Volt már olyan, hogy leültél kicsit kikapcsolódni a TV elé? Csak úgy. Bekapcsoltad az egyik csatornát, megnéztél egy műsort, aztán váltottál és megnéztél valami mást, majd egyszer csak azon kaptad magad, hogy irtó fáradt lettél. Végül a pihenés valójában egy energia-elszívó tevékenységgé vált … Pedig nagy szükséged van a pihenésre, különösen, amikor tanulsz – mondjuk nyelvet.

Amikor azt hiszed, hogy pihensz, pedig nem …

Az igazság az, hogy gyakorlatilag minden éber tevékenység csökkenti az energiádat. Elmész a postára, majd a gyerekekért a suliba, elviszed őket külön foglalkozásra, aztán beugrasz még a boltba – és az egyébként egyszerű feladatok teljesen leszívták az energiádat.

De igaz ez például a videojátékokra is. Emlékszem, hogy tinédzser korunkban kifulladásig játszottuk a játékokat, pedig kikapcsolódásnak szántuk. Nos, totál kikapcsolt bennünket – másnap délig aludtunk! De ugyanez könnyen megtörténhet egy nyaralás során is: a pihenésnek szánt nyaralás végére nem, hogy feltöltve nem érzed magad, hanem teljesen kifacsartnak!

Energiánk elhasználásának sebessége különösen felgyorsul, amikor aktív, mentális tevékenységet végzünk.

AZ AKTÍV, MÉLY TANULÁS SOK ENERGIÁT FELEMÉSZT

Az agyunk az egyetlen olyan szervünk, amelynek azonnal felhasználható energiaforrásra, cukorra van szüksége. Minden más szervünk tud energiát szerezni pl. zsírból (majd abból előállított cukorból), az agyunk nem. Koncentrált tanulás idején sok energiára van szükségünk, többek között ezért majszolnak sokan tanulás közben.

Tanulás során az agyban új idegpályák keletkeznek: minél többször jön létre elektromos kapcsolat két idegsejt között, annál fontosabbá válik az a kapcsolat, így a kiszolgáló sejtek beindulnak és elkezdik megerősíteni a kapcsolatot.

Hogyan történik ez? A kiszolgáló sejtek (oligodendrocyták és asztrociták) figyelik az elektromos kisüléseket és oda, ahol ez gyakran történik, myelint szállítanak az agy fehérállományából, és elkezdik a sejtek köré építeni azt. Olyan ez, mint a szigetelés a drót körül, csak épp az agyban ez sok rétegben történik, és minél vastagabb a rétegződés, annál gyorsabb az idegpálya és annál stabilabb is.

A myelin “beépítése” azonban nem áll meg napközben …

MIÉRT OLYAN FONTOS A PIHENÉS?

A myelin rétegeinek felépítése időbe telik. Agyunk természetesen kihasználja az éjszakai időszakot is, amikor háborítatlanul tud dolgozni: nem zavarják meg a tudatos tevékenységeink abban, hogy úgy és olyan sorrendben foglalkozzon a különböző területekkel, ahogy az a legoptimálisabb.

Agyunk éjszaka tehát aktívan dolgozik: problémákat old meg, folytatja a myelin beépítését azokon a területeken, ahol aktív agyi tevékenységek voltak napközben. Minden bizonnyal volt már olyan élményed, hogy éjszaka úgy mentél ágyba, hogy nem tudtad megoldani egyik égető problémádat, majd úgy keltél fel, hogy a kész megoldásod volt rá! Ez az éjszakai alvás csodája.

Azonban vannak olyan tanulók, akik nem tudnak megálljt parancsolni a tanulásban, nyelvtanulásban …

MIÉRT “VESZÉLYES”, HA “TÚLPÖRÖGSZ” A NYELVTANULÁSBAN?

Sok tanuló van úgy, hogy megpróbálja a maximumot kihozni a napból és gyakorlatilag kimerülésig folytatja a tanulást.

Egy részük azért, mert épp jó menetben van, azaz sikereket ér el, egy másik részük pedig azért, mert teljesíteni kell: fog-összeszorítva is, de be kell fejezni az elvárt mennyiséget!

Akár így, akár úgy a kimerülésig tartó tanulás nem szolgálja a nyelvtanuló érdekeit.

