Elnézed a totyogókat a játszótéren vagy akkor, amikor boltban jársz. Aztán visszaemlékszel, milyen is volt, amikor még te voltál kisgyerek. Milyen egyszerű volt akkor még az életed. Milyen jó lett volna akkor nyelvet tanulni, könnyedén és gyorsan – úgy, ahogyan csak a gyerekek tudnak…

Elgondolkoztál már azon, hogy miért olyan nehézkes az új dolgok elsajátítása felnőtt korban? Vajon ennek van bármilyen köze az agyi kapacitáscsökkenéshez, amelyről úgy gondoljuk, hogy a gyerekkorból kilépve könyörtelenül bekövetkezik? 

GYEREKKORI TANULÁS – AZ IDEA?

Milyen jó is volt akkor: még minden könnyen ment, az új ismeretek a kosszal együtt ragadtak ránk és könnyedén (szó szerint játszva) szedtük föl a szükséges tudást a világról. A készségeink is egyszer csak már a birtokunkban voltak – ki tudja hogyan? Szóval az életünk könnyű volt, ami a tanulást, elsajátítást illeti. Vagy egyszerűen csak más…

Felnőttkori tanulás – a szükséges rossz?

Nagyon sok felnőtt nem jó kedvében kezd bele új dolgok elsajátításába, hanem mert az élethelyzete rákényszeríti. Ami muszáj, ahhoz könnyebben kapcsolunk negatív érzelmeket. Pláne, ha egy olyan mumusról van szó, mint az IDEGEN nyelv tanulása. Ameddig egy nyelv idegen addig semmire sem jutunk vele, hisz gyermekkorunktól jól az eszünkbe vésték, hogy idegenekkel ne barátkozzunk.

IDEGEN NYELVET TANULNI NEHÉZ?

A nyelv tehát sokaknak idegen, és ezen a helyzeten nem segít az a gyakran hangoztatott, de hamis vélekedés sem, hogy veleszületett nyelvérzék nélkül nem fogunk boldogulni a nyelvtanulásban. Sajnálatos, hogy sokan elhiszik, hogy egy ilyen emberileg aligha befolyásolható tényező egyeseket sikerre, míg másokat eleve kudarcra ítél bármilyen kemény tanulási erőfeszítéseket tesznek is.

Látszólag tehát negatív érzelmekkel terhelt, félelmet keltően nehéz, sőt, egyesek számára lehetetlennek hitt dolog az angol nyelv elsajátítása. Mert már nem vagyunk gyerekek, meg nyelvérzékünk sincs, meg kedvünk sem erőfeszítéseket tenni valami olyan dologért, ami ennyire… NEHÉZnek és IDEGENnek hat.

Mielőtt kétségbeesnénk és feladnánk az újrakezdést, nézzünk kicsit komolyabban a dolgok mögé. Menjünk vissza a gyerekkorhoz.

Valóban könnyű gyerekkorban nyelvet tanulni?

Ez a közvélekedés, de itt a blogon volt már szó arról, hogy ez a  kijelentés így nem helytálló. A gyerekek valóban könnyedén tanulnak, de ez nem azért van így, mert ők gyerekek. Kutatások szerint nem kizárólagosan az ő kiváltságuk a könnyed tanulás – és ez igen csak jó hír a gyerekkorból kinőtt nyelvtanulóknak.

Nem csak a gyerekek tanulhatnak tehát könnyedén, hanem a felnőttek is. Sőt – és ezt még biztosan nem gyakran hallottad – bizonyos szempontból a felnőttek lépéselőnyben vannak a gyerekekhez képest. Ez a lépéselőny a fogalmak és tapasztalatok szintjén jelentkezik.

Fogalmak és tapasztalatok: hogyan segítik a nyelvtanulást?

A gyerekkori agy elsősorban az élethez szükséges alapvető koncepciók megértésére van behuzalozva. Beszippant mindent értékelés nélkül, mert ez a dolga. Így válik a kisgyerek képessé értelmesen funkcionálni abban a társadalomban, amelybe beleszületett. Ez a folyamat azonban évek alatt történik meg egy nagyon intenzív, 24/7 periódusában az életüknek.

