“Emlékezz arra, hogy a fejlődésed sohasem lineáris. Egy adott tanulási platón dolgozol a meglévő készségeiddel és egyszer csak hirtelen egy minőségbeli fejlődést tapasztalsz: egy fokkal feljebb ugrasz (fel, egy következő platóra). Kitartóan gyakorolj! Egyszerre észre fogod venni, hogy belerázódtál, még ha nem is tudsz rájönni, hogy pontosan hogyan is történt.”

Ezek Alison szavai az illusztrátori képzésem során. Korábban írtam arról, hogy a lassúnak tűnő, ám  kitartó haladás (amit néha “vánszorgásnak” érzékelünk) nem egy kiküszöbölendő rossz dolog, hanem a megfelelő módon való tanulás szükséges velejárója. 

A LÁTSZAT NÉHA CSAL?

A nyelvtanulásban létezik a haladásnak egy érzékelt üteme és van maga a valóság – hogy hogyan haladunk ténylegesen. Gyakorta megesik az az érdekes helyzet, amikor a saját haladásunkat a valóságtól eltérően érzékeljük. Ez pedig problémákhoz és frusztráltsághoz vezet.

Elképzelhető, hogy megfelelő ütemben halad a tanulásunk, mi mégis úgy érzékeljük, hogy túl lassan lépkedünk előre. Ha ugyanis nincsen viszonyítási pontunk a saját fejlődésünkhöz, akkor a megítélésünket leginkább érzelmeink befolyásolják. Ha kellemesen telt az óra, ha kevésbé voltunk frusztráltak, ha sikerélményünk volt, akkor úgy érezzük, hogy minden jól van és el fogjuk tudni érni a kitűzött célunkat. Ha nem érezzük jól sikerültnek a tanórát, akkor rögvest kétségbeesünk és a további angol tanulási kudarcunkat prognosztizáljuk meg előre magunknak. Bejön a frusztráltság.

A frusztráltság valaminek a jelzője …

Valójában van-e bármi köze annak, ahogyan érezzük magunkat tanulás közben a tényleges haladásunkhoz? Vajon amit érzünk, az maga a valóság? A frusztráltság tényleg biztos jelzője annak, hogy gond van? Vagy van, amikor éppen a negatív érzések fémjelzik a fejlődést?

Nem minden rossz, ami rossznak látszik…

Sokan nem tudják, de a tanulás során kétféle frusztráltságot élhet át a tanuló.

Az egyik fajta frusztráltság vészjelzőként funkcionál. Ez a vészjelző figyelmeztet bennünket arra, hogy megszegtük a tanulás valamelyik törvényszerűségét. Ilyen az, ha pl. az adott nyelvi szintjén jóval túlmutató nyelvi szerkezettel próbál megbirkózni a tanuló (ebben az esetben a tanára hibázik, ha ezt a fajta kísérletezést nem tereli más irányba.). Vagy ha magyart használ ‘segítségképpen’ – szótáraz vagy a tanulótársaitól/tanárától magyar megfelelőt kér az adott kifejezésre. Vagy, ha angol nyelvtanról ‘tanul’ magyar nyelven.

Amikor olyan tevékenységet folytatunk, ami a tanulásunk szempontjából nem hasznos, akkor az a tanulásunkra határozottan negatív hatással lesz. Nem mindig érzékelhető ez azonnal, de idővel mindenképpen meg fog mutatkozni. A nem megfelelő tanulási tevékenység hatására ugyanis minimum stagnálni fogunk, de az is könnyen előfordulhat, hogy egy elegáns mozdulattal hazavágjuk több heti/hónapnyi vagy akár évnyi befektetett energiánk, időnk és pénzünk potenciális gyümölcseit. (Pl. egy angolul szépen haladó, még viszonylag kezdő tanuló gondolkodási rutinja 2 hónap alatt tönkre tehető magyar nyelvű tesztekkel, feladatokkal.) 

És ekkor beindul a belső tanulási vészjelző rendszerünk: jön a frusztráltság. Pontosan akkor, amikor gyakorlatba kellene ültetnünk azt, amivel addig foglalkoztunk. Ez a frusztráltság jelzés: nem jó úton haladunk, nem jó módon tanulunk, nem hatékony, amit művelünk, hanem felesleges, hátráltató vagy árt a nyelvtanulásunknak.

És van a másik fajta frusztráltság …

Van egy másik fajta frusztráltság is. Vannak tanulók, akik mindent jól csinálnak, mindent megtesznek a tanulásuk során, hogy fejlődjenek, mégis időről-időre frusztráltságot éreznek,  pedig a lehető legjobb úton haladnak a céljuk felé. 

