A főzés művészet. A sütés tudomány. A konyhai rendrakás pedig egyben tartja az egészet. Ez persze igényel némi magyarázatot, de ne aggódj, mert hamarosan megérted, miről is van szó.

A főzés tényleg művészet?

A művész olyan egyéniség, aki a saját munkájába beleviszi a maga kreatív énjét. Mindig rá jellemző módon alkot: szabadsága van arra, hogy az egyéniségét teljesen belevigye az alkotási folyamatba. Mindenki egy kicsit máshogyan készíti el ugyanazt az ételt, mivel ugyanazokat az összetevőket más mennyiségben, más hangsúlyokkal használja fel. Vagyis a főzés a szakács egyéniségéről, ízléséről szól.

Hogyan lesz a nyelvtanulásnak is ilyen egyedi “íze”?

Minden nyelvet tanuló személy, akivel nyelvtanulási céllal egy csoportba kerülsz, egyéni ízléssel fűszerezi meg a tanulásodat. Mindenki hozzátesz valamit a sajátjából. Mindenki – a tanárod is, de nem csak ő.

A tanulók gyakran a tanárt tartják az egyetlen személynek, akitől tanulni érdemes. Angol tanulás szempontjából másodrangú személynek tekintik a csoporttársaikat, mintha csak járulékos, ámde elhagyható tartozékai lennének a nyelvtanulási folyamatnak. Ezzel a gondolkozással viszont komolyan korlátozzák a saját fejlődésüket, hiszen például egy kizárólag angol nyelven zajló tanórában az angolul megszólaló társak igen jelentős beszédbeli inputot tesznek hozzá a többiek tanulásához.

A nyelvtanulóknak tehát fontos meglátni a társaikban azt a potenciált, amelyet azok hordoznak: az egyéniségük fűszerét, amelytől minden tanóra és minden órai beszélgetés nemcsak érdekessé, hanem tanulási célból igen hasznossá válhat.

A főzés művészet, a sütés ellenben tudomány

A sütésnél bizony precíz és pontos egységekkel kell dolgozni. Minden szigorúan elő van írva, és ha nem aszerint csinálod, akkor a végeredmény nem lesz olyan, amilyennek elképzelted. Sütésnél tehát nem érvényesülhet annyira az egyéni szabadság, mivel szorosan tartani kell magadat ahhoz, amit előtted megfogalmaztak és papírra vetettek – vagyis a receptúrához.

A nyelvtanítás is – a sütéshez hasonlóan – tudomány?

Igen, a nyelvtanítás tudomány. Aki azt szeretné, hogy mások is képesek legyenek arra, ami neki már a kisujjában van (vagyis angolul érteni és igényesen beszélni), annak először meg kell keresnie, majd meg is kell tudnia fogalmazni a hatékony nyelvtanulás szabályait.

Sokan vannak, akik megtanultak beszélni, ám az már korántsem biztos, hogy hatékony módon tanulták meg azt

Lehet, hogy ő maga sokat vergődött, de végül kínkeservvel valahogy mégis megtanult – a vergődést viszont, amin átment, nem biztos, hogy ildomos dolog továbbadni a tanulóinak is. Sajnos sokan mégis ezt teszik: átadják a frusztráltságot, a bizonytalanságukat, a nem-értésüket. Ez feszültséget eredményez, és végül is nem valósul meg valódi nyelvtanulás. 

Egy nyitottan gondolkodó tanár kis kutakodással hamar rájön arra, hogy van sokkal hatékonyabb módszer annál, ahogyan annak idején ő tanulta a nyelvet. Ha megtalálja ezt a hatékonyabb tanulási módot és képes azt beépíteni a tanóráiba, akkor nincs más hátra, mint megfogalmazni ezeket a törvényszerűségeket a tanulóinak. Nem a célból, hogy tanárokká képezze a tanulóit, hanem azért, hogy azok is megkaphassák a receptet a sikeres nyelvtanuláshoz.

A tanár adja a receptet – neked viszont követned kell

Tanárod tehát odaadja neked a receptet, neked pedig szorosan követned kell az utasításokat ahhoz, hogy hatékony legyen a nyelvtanulásod és reprodukálhasd azt az eredményt, amit a tanárod a maga életében már elért: vagyis, hogy te is angolul beszélővé válj, aki érti és könnyedén képes használni a nyelvet.

