“Beszélek angolul, de nem értem, amit nekem mondanak. Hogyan változtassak ezen?”

Meglepő, de igaz, hogy a nyelvtanulás összes lépcsőfokán valódi kontroll nélkül haladunk végig, ám ahhoz, hogy sikeresen végig is tudjunk menni – ahhoz, hogy a néma szakasztól eljussunk az igényes nyelvhasználatig -, agyunknak nagyon sok értett nyelvi közlés befogadására van szüksége.

Mi a “néma – vagy csendes – szakasz”?

A néma szakasz egy megkerülhetetlen időszak a valódi nyelvtanulásban: így nevezzük azt a szótlan, a nyelvet csak megfigyelni vágyó állapotot, amikor a tanulónak még egyáltalán nincs igénye megszólalni. Ebben a szakaszban, bár beszéd nem sok, más figyelemre méltó dolog viszont igenis történik, hiszen ez az a szakasz, ahol az angol nyelvről való alapkoncepcióink kialakulnak: megszokjuk a nyelv hangzását és természetes ritmusát, és elemi tapasztalatokat szerzünk a nyelvi struktúrákról. Ez az alapja annak, hogy később beszéljünk és hogy mások beszédét megértsük.

A készségek nem egy időben és nem egyenlő mértékben fejlődnek

Nyelvtanulás során a hallott közlések megértésének a képessége és maga a beszédkészség nem egyszerre és nem is azonos ütemben fejlődnek. A természetes sorrend az, hogy az értés készsége előbb fejlődik, mint ahogy képesek vagyunk megszólalni. Kezdetben szavakat, egyszerűbb kifejezéseket hallunk csak ki a hozzánk intézett angol nyelvű beszédből. Később a nyelv törvényszerűségeit is egyre kifinomultabb módon tudjuk magunknak kikódolni. És valahol a kettő közé esik a néma szakaszból beszélővé válás ugrása.

Hol kerül be a homokszem a gépezetbe?

Sajnos a hagyományos oktatás sem a néma szakasz, sem a megfelelő mennyiségű értett nyelvi közlés jelentőségét nem ismeri fel vagy nem ismeri el. Ez az oka annak, hogy már akkor elvárja a beszédet a tanulótól, amikor az még nagyban a néma szakaszban van – illetve ott kellene tartani a tanulót . Pedig a néma szakaszban a beszéltetés irreális elvárás, amit a tanuló önmagától nem tud kivitelezni. Valahol ezt érzi is belül a legtöbb nyelvtanár, ezért van az, hogy szavak, párbeszédek és szövegek memorizálását írják elő, emellett pedig nyelvtani szabályok megjegyzését forszírozzák.

A memorizált tartalom és az előcsomagolt nyelvtani magyarázatok azonban nem segítik a készségek kialakulását, hanem megakadályozzák a tanulót a stabil nyelvi alapok megszerzésében, mivel megfosztják őt attól, hogy elméje a saját ritmusában maga tegye össze a nyelvet saját magának.

Mivel ilyen módon a nyelvtanulás természetes folyamatában zavar keletkezik, kialakulnak olyan sajátos jelenségek, készségbeli hangsúlyeltolódások, amelyek rendes körülmények között (a tanulás törvényszerűségeinek figyelembe vétele mellett) sosem alakultak volna ki.

Van-e gyógymód? Létezik-e “gyorsmegoldás” (quick fix)?

Ha már kialakultak ezek az egyenlőtlenségek, akkor hogyan lehet ezeket a hangsúlyeltolódásokat hatékonyan kezelni? Hogyan lesz például a jól beszélő, de a beszélgetőpartner közléseit nehezen értő tanulóból jó hallás utáni értéssel rendelkező?

Oda kell visszamenni, ahol az adott készség kialakulása megtorpant: ebben az esetben a néma szakaszhoz, amelyen nem engedték a tanulót végigmenni. A teendő “mindössze” annyi, hogy elegendő értett angol közlést kell kapni. Mivel azonban azt, hogy mennyi az elég, csak az adott tanuló elméje tudja (ezt nem a tanár és nem a tanuló fogja eldönteni), azért nem árt nagy mennyiségű értett angolt tartalmazó anyagokkal fölszerelkezni.

Angol tanulás online – Angol nyelvlecke

Nagy mennyiségű, szinteden érthető, ugyanakkor fejlesztő anyagokra van szükséged, amelyek körültekintően lettek összeállítva és elkészítve? Ez a weboldal ezt az igényt hivatott betölteni.

Ha szeretnél olyan anyagokkal dolgozni, amik kezdő nyelvtanulóként is érthető közlések tömegével lát el és felépíti azt a hallás utáni értés kompetenciát, ami a beszédkészség alapját képezi, akkor az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagomat mindenképp nézd meg.

Ha újrakezdő nyelvtanuló vagy, aki eleget kapott már a magyarból, épp csak az angol gondolkozás hiányzik, neked a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagot javaslom. Ezzel az anyaggal az angol nyelvtanulás otthon is biztonsággal megvalósítható.

Középhaladóként az angol igeidők témában jó szívvel ajánlom az Igeidők 384 anyagunkat. Ha eddig gondot okoztak az angol igeidők, most ezt a problémát is hatékonyan oldhatod meg. 

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.