Miért fontos, hogy a csúcson hagyd abba a napi tanulást? És honnan tudod, hogy a csúcson vagy?

Az igazság az, hogy az érzelmeink meghatározzák azt, hogy mennyire leszünk képesek befogadni, megtanulni, elsajátítani egy új dolgot. A kimerültség legtöbb esetben nem hagy bennünk pozitív érzéseket, főleg ha az a fogösszeszorítós tanulásból fakad. De sokszor az egyébként fárasztó, de sikeres tanulás is más színben tűnik fel, ha arra kell gondolnunk egy fárasztó nap után, hogy egy fárasztó angol nyelvtanulás még hátra van.

Ez másképp van, ha a csúcson hagyod abba a tanulást: ilyenkor természetesen a siker érzése marad meg és tele leszel pozitív érzésekkel, energiával. Ez az érzés le tudja győzni a fárasztó napok végén tapasztalható enerváltságot, és elindít a tanulásban.

De mik a jelei annak, hogy a csúcson vagy?

Nyelvtanulás idején mindenki érzi azt, hogy egy újabb gyakorlat/videó/hanganyag belefér-e még – nem az idejébe, hanem az energiájába. A csúcson az ember örömet érez, ám ahogy az energia kezd – általában drasztikusan – fogyni, úgy a koncentráció is vele fogy és elkezdünk “szenvedni”. Egyre többet hibázunk, egyre lassabbak leszünk. Ekkor tudhatod: már nem a csúcson vagy.

Ilyenkor egy dolog marad: leállni – akár a gyakorlat közepén is, hiszen holnap is lesz nap; és ami fontosabb, lesz egy éjszakai pihenésed, ahol szinte minden láthatatlanul megoldódik.

FONTOS TEHÁT MENEDZSELNI A TANULÁST

A fenti problémát kiküszöbölendő, tananyagainkhoz mindig mellékelünk ajánlókat: milyen gyakran, milyen beosztással dolgozz. Igyekszünk többféle időbeosztáshoz is ajánlást adni. A lényeg, hogy a tanulásodat apróbb, de komplex egységekre kell osztanod. Akkora egységekre, amiket 15-30 percben le tudsz zárni.

ÖSSZEFOGLALVA:

  • Minden tevékenységünk energiát igényel
  • Agyunknak azonnal felhasználható energiára van szüksége
  • Az aktív, mély tanulás különösen sok energiát igényel
  • A készségek elsajátítása során myelin épül az idegsejtek köré
  • A myelin sejtek köré építése éjszaka intenzíven folytatódik
  • Ha a tanulásban túlterheled magad, az csökkenti a tanulás hatékonyságát nem csak a csökkent koncentráció, hanem a leromló kedélyállapot miatt is (ld. érzelmi szűrő és elsajátítás kapcsolatát)
  • A csúcson kell abbahagynod a nyelvtanulást minden alkalommal
  • Ha tapasztalod a koncentráció hirtelen csökkenését, akkor túljutottál a csúcson és leszálló ágban vagy
  • Fontos az egyébként végtelen tanulást jól kezelhető, körülhatárolt egységekre bontanod: 15-30 percben tanulható egységekre.

A pihenés kulcsfontosságú a nyelvtanulás szempontjából. A valódi pihenés. Aludj, vagy csak egyszerűen ne csinálj semmit. Különösen igaz ez a digitális kütyük használatára – kapcsold ki őket.

Ha megtanulsz pihentető módon pihenni, a tanulásod és koncentrációd azonnal, érezhető módon hatékonyabb lesz, ez pedig sikerélményekkel ajándékoz meg. Kell más a nyelvtanulásban?

Online Angol Tanulás Otthon

Angol tananyagaim természetesen összhangban vannak azokkal a nyelvtanulási elvekkel, amelyekről ezen a weboldalon olvashatsz. A legfontosabb dolog, ami az angol nyelv elsajátításához kell, az érthető nyelvi közlések nagy mennyiségben való prezentálása. Az online angol tanulás otthon ezen felül akkor lesz sikeres, ha a tanulásod örömteli, ugyanakkor koncentrált. Ezeket szintén biztosítják anyagaim. Mi kell még? Természetesen minőségi pihenés, amit nem szabad könnyelműen kezelned.

Nézz körül online angol nyelvleckéim között vagy szörfölj blogomon a 150+ videó között!