Olivér: Amikor még mi tanultuk az angol nyelvet, a legfontosabb forrás a tanár volt. Azonban az órák jó részt magyarul mentek, összefüggő angolt alig hallottunk. A nagy ritkán előkerülő órai magnó/CD angolja ezek után alig emlékeztetett arra, amit tapasztaltunk. Magunkra voltunk tehát hagyva, mindenki a maga módján próbált “angolosan” beszélni. A lényeg, hogy a kiejtésem pocsék volt/lett.

Tanárként az igény persze megjelent, hogy fejlesszem ezt a területet, és tudtam a nyilvánvalót: angolt kell hallanom, de mennyiségében. Elkezdtem felfedezni az angol hangok helyeit, és kemény munkával kellett rendbe tennem ezt a területet. Az 1 éves londoni kint tartózkodás, majd egy újabb évnyi heti rendszerességű skype konzultáció végül sínre tettek. Ez azonban a fájdalmas út, és a legtöbb magyarországi tanuló, aki kevés jó angolt hall, megáll a “magára van hagyva” szakasznál.

Mi kell tehát a jó kiejtéshez? Ami a jó angolsághoz is kell: minőségi input. A tanulóink nagy része nagyon enyhe akcentussal bír vagy még annyival sem. A gondolkodási sémájuk és nyelvi készségük viszont képessé teszi őket arra, hogy nyelvterületre kikerülve az ottani akcentushoz igazodva bármikor tovább tudjanak fejlődni természetes módon, nem erőlködve.


Eszter: Keress olyan nyelvtanárt, aki már az ismerkedés elején nem elrettent az angol beszédtől, hanem kedvet csinál hozzá. De nem azzal, hogy folyton nógat, hogy szólalj már meg (ez ugyanis az egyik leginkább hátráltató dolog, amit tehet), hanem azzal, hogy ő maga előtted fesztelenül, de számodra érthető közlésekkel megszólal. S teszi ezt jó angolsággal és megfelelő tempóban. A nyelvtanárod angolja legyen a mérce, amely a nyelvtanulási céljaid elérésében inspirál, és akkor jó úton vagy a szép kiejtés felé.

Sajnos a nyelvoktatást kevesen tudják elképzelni a magyar nyelv használata nélkül. Nem meglepő tehát, ha a nyelvtanulók többsége ilyen nyelvi környezetben majdnem esélytelenül indul az angolos kiejtés elérése felé. Ennek a helyzetnek készségbeli hiányosságok és eszközhiány a magyarázata – de nem a nyelvtanuló, hanem a nyelvoktató oldaláról. Sok nyelvtanár ugyanis, aki magyarul tanítja az angolt, maga sincs azon a nyelvi szinten, hogy a tanóra teljes hosszában felszabadultan kommunikálhasson a diákjaihoz angolul. Illetve, még ha ott is van, akkor sem tudja, miként lássa el a tanítványait nyelvi szintjüknek megfelelő értett angol beszéddel úgy, hogy közben érdeklődésüket is tartósan fenntartja.

Jó dolog egy magyaros kiejtés utólagos korrigálásába energiát beletenni, de még jobb angolos kiejtést felszedni a nyelvtanulás első pillanatától. Hogyha a tanuló eleve olyan tanárt választ magának, aki a maga nyelvi készségeinek fesztelen megmutatása, ‘bizonyítása’ által kellő motivációt tud neki nyújtani a nyelvtanulás kezdetétől, s ha e mellé még elegendő, számára érthető angolt is tud adni a fülébe, akkor a tanuló nagy eséllyel képes lesz az angolos kiejtést elsajátítani.

 

Angol tanulás onlineAngol nyelvtanulás kezdőknek

A jó kiejtés, helyes ritmus, helyes intonáció mind fontos ahhoz, hogy megértsenek minket az angolul beszélők. Ezeket csakis tapasztalat (hallás) útján tudod elsajátítani.

Minden tananyagunk angol nyelvű, így bőven kapsz mintát mindezekre. Ezeket a mintákat agyunk regisztrálja és igyekszik reprodukálni. Ez a gyakorlatias tanulás, szemben az elméleti tanulással, amikor magyarázzák a kiejtést a helyett, hogy eleget beszélnének hozzád.

Természetesen már kezdő nyelvtanulóként is le tudod fektetni a helyes angol kiejtés alapjait. Az angol nyelvtanulás kezdőknek (40 nyelvi gyakorlat kezdőknek) anyagom és a Beszédfejlesztő Történetek I. anyagom hatalmas mennyiségű angolt tesznek a füledbe. Ezekkel az anyagokkal a kiejtésed jó alapra kerül.

A tananyagokat ki is próbálhatod. A teljes tananyag paletta itt található: komplett angol tananyagok.