A kisgyermek asszociációs kapcsolatrendszere azonban értelemszerűen nem annyira kiterjedt, mint egy felnőtté. A kicsik nehézségbe ütköznek az összetettebb koncepciók megértésekor. Amit nem értünk meg, azt viszont nehéz elsajátítani. A nyelvre ez különösen igaz.

A felnőtteknek könnyebb értést kapniuk az adott nyelven (angolul), mivel jóval gyorsabban ’vág az agyuk’ mint egy gyereknek, akik adott dolgokról még soha sem hallottak. Az egyes koncepciók meglétének a teljes hiánya pedig alapvetően lehetetlenné teszi az adott koncepcióknak az elsajátítását angolul.

ÉS OTT VAN MÉG A MÓKA-DRIVE …

A élettapasztalatban és a gyors, következtető gondolkodásban tehát előnyük van a felnőtteknek. És abban is előnyünk van, hogy mi  kitartóbbak tudunk lenni, mint a gyerekek, akiknek igen nehéz komoly erőfeszítéseket tenniük (vagyis küzdeniük) az elsajátításért, mivel még móka-drive-on működnek.

A móka-drive azt jelenti, hogy csak ami érdekes és élvezetes a számukra, azt tudják magukba szippantani. Ami ilyen, azt automatikusan, erőfeszítések nélkül elsajátítják, ami viszont nem ilyen, az egyáltalán nem épül be az elméjükbe. A gyerekeket a mókamentes övezetek leblokkolják és az agyuk lezár. Ők még abszolút csak pozitív érzelmek hátán képesek a nyelvet (vagy bármi mást) elsajátítani.

A gyerekek 10-12 éves koruk körül kezdenek el elvontan gondolkozni. Ezzel együtt ekkortól képessé válnak móka-drive nélkül is futni.

Felnőttek esetén is működik a móka-drive, de ők már hatékonyan képesek áthidalni a mókamentes időszakokat is – meg tudnak küzdeni a céljukért, még ha pillanatnyilag frusztrációt élnek is át.

HA GYEREK LEHETNÉL ÚJRA…?

Mit gondolsz, meddig jutnál el az angolban, ha ugyanazok mellett a feltételek mellett tanulhatnád az angolt, mint a kisgyerekek? Ha neked lenne pár éved, amelyet kizárólagosan az angol tanulásának szentelhetnél mindenféle stressz nélkül és mindennap egész nap folyamatosan ott lehetne az angol az életedben, s ha akkor és ott menne a füledbe a nyelv, amikor csak akarod – akkor szerinted nem tudnád igen gyorsan elsajátítani a nyelvet?

Ezek a feltételek nem mindig adottak – de vajon ez baj?

Egy gyerekkel ellentétben te már tudsz összetett koncepciókat megérteni és a tapasztalataid sokkal higgadtabb és tudatosabb tanulást tesznek számodra lehetővé. Nálad már nincsenek meg azok az “üresjáratok”, amik megvannak minden kisgyereknél: amikor az elsajátítás még kiterjed mindenre, arra is, ami haszontalan, értelmetlen, és esetenként káros.

Ugyanakkor neked megvan az a lehetőséged, hogy úgy tanulj, ahogyan az örömet és sikerélményt okoz. Felnőttként (akár deresedő fejjel is) törekedhetsz a hatékony, örömteli tanulásra. Örömmel angolozni, megküzdve a célodért és győzve – jó dolog. Ki kell hozzá mozdulnod a komfortzónádból, de nem kell, hogy nélkülözd a jó kedvet és a hatékonyságot: azt a fajta nyelvtanulást, amely időről időre bekapcsolja a móka-drive-odat, amely téged is meg tud ajándékozni a valódi tanulás emlékezetes pillanataival, sőt, óráival. Amikor tényleg jó tanulni felnőttként is.

Online Angol Tanulás Otthon

Az angol tanulás motorja a siker: siker az angolok megértésében, siker egy gondolat megfogalmazásában, vagy csak siker egy gyakorlat elvégzésében. A célom az, hogy angol nyelvleckéimmel biztosítsam az értést és ezzel a sikert is számodra. Ehhez még otthonról sem kell elmenned, hiszen videotanfolyamaimmal az online angol tanulás otthon is lehetséges.

Nézd végig elérhető angol nyelvtanfolyamaimat és próbáld is ki őket itt: Online angol nyelvtanulás videókkal