Ha a tanulásunk megfelelő módon halad, akkor azt hosszabb ideig tartó platók és hirtelen nagy ugrások váltakozása jellemzi.

A hosszabb tanulási platókon látszólag alig történik valami, de ez persze korántsem jelenti, hogy ne történne tanulás. Ezekben az időszakokban agyunk gyűjti az adatokat, elemzi azokat, szortírozza, rendszerezi. Tehát nagyon is sok minden történik ebben a szakaszban, de ez nem olyan látványos, mint a nagy ugrás.

A plató végén (amikor elegendő bemenetet kaptunk), a nyelvhasználatunkban hirtelen jelentős (magunk és mások számára is egyértelműen észrevehető) minőségbeli előrelépés történik. A látványos nagy ugrást azonban minden esetben megelőzi egyfajta feszült állapot: a másik fajta frusztráltság.

Mit jelez a plató végi frusztráltság?

Ez a másik fajta frusztráltság tehát nem azt jelezi, hogy rossz irányba haladunk, hanem éppen azt, hogy jó úton vagyunk! Ez a frusztráltság olyasmi, mint egy fizikális ugrás előtti feszültség: a tanulási izmok valóban feszülten készenlétben állnak, hogy aztán a tanuló a kellő pillanatban képes legyen beszédében/értésében elrugaszkodni és valami igen látványos dolgot ‘produkálni’ – olyat, amit előtte még maga sem feltételezett magáról!

A FRUSZTRÁLTSÁG TEHÁT HASZNOS?

Igen. A frusztráltság mind a két fajtája ‘beszél’ hozzánk, jelez nekünk, nyelvet tanuló embereknek.

Az első frusztráltság esetében változtatni kell a dolgainkon, és szinte azonnal meg fog szűnni, mivel érzékeljük, hogy a nyelvtanulás helyes útjára léptünk.

A másik frusztráltság esetében pedig csak “nyomnunk kell tovább” a nyelvtanulást, mert hamarosan a plató végére érünk és egy látványosat fogunk lépni.  

ÉRTENED KELL A BENNED ZAJLÓ FOLYAMATOKAT

Nagyon fontos megértenünk, hogy aktuálisan mi okozza a frusztráltságunkat, vagyis, hogy pontosan mi az, amit kommunikálni akar nekünk az a kellemetlen érzés.

Ha különbséget tudunk tenni az egyik és a másik fajta frusztráltság között, akkor azt is tudjuk már, hogy mi a teendőnk:

– vagy az, hogy hagyjuk el a nem megfelelő tevékenységeket a nyelvtanulásunkban, amelyek elhagyása kulcsfontosságú ahhoz, hogy végre hatékonyan elinduljunk a megfelelő irányba és egyáltalán esélyünk legyen elérni a kitűzött tanulási célunkat;

– vagy az, hogy bátorságot vegyünk határozottan lépkedni előre, mert nem kell törődnünk a frusztráltságunkkal, amely jelzőtáblaként megerősít minket abban, hogy jó helyen vagyunk, hogy jó irányban haladunk, és (bár nem tudjuk pontosan, hogy mikor, de) nem sokára elérkezik hozzánk egy minőségbeli ugrás, a következő tanulási plató, ahova egyszer csak váratlanul felugrunk.

OKOSAN TEDD MEG A NYELVTANULÓI LÉPÉSEDET

Ha bizonytalankodsz vagy frusztrált vagy, emlékezz ezekre a szavakra:

“… a fejlődésed sohasem lineáris. Egy adott tanulási platón dolgozol a meglévő készségeiddel és egyszer csak hirtelen egy minőségbeli fejlődést tapasztalsz: egy fokkal feljebb ugrasz (fel, egy következő platóra). Kitartóan gyakorolj! Egyszerre észre fogod venni, hogy belerázódtál, még ha nem is tudsz rájönni, hogy pontosan hogyan is történt.”

 

Online angol tanulás otthon

A mai korban az angol tanulás otthon könnyedén megvalósítható. Minden rendelkezésünkre áll: annyi angolt engedhetünk a hétköznapjainkba, amennyit csak akarunk. A nehézség abban áll, hogy megtaláljuk a megfelelő tananyagokat. Tudod: ami egyre előbbre visz, hogy látványos fejlődéseket tapasztalj.

Ezen az oldalon odafigyelve készítjük el mindazon angol tananyagokat, amelyek segítik, hogy angolt tanulhass otthon, online – állandó tanári jelenlét és felügyelet nélkül.

Angol nyelvleckéimet megtalálod ezen az oldalon: Komplett Angol Videoleckék Nyelvtanulóknak. Mindenképp próbáld ki őket!