talk limit2010-ben Londonba érkeztem azzal az elhatározással, hogy felhagyok az angol oktatással és más irányba kezdek orientálódni. Egyrészről szerettem volna ezt a weboldalt videókkal megtölteni, másrészről szerettem volna üzleti weboldalakat és videókat készíteni helyi kisvállalkozók számára. Azt akkor még nem gondoltam, hogy a londoni utunk épp az ellenkezőjét fogja bennem megérlelni, mint amit terveztem…

Történt ugyanis…

A környékünkön nyelvtanfolyamokat szerveztek a helyieknek, akik jórészt bevándorlók voltak és legtöbbjük alig beszélt angolul. Volt ott ukrán, iraki, iráni, pakisztáni, indiai, bolgár, nepáli stb. tanuló. Emlékszem az idős nénikre, bácsikra, akiket unokáik írattak be, mert a nevükön és néhány számon (ez a vásárláskor volt nekik hasznos) kívül mást nem tudtak angolul. A brit tanárok természetesen a könnyű tanulókat akarták, így a középhaladó kurzusokat vitték – általában 3-6 tanulóval.

Maradtam én és anyósom 25 valóban kezdő, idegen ajkú tanulóval – teljesen zéró angoltudással. Mit lehet velük kezdeni?

Angliában nincs teljesen kezdőket indító tanfolyam

Nincs és kész. Ha nem tudsz minimálisan beszélni és érteni, nem vesznek fel egyetlen nyelvtanfolyamra se. Elvégre hogyan lehet egy teljes értetlenségben lévő tanulót elindítani kizárólag azt a nyelvet használva, amit épp meg akar tanulni?

Én örültem a kihívásnak, hiszen az elv nálunk is ez: “speak in English”, azaz angol beszélünk angol órán, minden más zaj.

A 25-ből hamarosan 90 lett

Nem kellet sok időnek eltelnie és igencsak megszaporodtak a tanulóink: 90 fölé ment a számuk, sőt a középhaladó tanulók is előszeretettel szivárogtak át az óráinkra :) Végül már vissza kellett fordítani az újonnan érkezőket, mert valóban nem volt szabad hely és kapacitás.

Jogosan merül fel a kérdés: hogyan tanultak ezek az emberek?

Hogyan értették meg 60-70 éves fejjel a szabályokat, hogyan tanulták a szavakat, hogyan tanultak meg írni-olvasni? És beszélni? A válasz egyszerű: olyan dolgokat kellett hallaniuk, amit meg tudnak érteni, de nem pusztán a nyelv segítségével: képek, gesztikuláció, rajzok, asszociáció, minták, majd később a szövegkörnyezet segítségével.

Nem tanultunk nyelvtant és szavakat és mégis mindent megtanultunk

Ahogy korábban már írtam róla, a nyelvtanulás nem arról szól, hogy emlékezni szeretnénk szabályokra vagy szavakra. Nem emlékezni akarunk, nem akarunk időt tölteni azzal, hogy emlékeink között kotorászunk! Azt akarjuk, hogy automatikusan kijöjjön belőlünk a közlendőtermészetes módon, természetes sebességgel, természetes hanglejtéssel, természetes hangsúllyal és helyesen. Ez a cél.

Nem tanultunk tehát nyelvtant és szavakat, viszont érthető módon és feldolgozható mennyiségben, eleget használva a szavakat és szerkezeteket a tanulók fülébe tettük a nyelvet. A nyelvet: a szavakat és a szerkezeteket együtt, nem elválasztva egymástól, mintha két világról lenne szó. A megértett dolgok aztán kezdtek megjelenni a tanulók válaszaiban, majd pedig a beszédükben. Először egész egyszerűen, majd egyre komplexebb módon.

Nem kellett szólista, sem nyelvtani fordítási gyakorlat. Neked sem kell. Ha nem akarod elválasztani az elválaszthatatlant, akkor tanulj másképp angolul. Mondjuk angolul. Az angol tanulás online még sosem volt ennyire egyszerű.

Fejlesztettem weboldalt, videóztam is …

Igen, több projektet is végig tudtam vinni, míg kint voltunk. Évek távlatában is kapok hívást angol üzletemberektől, akikkel jó kapcsolatban maradtam, hogy tanácsoljam őket webmarketing témában. Lehettem volna marketer vagy üzleti filmes. Angliai kint létem azonban nagyon komoly önismereti időszak volt, ami visszatett az angol nyelvoktatás ösvényére – és persze a webes feladatok és videós feladatok sem maradtak el mellette (ld. ezt a weboldalt, ami végül meg tudott valósulni).

De mit tudsz ma ebből hazavinni?

Hoztam egy újabb szókincsfejlesztő videót – kicsit kiragadva a nagy tananyagból, de önmagában is jól tanulható tananyagot tartalmaz.

Így fejlesztheted szókincsedet!

Az alábbi videó a Beszédfejlesztő Történetek I. tananyagunk 10. történetének egyik szókincs prezentációja. A téma az időjárás.

Egyetlen dolgod van: nézd végig a videót újból és újból. Azt fogod tapasztalni, hogy egyre több dologra emlékszel, és a gondolataid előbbre járnak, mint a videó maga. Ez az elsajátítás…

teljes beszédfejlesztő tananyag 14db történetet tartalmaz, amelyet kb. 100db videón keresztül dolgozunk fel, sok-sok beszédgyakorlattal. Amennyiben a lenti videót nehéznek érzed, jó hír lehet, hogy a 40 nyelvi gyakorlat kezdőknek anyagunkkal ez a szint simán hozható, tehát ott kezdd a tanulást.

Íme, a videó:

Online Angol Tanulás

Magyarországon van a tanulókban egy beidegződés: a nyelvtanuláshoz nyelvtan kell. Nem. A helyes beszédet elemezhetünk nyelvtanilag, azonban a helyes beszédhez nem a nyelvtanon keresztül vezet az út.

A helyes beszédhez a helyes mintákon keresztül vezet az út – és ebből tömegével kell kapnod. Nálunk a tanulók ki vannak téve az érthető közléseknek, amikből saját maguk felszedik a helyes formulákat, mire egy külső szemlélő ezt mondja: ezek tudják a nyelvtant! (Pedig “csak” helyesen beszélnek – tele automatizmussal, természetességgel.)

Hogyan? A sok-sok helyes minta miatt nem tudnak másképp beszélni :)

Ha kezdő angol nyelvtanulóként otthon szeretnél jó anyaggal dolgozni akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, de  hiányoznak a nyelvi reflexek és az angolul gondolkodás/értés, neked a Beszédfejlsztő Történetek I. anyagot javaslom. Az angol nyelvtanulás otthon vele biztonsággal megvalósítható.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.