Bemegyek az iskolai tanterembe. Beköszönök angolul: “Good morning.” 18 tanuló néz vissza rám és egy részük harsogva kiált: “GOOD MOOORNING”, egy másik részük csendben, visszafogottan köszön, egy harmadik csoport épp csak felnéz rám. Ha nem változtatom meg a helyzetet rövid idő alatt, borítékolni lehet, mely tanulók számára lesz sikeres és melyeknek sikertelen az angol óra. A tanulás hatékonysága ugyanis nagyban függ a lelkiállapotunktól – az érzelmi tényezőtől, vagy érzelmi szűrőtől.

MI AZ ÉRZELMI TÉNYEZŐ?

Minden bizonnyal átéltél már olyan helyzetet, amikor alig bírtad kivárni, hogy tanulhass, és biztosan volt már olyan is, hogy a hátad közepére sem kívántad a tanulást. A nyelvtanulás egyik legfontosabb befolyásoló tényezője, ami meghatározza a tanulás sikerét (vagy épp sikertelenségét), az érzelmi állapot. Egész konkrétan 3 fő érzelmi csoportról beszélhetünk.

Melyik az a 3 kulcs érzelmi tényező, ami vagy segíti vagy megállítja a nyelvtanulásodat?

Sok tanulóval dolgoztam már, sok csoportot indítottam pályafutásom során. Új csoport esetén új emberek találkoznak és jól megfigyelhetők a különböző érzelmi állapotok. Vannak tanulók, akik magabiztosak, energikusak, mások csendesek és – ha tehetnék – leülnének a sarokba, és megint mások szorongóak.

Három fő érzelmi tényezőt láthatunk tehát: a szorongást, az önbizalmat és a motivációt. Ezek egyvelege ún. érzelmi szűrőként fejti ki hatását és befolyásolja az adott pillanatban befogadható információ mennyiségét és minőségét.

HOGYAN BEFOLYÁSOLJA AZ ÉRZELMI TÉNYEZŐ AZ ÉRTHETŐ INPUT MINŐSÉGÉT?

Vegyünk egy olyan diákot (belőlük nagyon sok van és naponta növekszik a számuk az állami iskolákban), aki a múltban megszenvedte már a nyelvtanulást, ezért tele van félelemmel, gátlásokkal, az önbizalma padlón, a motivációja pedig olyan, amilyen.

Tételezzük fel, hogy jó módszert alkalmazunk és olyan közlésekkel “bombázzuk” ezt a tanulót, amit képes megérteni – elvileg. Az érzelmi szűrő azonban nagyon erős és nem képes “fogni az adást”.Nagyon alap dolgokat megért, de nem tudja azt a bizonyos kihívást megugrani, ami a fejlődését biztosítaná, mivel az elme nincs befogadó állapotban.

És ott a másik tanuló, akinek nincsenek félelmei, magabiztos és a motivációja is erős. Ő – az érzelmi állapota miatt – képes megugrani a kihívást és elsajátítani a következő lépcsőhöz tartozó nyelvi elemeket. Minőségileg tehát feljebb lépett.

HOGYAN VAN HATÁSSAL AZ ÉRZELMI TÉNYEZŐ AZ INPUT MENNYISÉGÉRE?

Az első tanuló esetében az érzelmi szűrő erős, így a figyelem/koncentráció alacsony. Iskolában gyakran tapasztalható jelenség az ún. “daydreaming” – magyarul álmodozás vagy ábrándozás, amikor a tanuló csak bambul, de nem végez kreatív agyi tevékenységet. Még ha be is vonja a tanár őt a munkába, az csak rövid ideig tart, és az egyébként számára is érthető input-nak csak a töredéke éri el őt. Ez a tanuló tipikusan “unalmasnak” tartja az órát, holott “csak” az érzelmi szűrőjén kellene hangolni.

A másik tanuló viszont minden idegszálával figyel. Az érthető input nagy részét veszi, reagál rá, élvezi, amit csinál. Az érzelmi szűrő gyenge, a koncentráció viszont magas, valódi tanulás/elsajátítás történik.

