a pedálra stb. Aztán ott hagytam a többiekkel…

Egy hét múlva arra lettem figyelmes, hogy a srácom nem csak hogy gurul, hanem pedálozik, fordul és farol! A biciklizés innentől már a versenyről és a fiúk jókedvéről szólt. A pótkerekes gyerekek azonban nem tanulnak meg egy hét alatt biciklizni. Ahogyan a legtöbb nyelvtanuló sosem tanul meg angolul beszélni…

A segédeszköz, ami meggátol abban, hogy nyelvi készségeket szerezz

Az online angol tanulásban is vannak kellékek, amiket mankóként használnak a tanulók. A nyelvi szerkezetek esetében nyelvtani szabályok magyarázatait hallgatják, szókincs fejlesztéskor pedig rendszerint a magyar-angol szópárok (vagy szókapcsolatok) magolására koncentrálnak.

A nyelvi készségek azonban nem tudnak fejlődni, ha fejben kell tartanunk dolgokat.

Nem szabályokra/szavakra akarunk emlékezni – beszélni akarunk

Ha eddig szólistákkal dolgoztál, tudod, milyen érzés keresni a szavakat: amikor megfeszíted magad, hogy emlékezz arra a bizonyos szóra, ami magyarul ott van a fejedben, mert rémlik, hogy valahol találkoztál vele… Ez nem nyelvi készség. A nyelvi készség fejlődésével a beszéd spontán mód zajlik: nem kell emlékeznünk a szavakra, a nyelvi szerkezetekre, mert “kifolyik” belőlünk. Az angol szavak ilyenkor egyáltalán nem kapcsolódnak magyar jelentéshez, egyszerűen csak gondolatokat közölnek tisztán, világosan.

De hogyan tudod magad kitenni úgy az angolnak, hogy a szókincset spontánabb módon tudd felszedni?

Ahhoz, hogy hosszú távon megmaradjon valami a fejedben, először is elégszer kell vele találkoznod értett módon. Ha elegendő értett angol anyaggal veszed magad körül, a leggyakoribb szavakat spontán módon felszeded. Egy szó nem attól lesz fontos számodra, hogy a tanárod azt mondja, tanuld meg. Egy szó attól fontos, hogy lépten-nyomon beleütközöl. Ez a többszöri találkozás viszont azt eredményezni, hogy előbb-utóbb megtanulod és az értés következtében szókincsed részévé válik.

Nem kell aggódnod a szókincs-fejlesztés miatt, ha…

“Hogyan fejlesszem a szókincsemet?” – kérdezik általában az új tanulók.
“Hallgass és olvass számodra érthető, érdekes anyagokat”

Hagyd a szótárt, hagyd a magyar fordítást…

Zeki fiam 1 hét alatt megtanult stabilan biciklizni. Neki nem kell többet pótkerék. Sokat olvasó/hallgató/beszélő tanulóimnak sem kell a mankó: a fordítás, szótárazás, magolás. Ez a mankó más, mint a bicikli pótkereke: ez talán örökre veled marad, ha egyszer felveszed. Akarod?

Így fejlesztheted szókincsedet!

Az alábbi videó a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagunk 8. történetének elő prezentációja. A szavakat szigorúan kontextusba ágyazva prezentálom, hogy az értés könnyű legyen. Az audio, videó és egyéb kommunikációs elemek segítik az értést, így könnyen tanulhatóvá válnak a szókincs-elemek. Egyetlen dolgod van: nézd végig a videót újból és újból. Azt fogod tapasztalni, hogy egyre több dologra emlékszel, és a gondolataid előbbre járnak, mint a videó maga. Ez az elsajátítás…

teljes beszédfejlesztő tananyag 14db történetet tartalmaz, amelyet kb. 100db videón keresztül dolgozunk fel, sok-sok beszédgyakorlattal.

Amennyiben a lenti videót nehéznek érzed, jó hír lehet, hogy a 40 nyelvi gyakorlat kezdőknek anyagunkkal ez a szint simán hozható, tehát ott kezdd a tanulást.

Íme, a videó:

 

Online angol tanulás otthon

Elégszer találkozni egy nyelvi elemmel? Ez komoly kihívás, hiszen a tankönyvekhez általában 1-2db CD tartozik, ami egy 60 órás kurzus esetben max. 90 perc. Persze, ott a YouTube, meg a blogok, az Internet – a lehetőség adott, de nehéz összeválogatni egy olyan strukturált anyagot, ami biztosítja a tanulás alapját: az “spontán” értést.

Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagom fejlesztésénél fentiekre külön figyelmet fordítottam. Kb. 22.000 oktatott órával a hátam mögött sikerült egy olyan anyagot létrehoznom, amivel egy kezdő is biztonsággal tanulhat otthon is.

Azonban az újrakezdők is szenvednek a megfelelő anyagok hiányában. Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal a sikeres és örömszerző angol nyelvtanulás otthon is lehetséges.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.