Kategória: Sorozatok: A nyelvi elsajátítás

Az angol nyelv elsajátítása 8. – Az életkornak tényleg olyan komoly szerepe van?

“Gyerekkorban kell elkezdeni az angol tanulást.” “Egy gyerek könnyebben tanul meg angolul, ha elég korán kezdi.” “Úgy kell tanulni a nyelvet, mint gyerekkorban.” “Felnőtt fejjel szinte lehetetlen elsajátítani egy nyelvet.” Annyit hallottuk ezeket a mondatokat, hogy automatikusan bólogatunk.
De a kor önmagában tényleg ennyire fontos meghatározója egy nyelv elsajátításának?

Read More

Az angol nyelv elsajátítása 7. – Az érzelmi szűrő

Bemegyek az iskolai tanterembe. Beköszönök angolul: “Good morning.” 18 tanuló néz vissza rám és egy részük harsogva kiált: “GOOD MOOORNING”, egy másik részük csendben, visszafogottan köszön, egy harmadik csoport épp csak felnéz rám. Ha nem változtatom meg a helyzetet rövid idő alatt, borítékolni lehet, mely tanulók számára lesz sikeres és melyeknek sikertelen az angol óra. A tanulás hatékonysága ugyanis nagyban függ a lelkiállapotunktól – az érzelmi tényezőtől, vagy érzelmi szűrőtől.

Read More

Az angol nyelv elsajátítása 5. – Tényleg értened kell a nyelvtani szabályokat?

Miről szólnak az angol nyelvtanfolyamok? “Kommunikatív nyelvoktatás!” “Velünk megtanulsz beszélni!” “A tanfolyam a beszédre koncentrál!” stb. Elmész tehát egy nyelvtanfolyamra (vagy beiratkozol egy online kurzusra), megkapod a definíciókat, a kulcsszavak jelentését és a tanárod máris mondatot mondat veled. Sajnos ezzel azonban át is hágtak egy fontos tanuláspszichológiai törvényt.

Read More

Az angol nyelv elsajátítása 4. – Hogyan jutunk el a folyékony beszédig?

“Üdv! Beszélsz angolul?”
“Tanították :D”
Vicces válasz, emlékszem, milyen jót mulattunk rajta, mikor életemben először hallottam, valamikor a 80-as években, iskolás koromban. Azóta sokszor hallottam és hallom is – már nem vicces. Inkább zavarba ejtő és kínos.
Ám az okok nem a tanuló gyenge képességeire vezethetők vissza, mint inkább a nyelv elsajátításának pszichológiai törvényeire, amelyet a mai nyelvoktatási pedagógia naivan megpróbál átlépni.

Read More
Loading

Kosár