“Szorongó típus vagyok. Hogyan csökkentsem a szorongást?”

Igen, vannak tanulók, akik alapvetően szorongóak. Ez valaminek okán történik, de ez most nem annyira lényeges. Ha ilyen tanuló vagy, először is tisztáznod kell, hogy az adott tanfolyam (tanár, tananyag, társak) okozza-e aktívan a szorongást, vagy csak múltbeli negatív tanulási élményekből táplálkozik az aktuális érzelmi állapotod. Ha az utóbbi igaz rád, akkor jó esélyed van arra, hogy hamarosan biztonságban fogod magad érezni és a tanulásod hatékonyabbá fog válni.

Ha online anyagon dolgozol, fel kell mérned, hogy az adott tananyag reális elvárásokat tűz-e ki eléd. Pl. oldalnyi szó magolása/memorizálása hamar felemészti mentális energiádat és dühöt, elkeseredést vált ki. Ez növeli az érzelmi szűrő erejét és hamarosan semmi nem ragad meg – ezzel a motiváció és az önbizalom tovább csökken, ami még erősebbé teszi a szűrőt.

A kreatív munka azonban növeli a sikerélményt, az önbizalmat, megerősíti a motivációt, csökkenti a szorongást – azaz a szűrő hatása gyengül.

Gyerekek esetében kicsit komolyabb a helyzet, mivel a rendszer rájuk testál egy tanárt. Ha a tanár nem tudja a biztonságos környezetet megteremteni, az érzelmi szűrő erős lesz – ezzel együtt csökken az érthető input mennyisége és minősége, aminek egyenes következménye a tanulás és nyelvi elsajátítás megszűnése. (Ld. 1200 össz. kontakt óra az általános iskolában és középiskolában, és az eredmény alig mérhető.)

ÖSSZEFOGLALVA

  • az pozitív érzelmi állapot kulcs a sikeres tanuláshoz
  • a szorongás (rendszerint a félelem és düh eredményeképp) negatívan befolyásolja a tanulást
  • az önbizalom és a motiváció pozitívan segíti a tanulást
  • a szorongás, önbizalom és motiváció együttesen alkotja az érzelmi szűrőt
  • az erős érzelmi szűrő kevés információt enged be (ld. szorongó, demotivált, önbizalom-hiányos tanuló)
  • gyenge érzelmi szűrő maximálja a tanulás hatékonyságát (ld. magabiztos, motivált, örömteli tanuló)
  • az érzelmi szűrő hatással van az érthető közlések minőségére és mennyiségére is
  • az érthető/értett input kulcs a nyelv elsajátításához, így az érzelmi szűrő közvetlen hatással van a tanulásunkra
  • vizsgáld meg azt a tananyagot és környezetet, ahol tanulod az angol nyelvet
  • a gyerekek kiszolgáltatottabbak, a tanári felelősség hatalmas

Amikor reggel bemegyek a terembe és beköszönök angolul: “Good morning”, a feladatom az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elhitessem a tanulóimmal, hogy biztonságban vannak és hogy sikeresek tudnak lenni az angol tanulásban – függetlenül attól, hogy mit tapasztaltak a múltban.

Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, a cél a sikeres nyelvtanulás – ehhez pedig az érzelmi szűrőt drasztikusan gyengíteni kell, minden egyes alkalommal.

Angol Tanulás Online

Ha van egy erős motivációd, de félsz az angol tanulástól a múltad miatt, hadd nyugtassalak meg: biztonságban vagy. Angol tananyagaim a nyelvtanulás törvényszerűségeit figyelembe veszik, és folyamatos sikerélményt biztosítva léptetnek a magasabb szintekre. Így – ha ebben hiányt szenvednél – az önbizalmad is hamar megjön és még sikeresebbé válsz az angol tanulásban.

Válassz online angol nyelvtanfolyamaim közül, próbáld ki őket és már indulhat is az angol tanulás online! Szorítok neked.