A nyelvtanulás során tehát nincsen helye a szabad, korlátlan improvizálásnak, már ami a tanulás módszerét illeti. Nincs mese: vagy lépésről lépésre követed a tanárod útmutatását vagy más fog kisülni a nyelvtanulásodból, mint amit ki szeretnél belőle hozni…

Vannak tanulók, akik próbálnak vegyíteni egymásnak ellenfeszülő módszereket és filozófiákat, pl. szótározni egy olyan nyelvi programban, ahol a magyar nyelvet teljesen kint akarjuk tartani. Ők hasonlók azokhoz, akik a kiváló magyar mézet vegyítik a kínai import mézzel: a kínai méznél jobb lesz a kevert méz, de a magyar méz minőségét meg sem közelíti. No, de miért akarna valaki kevert mézet, ha a kiváló méz elérhető számára?

És itt elérkeztünk a konyhai rendrakáshoz …

A konyhai eszközök karbantartása elengedhetetlen a jól sikerült étel elkészítéséhez. Ha ragacsos fakanállal, odaégett ételmaradékot tartalmazó edényt használva próbálunk valami finomat készíteni, az úgy nem fog sikerülni: valószínűleg csalódni fogunk.

A konyhai rendrakás tehát egy olyan, alapvetően nem mindig vidám és kedvelt tevékenység, ami viszont komoly hatással van a sütésünkre-főzésünkre: meghatározza annak végső kimenetelét. Elemi fontossággal bír tehát, bármibe fogjunk is a konyhában.

A nyelvtanulásban mi a konyhai rendrakás megfelelője?

Azok a tevékenységek, melyeket nyelvtanulási célod elérése érdekében rendszeresen meg kell tenned. Konkrétan három dologról van szó:

  1. Meg kell jelenned az órán.
  2. Aktívan be kell kapcsolódnod az ott zajló dolgokba.
  3. Meg kell csinálnod, amit házi feladat gyanánt kapsz (hanganyagok hallgatása, írásbeli feladatok stb).

Ha ezt a három dolgot megteszed, akkor mindent megtettél, ami a sikeres tanulást előkészíti a számodra. Ha ezeket megtetted, akkor süthetsz-főzhetsz kedvedre, semmi sem fogja akadályozni a haladásodat.

Összefoglalva

A nyelvtanulás (mint a főzés is) művészet. Értékeld nagyra, ha megvan a lehetőséged egy jó kis csoportban más tanulókkal osztozni a tanulási élményen. Sokat tehetnek hozzá a nyelvtanulásodhoz, ha ilyen hozzáállással viszonyulsz hozzájuk.

Az angol nyelv tanítása viszont, ha jól csinálják, tudomány (mint a sütés is). Tartsd tehát magad azokhoz az alapelvekhez, melyeket a sikeres tanulás receptjeként fogalmazott meg neked a tanárod – hiszen kezdettől fogva ezért is szavaztál neki bizalmat.

A nyelvtanulásnak (mint a konyhai tevékenységeknek is) a rendszeres karbantartás az alapja. Legyél hát jelen az órán, aktivizáld magad, ha már ott vagy és csináld meg, amit tanórán kívül tőled kérnek. Napról napra. Napról napra. Így az angolt képes leszel elsajátítani – gond nélkül.

Amikor elcsüggedsz a tanulás folyamatában…

Amikor egy kicsit elcsüggedsz vagy enerváltabb vagy, jusson eszedbe, hogy a nyelvtanítás tudomány. Bízz meg abban, hogy a megfogalmazott törvényszerűségeknek komoly tudományos háttere van, és emiatt biztosra vehető, hogy a te esetedben is működni fog a dolog. Így lesz ez akkor is, ha éppen most még nem is érzed.

 

Angol tanulás online

Nos, nem mindenkinek adódik meg, hogy élő nyelvi kurzusban vegyen részt. A fentiek azonban akkor is igazak, ha az angol tanulás online valósul meg – akár egyedül is, hangos/videós tananyagokon keresztül. Ezen az oldalon komoly figyelmet szentelünk a nyelvtanítás tudományának. A célom az, hogy gyorsan és “fájdalommentesen” érd el a hőn áhított célt: hogy beszélj angolul.

Komplett videós tananyagok!

A Komplett Tananyagok menüpont alatt nézz körül és találd meg a számodra megfelelő tanfolyamot! Tanulj hatékonyan, ízesen – úgy, mintha főzőcskéznél. :) És igen, az angol tanulás online is hatékonyan tud működni.